Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge, 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin düzenli ve dürüst bir şekilde yürütülmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve ilgili seçim kurullarına kamu kurum ve kuruluşlarınca işgücü, araç ve gereç desteği sağlanmasının önemini vurguluyor. Genelgede, seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve millet iradesinin sandığa sağlıklı yansıması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı ve bu konuda kamu kurum ve kuruluşları, kamu bankaları yöneticileri ve güvenlik güçlerinin amirlerinin azami gayret göstereceği belirtiliyor.
15 Mart 2023

Sosyal medyada, özellikle CHP yönetimine, seçim sonuçlarındaki tutarsızlıklar nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz etme çağrıları yoğunlaştı. Islak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar dikkat çekti. Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi gibi bazı partiler usulsüzlük tespit ettiklerini ve itiraz süreçlerini başlattıklarını duyurdu. Twitter üzerinden muhalefet partilerine oylara sahip çıkma ve şeffaflık talepleri yükseldi.
16 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni feshederek 14 Mayıs'ta yapılacak erken seçim tarihini açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim hazırlıkları kapsamında 40'tan fazla genelgeyi hazırda bekletiyor ve deprem bölgesindeki teknik altyapıyı incelemek için bir heyet gönderdi. Seçimlerde sandık kurulacak okulların durumu ilgili bakanlıklar tarafından belirlenecek. Ayrıca, seçime girebilecek partilerin listesi kısa sürede açıklanacak ve bu listeye Yeşil Sol Parti ile Yeniden Refah Partisi'nin dahil olabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimi gereğince yapılan başvuruları inceledi ve AKP ve MHP tarafından aday gösterilen Tayyip Erdoğan ile CHP ve İYİ Parti tarafından aday gösterilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylıklarını kabul etti. Her iki adayın başvuru evraklarında herhangi bir eksiklik bulunmadığı ve adaylıklarının oybirliğiyle onaylandığı belirtildi.
26 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre ikinci defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacaklarını açıkladı. Erdoğan ve danışmanı Mehmet Uçum, 2017'deki anayasa değişikliği ile 'yeni sistem' getirildiğini ve bu nedenle 'kronometrenin sıfırlandığını' savunarak, Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ifade etmişlerdi. İYİ Parti'nin itirazı, Erdoğan'ın adaylığının yasal dayanağı ve anayasa yorumları üzerine devam eden tartışmaların bir parçası.
27 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), deprem bölgesindeki seçim koşullarını ve güvenliğini değerlendirmek için bölgeye bir heyet gönderiyor. Heyet, depremden etkilenen 11 ili ziyaret edecek ve bir rapor hazırlayacak. Seçimlerin nasıl yapılacağı, oy kullanma yerleri ve güvenlik önlemleri bu rapor doğrultusunda belirlenecek. Ayrıca, depremzedelerin oy kullanabilmeleri için nüfus kayıtlarını taşımaları ve AFAD çalışanları ile gönüllülerin bulundukları ilde oy kullanmalarına olanak sağlayacak düzenlemeler gündemde.
27 Şubat 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu, Yargıtay'a altı yeni üye seçti. Seçilen üyeler Yakup Moğul, Yılmaz Çiftçi, Okan Albayrak, Yeşim Garipoğlu Özen, Hakan Türkön ve Seyfi Han oldu.
25 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, sandık kurullarının kararlarına ve tutanaklarına karşı yapılan itirazlar için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru süresi bugün saat 17:00'de sona eriyor. İlçe seçim kurullarının kararlarına yapılan itirazlar, il seçim kurulları tarafından değerlendirildikten sonra, seçimlerin kesin sonuçları 19 Mayıs'ta açıklanacak. Seçim sonrası tutanaklara itirazlar seçimin ertesi günü başlamış ve ilçe seçim kurulları kararlarını aynı günün gece yarısına kadar vermişti.
17 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanı adaylıklarına yapılan itirazları reddetti. Yarın adayların pusuladaki sıralaması için kura çekimi yapılacak. Erdoğan ve bazı AKP'li yetkililer, anayasa gereği üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığı yönündeki eleştirilere karşı, 2018'deki seçim sistemi değişikliği ile 'kronometrenin sıfırlandığını' savunuyorlar, ancak bu görüş kanunda açık bir hüküm olarak yer almıyor.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kendisinin üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığını onaylamasını eleştirel bir dille değerlendirdi. YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan'ın adaylığına yapılan itirazların reddedildiğini açıklamıştı. Erdoğan, Gaziantep'te bir temel atma töreninde yaptığı konuşmada, seçimlerin ardından tüm enerjisini Türkiye'nin geleceğine harcayacağını belirtti. Ayrıca, anayasaya göre üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığına dair uzman görüşlerine rağmen, AKP içindeki bazı yetkililer yeni sistemle her şeyin sıfırlandığı tezini savunuyor.
31 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde kullanılacak oy pusulasındaki sıralamayı tamamladı. 8 Nisan'da kura ile belirlenen ittifakların ve partilerin yerleri kesinleşti. Cumhur İttifakı altıncı, Millet İttifakı on beşinci, Emek ve Özgürlük İttifakı yedinci, Ata İttifakı ise on altıncı sırada yer alacak. Pusulanın ilk üç sırasında sırasıyla Millet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi ve Sosyalist Güç Birliği İttifakı bulunuyor.
19 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüksek oy aldığı ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne düşürdü. Bu karar, yurt dışındaki seçmenler ve Cumhuriyet Halk Partisi ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından eleştirildi ve sosyal medya üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı. ABD'de Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüzde 80,39, Kanada'da ise yüzde 79,65 oy aldığı belirtildi. YSK'nın bu kararına itiraz edileceği duyuruldu.
16 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli olan 100 bin imza toplama sürecinde, Memleket Partisi adayı Muharrem İnce'nin üçüncü gün itibarıyla 76 bin 901 imza topladığını duyurdu. İmza süreci 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20:00'de sona erecek. YSK daha önce Davut Turan, Doğu Perinçek, Erkan Trükten ve diğer adayların başvurularını kabul ettiğini açıklamıştı. İkinci gün sonunda diğer adayların imza sayıları da paylaşıldı.
24 Mart 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, bazı oy pusulalarının arkasına basılan sandık kurulu mührünün ön yüzde adayların üzerine iz bıraktığı görüldü. TİP Seçim Bürosu'nun YSK'ya yaptığı başvuru sonucunda, YSK bu durumun 135 sayılı genelgede düzenlendiğini ve pusulaların geçerli sayılacağını belirtti. YSK, mührün adayların üzerine baskı yaptığı oy pusulalarının özel işaret koyma amaçlı olmadığı sürece geçerli sayılacağını duyurdu.
14 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

Türkiye'de gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, seçmenler 191 binden fazla sandıkta oy kullanacak. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimde yalnızca iki adayın olması ve tek pusula kullanılacak olmasının sonuçların daha hızlı açıklanmasını sağlayabileceğini ifade etti. İkinci turda Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan ve Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim