Merkez Bankası, liralaşma stratejisi çerçevesinde, şirketlerin yurt dışından elde ettikleri dövizin Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek amacıyla bir destek paketi açıkladı. Bu destek paketi kapsamında, şirketlerin Merkez Bankası'na sattıkları döviz miktarının yüzde 2'si kadar dönüşüm desteği alacakları belirtildi. Bankalar da benzer bir taahhütte bulunarak destekten yararlanabilecek. Ancak taahhütler yerine getirilmezse, ilgili şirketlerin Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri bir yıl süreyle kabul edilmeyecek ve ihlal edilen süre için verilen destek geri alınacak.
26 Ocak 2023

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz oranı yüzde 30,4 seviyesine geriledi. Bu, bir ayda 12 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Bu düşüş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirme politikalarının bir sonucu olarak görülüyor. Ancak, bu politikaların uygulanması piyasa faizlerinin yükselmesine ve ekonomik krize yol açmıştı.
28 Temmuz 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışı kararı, kredi kartı faizlerine de yansıdı. BloombergHT'nin haberine göre, kredi kartlarında aylık azami gecikme faiz oranı 1 Ekim itibariyle yüzde 3,11'den yüzde 3,56'ya yükseldi. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 55 baz puan eklenerek belirleniyor. Nakit çekimlerde kullanılacak azami gecikme oranı da yüzde 3,87'den yüzde 4,32'ye yükseldi.
26 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın düşük faiz politikasına rağmen piyasa kendi faiz oranını belirlemeye devam ediyor. 26 Mayıs haftasında yüzde 33,88 olan üç aylık TL mevduat hesaplarındaki faiz oranı, 2 Haziran haftasında yüzde 37,39'a yükseldi. Bankacılık kaynaklarına göre, geçen hafta TL mevduatına verilen faiz oranı yüzde 47'ye kadar çıktı. Aynı dönemde TL ihtiyaç kredilerinde faiz oranı yüzde 40,14 seviyesindeydi.
12 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını öngörüyor. Banka, asgari ücret artışının enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını ve yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42 olacağını belirtiyor. Ayrıca, Mart yerel seçimlerinin mali politikalarda potansiyel gevşemeye dair belirsizlik yarattığını ifade ediyor. Deutsche Bank yetkilisi, 2024 sonunda dolar kuru tahminini 1 dolar için 36 lira olarak öngörüyor.
12 Ocak 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerine uygun bir şekilde politika faizini yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltti. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir artıştı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde faiz artışının gerçekleşmesi bekleniyordu. Ayrıca, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkelerine ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunulduğu, JP Morgan ve Dünya Bankası ile ilişkilerin geliştirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.
25 Ocak 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde bankaların uyguladığı marj farkı nedeniyle oluşan zararları karşılıyordu. Ancak yeni bir düzenleme ile bu marj farkının yüzde 1'i geçemeyeceği belirlendi. Daha önce bankalar, kendi belirledikleri yüksek döviz satış kurları üzerinden TCMB'den ödeme alabiliyorlardı. Uzmanlar, bankaların bu sistemden kazanç sağladığını ifade ediyordu.
5 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankaların kur korumalı mevduat ürünlerinde müşterilere sunduğu ek primin faize dahil edilmesini talep etti. Bu değişiklikle, olası bir kur artışında Merkez Bankası tarafından ödenmesi gereken potansiyel kur farkının azalması hedefleniyor. Ocak sonunda faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından kur korumalı mevduat miktarı 1,55 trilyon liraya ulaşarak rekor bir artış gösterdi ve aynı dönemde döviz mevduatları 12 milyar dolar azaldı.
8 Mart 2023

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Merkez Bankası, vadesine en çok üç ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık yüzde 30,75'e çıkardığını duyurdu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 31,75 olarak belirlendi. Bu oranlar daha önce sırasıyla yüzde 25,75 ve yüzde 26,75 düzeyindeydi. Yeni oranlar bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
28 Eylül 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Ancak bu artış, ekonomistler tarafından yeterli görülmedi ve beklentilerin altında kaldı. Ekonomistler, yapısal reform ihtiyacına dikkat çekerek, faiz artırımının tek başına ekonomik sorunları çözemeyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun yüzde 40 civarında olduğu bir ortamda yüzde 17,5 faiz oranının yeterli olmadığına dikkat çekildi.
20 Temmuz 2023

İtalya'da bankaların faiz gelirlerinden alınacak yüzde 40 vergiye sınırlama getirildi. Yeni düzenlemeye göre, alınacak vergi, bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1'ini geçmeyecek. Bu kararın bankaların istikrarını korumak amacıyla alındığı belirtildi. Daha önce yüzde 40 vergi kararı alındığında bankacılık hisseleri çökmüş ve İtalya'nın ekonomik güvenirliği sorgulanmıştı. Ancak yeni sınırlama kararı sonrası bankacılık hisseleri yeniden yükselişe geçti.
9 Ağustos 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduatta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti. Altı aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Bir yıla kadar vadeli ve bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bu değişiklikle piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesi hedefleniyor.
14 Eylül 2023

Merkez Bankası, faiz oranını beklentilerin üzerinde 750 baz puan artırarak, yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL ve avro/TL'de sert düşüşler yaşandı. Ancak, piyasaların açılmasıyla döviz kurları yeniden yükselişe geçti. Saat 9:40 itibariyle dolar/TL 26,23'ün, avro/TL ise 28,34'ün üzerinde seyrediyor.
25 Ağustos 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru 27,20'den 26,66'ya, Avro/TL ise 29,55'ten 28,94'e düştü. Saat 14,22 itibariyle dolar/TL 26,8, avro/TL ise 29,15 seviyelerindeydi.
24 Ağustos 2023
İşaretlediklerim