Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye çıkardı. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 4,1 büyüme öngörüldü. Şubat ayındaki depremlerin ekonomik etkilerine de değinilen raporda, depremlerin doğrudan kaybının Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 4'ü kadar olduğu ve yeniden inşa maliyetlerinin bu rakamın iki katı olabileceği belirtildi. Raporda ayrıca yüksek enflasyon, döviz kuru değer kaybı, yüksek cari açık ve düşük net döviz rezervleri gibi makroekonomik zorluklara da dikkat çekildi.
7 Haziran 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye'de enflasyonla mücadelede faiz artışlarının yetersiz kaldığını ve 'acı reçete' olarak adlandırılan kemer sıkma politikalarının etkilerinin seçim sonrasında hissedileceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede zor bir durumda olduğunu ve yapılan faiz artışlarının ekonomik yavaşlamaya yol açsa da enflasyonu kontrol altına almak için yeterli olmadığını belirtti. Ayrıca, sermaye girişlerinin beklenen ivmeyi kazanamamasının, geçmiş politikaların yarattığı güvensizlikten kaynaklandığını vurguladı.
16 Mart 2024

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve mevcut ekonomi politikalarına devam etmesi halinde dolar/TL kurunun yıl sonunda 28 seviyesine çıkabileceğini belirtti. Analistler Hande Küçük ve Aline Slyusarchuk, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı ve makro risklerin devam etmesinin TL üzerinde baskı oluşturacağını ve küresel şoklara karşı hassasiyetin artacağını ifade etti. Piyasaların seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandığı ve bu durumun piyasa hareketliliğini artırabileceği belirtiliyor.
29 Mayıs 2023

2023 seçimlerinin ardından Türkiye'de sürdürülemez hale gelen ekonomi politikaları nedeniyle yeni bir ekonomi yönetimi ve anlayışına geçiş yapıldı. Son dönemde faiz oranları hızla yükselerek %50'ye ulaştı ve Merkez Bankası'nın fonlama bantları %53'e kadar genişletildi. Bu süreçte, dolar kuru ile faiz oranları arasındaki ilişki değişim gösterdi; faiz oranları, son artışla birlikte dolar kurunu geçti. Gelecekte faiz ve dolar arasında yeni boşluklar oluşup oluşmayacağı belirsizliğini koruyor.
26 Mart 2024

Deniz Zeyrek, 2023 Mayıs seçim sonuçlarının iktidar ve ortaklarına, özellikle MHP'ye, halktan gelen sert bir tepki olduğunu belirtiyor. İYİ Parti'nin, Meral Akşener'in liderliğinde izlediği yeni strateji nedeniyle büyük bir kayıp yaşadığını ve bu durumun muhalefet içindeki dinamikleri değiştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun gelecekteki siyasi liderlerden biri olma yolunda ilerlediğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki seçim kaybının kişisel bir başarısızlık olduğunu vurguluyor.
1 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın yeni başkan yardımcısı Cevdet Akçay'ın, geçmişte iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdiği ortaya çıktı. Akçay, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada, mevcut iktidarın devam etmesi durumunda ekonomi politikalarının değişmeyeceğini belirtmişti. Ayrıca, Akçay'ın, AKP'nin yarattığı orta sınıfın zarar gördüğünü ve Merkez Bankası'nın dünyevi bir iş yaptığını, bu nedenle uhrevi unsurların karıştırılmaması gerektiğini ifade ettiği görüldü.
28 Temmuz 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), düzenlediği 'Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü' başlıklı toplantıda Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecine ilişkin pozitif sinyaller aldıklarını ifade etti. S&P'nin Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin ekonomik istikrarı artırmak için attığı adımların olumlu etkilerini ve ortodoks para politikasının yeniden uygulanmasının ekonomiye katkılarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünün bu gelişmeler ışığında yükseltildiğini hatırlattı.
5 Aralık 2023

Fortuna Capital kurucusu ekonomist Altuğ Özaslan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanması halinde doların kısa sürede 25-26 seviyelerine çıkacağını ve radikal ekonomik önlemler alınacağını tahmin etti. Özaslan, yerel seçimlere kadar Borsa İstanbul'un reel ve döviz bazında önemli getiri sağlayacağını, ancak bu durumun 'yakın vadenin son ralliciği' olabileceğini belirtti. Ayrıca, yerel seçime kadar Rusya ve Körfez bölgesinden 40-70 milyar dolar fon sağlanacağını ve turizm gelirleriyle birlikte TL üzerindeki baskının yönetileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Taha Akyol, Mehmet Şimşek'in son dönemde yaptığı açıklamaları, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki ciddi yanlışların bir göstergesi olarak ele alıyor. Şimşek'in 'rasyonel zemine dönüş' ifadesi ve ekonomideki 'kopmuş linkler' hakkındaki yorumları, özellikle son on yılda, daha belirgin olarak son beş yılda yapılan hataların bir özeti olarak görülüyor. Akyol, geçmişte ekonomi yönetiminde yer alan Şimşek ve Ali Babacan'ın uyarılarının dikkate alınmadığını ve şimdi ise seçimler sonrası bu hataların düzeltilmesi için zorlu tedavilere başvurulduğunu belirtiyor.
14 Şubat 2024

Eski maliye bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarında yeniden etkin rol alacağı yönündeki haberlerin borsa üzerindeki olumlu etkisi sadece 4,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli yüzünden yabancı yatırımcılar Türkiye'yi terk etti. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve yeni ekonomik programın yazımında rol alacağı belirtildi. Ancak Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Şimşek'in tek başına karar alamayacağını ve bu nedenle piyasalara güven veremeyeceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için bu yıl ve gelecek yılki büyüme tahminlerini yükseltti. Yeni rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Mayıs ayında yayımlanan tahminlerde ise bu yıl için yüzde 2,6 ve gelecek yıl için yüzde 2 büyüme öngörülmüştü. Ayrıca, Türkiye'de yıl sonu enflasyonun bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olması bekleniyor.
31 Ağustos 2023

2022-23 yıllarında Türkiye'de yıllık ortalama %5 civarında gerçekleşen ekonomik büyüme, istihdam artışını yıllık ortalama %4,2 oranında sınırlı tuttu. Bu durum, ekonomik büyümenin istihdam yaratma kapasitesinin sınırlı olduğunu gösterdi ve 2023 yılsonunda atıl işgücü oranının %25'e ulaşmasına neden oldu. Türkiye, OECD genelinde en yüksek ikinci ekonomik büyüme oranına ve en düşük ikinci istihdam oranına sahip oldu. Ayrıca, en yüksek enflasyon oranına sahip ülke olarak kaydedildi. İşgücü piyasasındaki yapısal sorunlar ve beklenen konjonktürel sorunlar, ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla birlikte işsizliğin artmasına yol açabilir.
16 Şubat 2024

Döviz işlemcileri, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısında değer kaybedeceğini öngörüyor. TL, geçen yıl dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra yüzde 160 oranında değer kaybı yaşadı. Merkez Bankası, kuru sabit tutmak için 2022'de 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Bloomberg analizine göre, seçim sonrası dolar/TL kuru yıl sonunda 25'e kadar yükselebilir. Muhalefetin ekonomi yönetimini yeniden yapılandırma planlarına rağmen, Türkiye'nin yapısal sorunları nedeniyle TL'nin zayıf kalması bekleniyor.
2 Şubat 2023

Merkez Bankası, 2024 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 36'da sabit bıraktı. Bu oran, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra bankanın başına gelen Hafize Gaye Erkan'ın yönetiminde ilk olarak yüzde 33 olarak belirlenmiş ve Kasım ayında yüzde 36'ya çıkarılmıştı. Erkan'ın görevden alınmasının ardından yerine atanan Fatih Karahan, 2024 sonu için aynı tahmini yineledi ve 2025 ve 2026 sonu için sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 enflasyon beklentisini açıkladı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturabilmişti.
8 Şubat 2024

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bir iktidar değişikliği halinde ekonomi yönetimine talip olduğunu belirtti. Bloomberg'in analizine göre Yılmaz, Erdoğan sonrası ekonomide 'devrim' vadetti. Ancak Yılmaz'ın görüşleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamucu söylemleriyle çelişiyor. Kılıçdaroğlu, kamu-özel işbirliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılmasını savunurken, Yılmaz devletin devamlılığını vurgulayarak bu tür anlaşmaların tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, CHP'nin AKP döneminde sermayeye aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar doların geri alınması konusundaki ısrarı, İYİ Parti'nin farklı bir tutum sergilediğine işaret ediyor.
24 Mart 2023

Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. Bu oran, Reuters anketinde beklenen yüzde 5,2'lik büyümenin üzerinde gerçekleşti. 2022'nin son çeyreğinde ise ekonomi yüzde 3,5 büyüdü, bu da yüzde 3'lük beklentinin üzerinde bir performans gösterdi. Ayrıca, TÜİK Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar, üçüncü çeyrek büyüme oranlarının beklentilerin altında kalmasının ardından görevden alındı.
28 Şubat 2023

Türkiye'de seçimlerin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte borsa pozitif bir seyir izledi. Bankacılık endeksi yüzde 9'u aşan bir artışla tavan değerlere yaklaştı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, uzmanlar piyasadaki hareketliliğin haber akışına bağlı olarak artabileceğini belirtiyor. Borsa, seçimler sonrası haftanın ilk gününde yüzde 4,10'luk bir yükselişle kapanmış ve bu yükseliş ikinci günde de devam etmiştir.
30 Mayıs 2023

Türk Lirası karşısında dolar ve avro kurları yüzde 5'ten fazla değer kazanarak tarihi zirvelerine ulaştı. İktidarın döviz kurlarını düşük tutmak için uyguladığı politikalar ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışları, piyasada ikili fiyat oluşumuna neden oldu. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru 22,85 seviyesine, avro/TL kuru ise 24,47 seviyesine yükseldi. Ekonomistler, Twitter üzerinden yaptıkları yorumlarla iktidarın politikalarını eleştirdi ve döviz rezervlerinin kötü politikaların sonuçlarını örtmek için eritildiğini belirtti.
7 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim