31. Adana Altın Koza Film Festivali'nin ulusal yarışma jürisi açıklandı. Jüri başkanlığını ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan yapacak. Jüri üyeleri arasında oyuncu Mehmet Aslantuğ, Serenay Sarıkaya, yazar Nermin Yıldırım, kurgucu Ayris Alptekin, yönetmen Mustafa Kara ve İstanbul Modern Film Küratörü Müge Turan bulunuyor. Festival, 23-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.
14 Ağustos 2024

Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. eleme turu kura çekimi İstanbul'da gerçekleştirildi. Trendyol Süper Lig, Trendyol 1. Lig, TFF 2. Lig, TFF 3. Lig ve 2. eleme turu müsabakalarında tur atlayan takımlar olmak üzere toplam 68 ekip mücadele edecek. Karşılaşmalar 31 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında oynanacak. Eşleşmeler arasında MKE Ankaragücü-Malatya Arguvanspor, Boluspor-Karaman FK, Gaziantep FK-Efeler 09 Spor ve İstanbulspor-Kepezspor gibi maçlar bulunuyor.
17 Ekim 2023

Sinop'un Türkeli ve Ayancık ilçelerindeki limanlara demir atan balıkçılar, altı köpeği ölü bulduklarını ve diğer köpeklerin de ölmek üzere olduğunu belirtti. Balıkçılar, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak yardım alamadıklarını ifade etti. Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, kendilerine böyle bir talebin gelmediğini söyleyerek hemen ekip göndereceklerini açıkladı. Türkeli Helaldı Muhtarı Hayri Gürleyen ise barınak eksikliğinden bahsederek, daha önce barınak talebinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.
29 Ocak 2023

İstanbul Havalimanı'nın kargo bölümünde, belgeleri eksik olan 309 jako türü papağana el konuldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, kaçak olarak yurda getirilen yaban hayvanlarını kurtarmak için Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içinde mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Operasyon kapsamında 36 kişi gözaltına alındı.
6 Ağustos 2024

Bayram tatilinde İstanbullular, Adalar'a akın etti ve nüfusu 17 bin olan dört ada günde 60-70 bin kişiyi ağırladı. Adalılar, faytonların kaldırılmasından sonra kullanılan 13 kişilik elektrikli araçların yerine daha büyük minibüslerin getirilmesini protesto etti. Protestolara polis müdahale etti ve bazı protestocular gözaltına alındı. Yazar, küçük yerlerde doğru adımlar atmayanların büyük laflarının inandırıcı olmadığını vurguluyor.
22 Haziran 2024

Bu yıl 11'inci kez düzenlenecek olan Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali başlıyor. Festival, 29 Ekim'e kadar sürecek ve 78 kısa yarışma filmi, 10 kısa yarışma dışı film ve 4 uzun metraj film gösterilecek. Festival, animasyon dünyasının Türkiye'deki buluşma noktası olacak. Festivalde ayrıca önemli söyleşiler ve atölye çalışmaları da düzenlenecek.
22 Ekim 2023

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesindeki otobüs terminalinde, ihbar üzerine bir kişinin eşyalarını arayan Beşikdüzü Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cam fanusta bir piton ve kafeste iki kumru buldu. Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında piton, Doğa Koruma ve Milli Parklar Vakfıkebir Şefliği tarafından Ortahisar Belediyesi Trabzon Akvaryum’a teslim edildi. Hayvanların sahibi, sirkte gösteri amaçlı kullandığını belirtse de herhangi bir belgesi olmadığı için 16 bin 644 lira ceza ile cezalandırıldı.
15 Mart 2024

Adalar halkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a getirdiği elektrikli minibüslere itiraz ediyor. Bu araçların Adalar'ın koruma altında olan ve sit alanı ilan edilen özelliklerini tehdit ettiğini belirtiyorlar. Adalıların ulaşım mücadelesi yıllar öncesine dayanıyor ve daha önce de faytonların kaldırılması için eylemler yapılmıştı. Hayvan hakları savunucuları, Adalar'da ekolojik ulaşım alternatiflerinin devreye sokulmasını ve atların korunmasını talep etmişlerdi.
18 Haziran 2024

Tokat'ın Erbaa ilçesinde yaralı bir karaca bulundu. Yerel halkın jandarmaya haber vermesi üzerine, İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi tarafından karaca ormanlık alandan alınarak kurtarıldı. Yaralı karaca, Tokat Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevlilerine teslim edildi ve tedavisinin ardından doğaya salınması planlanıyor.
22 Mayıs 2023

Beşiktaş'ta restorasyon çalışması yürütülen bir yalının bir kısmı çöktü. Göçük altında kalan iki kişiden biri olan 22 yaşındaki stajyer mimar Atilla Aydın, ağır yaralı olarak kurtarıldı ancak hastanede hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği, olayla ilgili adli süreç başlattı.
12 Ağustos 2023

Gümüşhane'nin Alemdar köyünde yaşayan Okan Berker, iftar öncesi gezintiye çıktığı sırada yol kenarında bir ayı yavrusu buldu. Annesi olmadığını fark edince yavruyu evine götürdü ve 'Yogi' adını vererek bir gece besledi. Ertesi gün Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. DKMP yetkilileri, doğadaki yaban hayvanı yavrularına dokunulmaması ve bulundukları yerde bırakılması konusunda uyarıda bulundu.
2 Nisan 2023

İstanbul'da, 'Sarallar' olarak bilinen organize suç örgütünün lideri Alaattin İlyas Saral, İstanbul Havalimanı'nda yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptığı sırada gözaltına alındı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan Saral, emniyete götürülerek işlemleri yapılmak üzere alıkonuldu.
11 Haziran 2023

Balıkesir'de yapılan yerel seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Ahmet Akın, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Yücel Yılmaz'ı 11 puan farkla mağlup etti. Sandıkların tamamının açılmasıyla elde edilen sonuçlara göre CHP yüzde 51,10, AKP yüzde 40,54 ve İYİ Parti yüzde 3,05 oy aldı. Bu sonuç, Balıkesir'de CHP'nin önemli bir zafer elde ettiğini gösteriyor.
1 Nisan 2024

İzmir, Manisa ve Çanakkale’de orman yangınları çıktı ve ekipler söndürme çalışmalarına başladı. Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Yalova köyü yakınındaki yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan müdahale ediyor. İzmir’in Bornova ilçesinde çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait uçaklar, helikopterler ve arazözlerle müdahale ediliyor. Manisa’nın Kula ilçesinde çıkan yangına ise helikopterler, uçaklar, itfaiye araçları ve orman işçileri sevk edildi.
13 Haziran 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Başakşehir'de Eros adlı kedinin öldürülmesi olayında katil İbrahim Keloğlan'a verilen iki yıl altı ay hapis cezasını, Hayvanları Koruma Kanunu'na atıfta bulunarak savundu. Bu cezanın kanun kapsamında bugüne kadarki en yüksek ceza olduğunu belirtti. Keloğlan, iyi hal indirimiyle serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkış yasağı kondu. Cumhuriyet Başsavcılığı, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına itiraz etti.
13 Mart 2024

Zülal Kalkandelen, AKP'nin hayvan hakları yasası üzerinden köpekleri yok etmeyi ve bu süreçte ihale rantına el koymayı amaçladığını iddia ediyor. Kalkandelen, yasa teklifinden ötenazinin çıkarılmasının toplumsal tepkiyi bastırmak için yapıldığını, ancak köpeklerin başka yöntemlerle öldürülebileceğini belirtiyor. Ayrıca, barınak inşaatları için ormanların yapılaşmaya açılmasının planlandığını ve bu süreçte demokratik toplum temsilcilerinin toplantılara alınmadığını vurguluyor.
24 Temmuz 2024

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023

İzmir'in Menderes ilçesindeki orman yangınına müdahale etmek için su almaya çalışan bir helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, helikopterdeki dört personelden birinin sağ olarak kurtarıldığını, diğer üç kişi için arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. Yangın, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkmış ve sarp arazide etkili olması nedeniyle karadan ve havadan ekip sayısı artırılmıştı.
17 Eylül 2023

İstanbul, Küçükçekmece'de bir kediye şiddet uygulayarak öldüren İbrahim Keloğlan'ın yargılanması, başsavcılığın itirazı üzerine yeniden görülecek. Olay, sosyal medyada büyük tepki toplamış ve Keloğlan hakkında 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dava açılmıştı. İlk mahkeme, Keloğlan'ı bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıp, hükmün açıklanmasını geri bırakarak serbest bırakmıştı. Ancak, davacılar ve savcının itirazı sonucu karar kaldırıldı ve dava yeniden görülecek.
21 Şubat 2024
İşaretlediklerim