Van ve Diyarbakır'dan sonra Mardin'in Dargeçit ilçesinde de belediyenin yollara yazdığı Kürtçe trafik uyarıları silindi. DEM Parti yönetimindeki belediyelerin Türkçeye ek olarak yollara yazdıkları trafik uyarı yazıları, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından zırhlı araçlı polislerin eşliğinde silindi. DEM Parti Dargeçit İlçe Eşbaşkanı Abdurrahman Aslan, bu duruma tepki göstererek, Kürtçe'ye tahammül edilemediğini ve bu durumun kardeşlik söylemiyle çeliştiğini belirtti.
30 Temmuz 2024

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek EURO 2024 çeyrek finaline yükselmesinin ardından, Merih Demiral'ın gol sevincinde yaptığı 'bozkurt' işareti tartışmalara yol açtı. UEFA, Demiral hakkında 'uygunsuz davranış' gerekçesiyle soruşturma başlattı. Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu işareti eleştirerek UEFA'dan yaptırım beklediklerini belirtti. Bu gelişmeler üzerine Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
3 Temmuz 2024

Malatya’nın Darende ilçesindeki tarihi ve doğal güzellikler, gece uzun pozlama tekniğiyle fotoğraflandı. Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Darende, gece de ziyaretçilerine güzel manzaralar sunuyor. Türkiye’nin 243’üncü tabiat parkı ilan edilen Günpınar Şelalesi, doğa ve fotoğraf tutkunları için gece de cazip bir destinasyon olarak öne çıkıyor.
13 Haziran 2024

Türkiye'den Schengen vizesi başvurularında artan ret oranları arasında, Kızılay'ın eski başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da Almanya'dan vize alamadığı iddia edildi. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Akar'ın eşiyle birlikte yapmayı planladığı gezi için başvurduğu vizenin 'kalış amacının inandırıcı olmaması' gerekçesiyle reddedildiğini yazdı. Akar, daha önce Almanya'ya defalarca gitmiş ve Alman Kızılhaç'ıyla toplantılar yapmış bir isim. Ayrıca, Avrupa ülkelerinden vize başvurularında yoğunluk ve ret oranlarının arttığı belirtiliyor.
12 Haziran 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik Kenti, Anadolu'da en iyi korunmuş liman olarak kayda geçti. Helenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, agora, meclis binası, tiyatro ve liman yapılarıyla dikkat çeken kent, M.Ö. 1000 yıllarına uzanan tarihiyle önemli bir ticari rol oynamış. Günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen antik liman, yüzme ve balıkçı teknelerinin konaklama yeri olarak da kullanılıyor.
24 Temmuz 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası için Almanya'ya toplam 197 görevli ve misafir götürdüğünü açıkladı. Bu kişiler arasında TFF Yönetim Kurulu üyeleri, görevli personel, kulüp temsilcileri, medya yöneticileri, teknik direktörler ve eski milli futbolcular yer alıyor. Ayrıca, TFF sponsorlarının yöneticileri, çalışanları ve misafirleri de bu gruba dahil edildi. TFF, bu süreçte milli takımın emeğini gölgelemeye yönelik dezenformasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
19 Haziran 2024

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancıların müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine yüzde 50 ile 100 arasında zam yaptığını duyurdu. Zamlı ücretler 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak. Türk vatandaşları ise 60 lira karşılığında alınabilecek Müzekart ile 350'den fazla müze ve ören yeri ziyaret edebilecek.
28 Temmuz 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 il müftülüğüne gönderdiği yazıda, tarihi ve turistik bölgelerde mobil mescit kurulması ve İslam'ı tanıtıcı broşür, kitap gibi materyallerin dağıtılması için talimat verdi. Yaz aylarında nüfusu artan ve ezan sesi ulaşmayan bölgelerde teknik altyapı oluşturulması ve cuma namazı kılınabilmesi amacıyla mobil mescit temini konusunda düzenlemeler yapılması istendi. Ayrıca, turistlerin uğrak yerlerine Diyanet stantları kurularak, çok dilli materyallerin dağıtımı ve temsil gücü yüksek personelin görevlendirilmesi belirtildi.
16 Temmuz 2023

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün duyurusuna göre, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Türkiye'deki müze ve ören yerleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM'un himayelerinde gerçekleştirilecek Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği kapsamında, müzeler 23.00'e kadar ziyaretçilere açık olacak.
17 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve en az 13 hayvanın mahsur kaldığı Galeria Sitesi'nin yıkımına başlandı. Yıkım öncesinde hayvanları kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve hiçbir nakliye şirketi yıkım alanına araç yanaştırmayı kabul etmedi. Yıkım sırasında hayvanların kaçışı için fırsatlar yaratılmaya çalışıldı, ancak hayvanseverler ve HDP'li vekillerin girişimleriyle yıkım, içeride bir kedi tespit edilip kurtarılana kadar durduruldu.
22 Şubat 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde mağdur olanlara yönelik başlattığı kolaylaştırılmış vize prosedürünü sonlandırıyor. Bu uygulama kapsamında Türkiye ve Suriye'den 16 bin 200 deprem mağduru vize aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, taleplerin azalması nedeniyle 6 Ağustos'tan itibaren bu uygulamaya son verileceğini açıkladı. Almanya Türk Toplumu ise uygulamanın devam etmesi için çağrıda bulundu.
6 Ağustos 2023

İstanbul'daki Maçka Sanat Galerisi tarafından düzenlenen ve kentleşme temalı 'Neredeyiz?' sergisi, Didem Çapa'nın küratörlüğünde Ankara'daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde açılıyor. Sergi, kent ve insan ilişkisini, geniş bir sanatçı katılımıyla ve son 70 yıl içinde değişen kent olgusunu merkeze alarak ele alıyor. 29 Nisan-3 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide, birçok sanatçının eserleri yer alacak.
28 Nisan 2023

British Museum, kaybolan 1500 eserin neredeyse yarısını kurtardığını duyurdu. Müzenin envanterinde eksiklikler olduğu ve 2000'e yakın değerli parçanın kaybolduğu açıklandı. Müzenin direktörü Hartwig Fischer, yaşanan olaylar nedeniyle istifa etti. Brezilyalı sanatçı Ile Sartuzi, müzeden antik para çalmasıyla gündeme geldi.
16 Temmuz 2024

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

İzmir'in Bergama ilçesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasının etkisiyle bu yılın ilk beş ayında geçen seneye göre daha fazla turist çekti. 2022'de 367 bin turistin ziyaret ettiği Bergama, 2023'te 433 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Bu yılın ilk beş ayında ise 185 bin turist Bergama'yı gezdi. Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, gece müzeciliği uygulamasıyla ziyaret saatlerinin uzatılabileceğini belirtti.
16 Haziran 2024

2007 yılında farklı din, mezhep ve etnik gruplardan insanların bir araya gelmesiyle kurulan Antakya Medeniyetler Korosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yedi sanatçısını kaybetti. Koronun geri kalan üyeleri Türkiye'nin farklı illerine dağılmış durumda. Şef Yılmaz Özfırat ve teknik koordinatör Bedirhan Gök, koroyu yeniden bir araya getirerek Hatay'ın kültürel zenginliğini ve hoşgörüsünü tekrar dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Özfırat, depremde enkaz altında kaldıktan sonra kurtarıldığını ve şehri yeniden hayata geçireceklerini belirtiyor.
23 Şubat 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sezonu boyunca bazı müze ve ören yerlerinin ziyaret saatlerini uzattı. Aspendos, Side, Patara, Hierapolis, Efes gibi ören yerleri gece 00.00'a kadar, İstanbul Havalimanı Müzesi ve Galata Kulesi saat 23.00'e kadar, Ayasofya Tarihi Müzesi, Van Akdamar Anıt Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ise saat 22.00'ye kadar ziyarete açık olacak. Bu değişiklik, turizm sezonunda ziyaretçilere daha esnek saatler sunmayı amaçlıyor.
9 Nisan 2024

Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi'ndeki oksijen deposu deniz çayırlarının korunması için 'Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları' projesini başlattı. Proje kapsamında, deniz çayırlarının bulunduğu alanlar haritalandırılacak, temizlenecek ve korunacak. Ayrıca, projenin bir parçası olarak ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri verilecek. Projenin pilot bölgesi olarak Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası seçildi.
8 Eylül 2023

Mısır'ın Minye şehrindeki Behnesa bölgesinde, Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 2 bin yılı aşkın süreye yayılan farklı tarihi dönemlere ait 22 mezar bulundu. Mezarların üçü Roma, üçü Pers ve 16'sı Bizans ve Kıpti dönemlerine aittir. Barselona Üniversitesi'nden bir ekip ile bölgede yıllardır süren arkeolojik kazılar sonucunda bu keşif gerçekleştirilmiştir.
25 Şubat 2023
İşaretlediklerim