Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, bu kararın milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyeceğini ve gıda güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın bu hareketini 'gaddarlık' olarak nitelendirdi ve dünyanın en savunmasız kesimine zarar vereceğini ifade etti.
17 Temmuz 2023

Erzincan'da yaşanan büyük bir toprak kayması sonucu yaklaşık 10 milyon metreküp toprak 800 metrelik bir alana yayıldı ve dokuz işçi toprak altında kaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, endişe edilen siyanür sızıntısı konusunda herhangi bir kirliliğe veya korkulan bir olaya rastlanmadığını belirtti. Bakan, tehlikeli atıkların Fırat'a ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için ilgili birimlerin ve bağımsız laboratuvarların bölgeye sevk edildiğini ve numune analizleri yapıldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Hepsiburada, 2023 yılının ilk altı ayında en çok satılan ürünler ve tüketici eğilimlerini açıkladı. En çok alışveriş yapan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli oldu. En çok alışveriş akşam 8 ile 10 arasında ve mart ayında yapıldı. En çok satılan ürünler arasında akıllı çocuk saatleri, otel rahatlığındaki yastıklar, fritözler, Apple, Samsung ve Xiaomi marka cep telefonları, yüz bakım ürünleri, ıslak mendiller, tişörtler ve spor malzemeleri yer aldı.
3 Ağustos 2023

Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan Pestisit Atlası, çocuklar ve kadınların pestisitlerden daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Türkiye'de yılda 60 bin ton pestisit kullanılıyor ve bu durum çocukların nörolojik gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Atlas, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pestisitlere maruziyette de kendini gösterdiğini ortaya koydu. Tarımda çalışan kadınlar genellikle daha düşük gelir düzeyine sahipler ve karar verme gücünden yoksunlar. Pestisitlerin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi, erkekler ve oğlan çocukları üzerindeki etkisinden farklı.
13 Ekim 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılına yönelik hayvan ithalatı kararları, gıda enflasyonuyla mücadelede kısa vadeli bir çözüm olarak görülse de, uzun vadede yerel üretimi zayıflattığı ve küçük çiftçilerin tasfiyesine yol açtığı belirtiliyor. Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) küresel gıda fiyatlarında düşüş raporlarına rağmen, yerel politikalara odaklanılması gerektiği vurgulanıyor. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için ithalata dayalı stratejiler yerine, gıda sistemini yerel ölçekte küçük çiftçiler ve köylüler lehine dönüştürecek çözümlerin hedeflenmesi gerektiği ifade ediliyor.
12 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 25. Genel Kurulu'nda, İzmir'in Şirince köyü, '2023 Dünyanın En İyi Turizm Köyleri' listesine dahil edildi. Listede yer alacak köyler, kültürel ve doğal kaynaklar, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin geliştirilmesi ve değer zinciri entegrasyonu, altyapı, sağlık, emniyet ve güvenlik gibi alanlarda değerlendirildi. Toplamda 260 başvurunun yapıldığı değerlendirmede, 54 köy listeye dahil edildi.
19 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Dünya Sigara Salgını Raporu'na göre Türkiye, sigarayla mücadelede en başarılı ülkelerden biri. DSÖ'nün önerdiği 'MPOWER' isimli altı önlemi en iyi uygulayan ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin tütünle mücadele için Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, tütün endüstrisine teşvik vermeye devam ettiği belirtiliyor.
1 Ağustos 2023

Türkiye, Germanwatch, Yeni İklim Enstitüsü ve İklim Eylem Ağı tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde bir önceki yıla göre dokuz sıra gerileyerek 63 ülke arasında 56. sırada yer aldı. Endeks, sera gazı emisyonları, enerji tüketimi, yenilenebilir enerjinin kullanımı ve iklim politikası kategorilerinde ülkelerin iklim performansını değerlendiriyor. Türkiye, yenilenebilir enerji kategorisinde 'orta', diğer kategorilerde ise 'düşük' ve 'çok düşük' performans gösterdi. Uzmanlar, Türkiye'nin iklim hedeflerinin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle uyuşmadığını belirtiyor.
9 Aralık 2023

Türkiye'de hem e-sigara hem de esrar satışı yasak olmasına rağmen, e-ticaret siteleri üzerinden kenevirli e-sıvılar satılmaktadır. Sağlığa Evet Derneği'nin yaptığı çalışmaya göre, 300'den fazla yasadışı ürün internet üzerinden pazarlanmaktadır. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği, tütün ve e-sigara kullanımının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için ortak bir toplantı düzenledi. Prof. Dr. Elif Dağlı, e-sigara ve kenevir kullanımının özellikle gençler arasında hızla yayıldığını ve bu ürünlerin beyin gelişimine zarar verdiğini belirtti.
4 Nisan 2024

İsrail'deki İbrani Üniversitesi'nden bilim insanları, sivrisinek ısırıklarını önlemek için yüzde 99 etkili yeni bir tür kimyasal kamuflaj geliştirdi. Bu kimyasal, sivrisineklerin insan derisine konmasını ve ısırmasını büyük ölçüde azaltıyor. Geliştirilen formül, indol adı verilen bir çiçek kokusu özü ve selüloz polimerinin birleşiminden oluşuyor. Araştırma bulguları PNAS Nexus dergisinde yayınlandı ve ürünün önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor.
7 Haziran 2023

İsveç, Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası acil durum ilan ettiği M çiçeği hastalığının Afrika dışında ilk kez görüldüğünü doğruladı. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, ülkede vahim bir tür M çiçeği vakasına rastlandığını açıkladı. Enfekte kişinin Afrika'da büyük bir M çiçeği salgınının görüldüğü bölgede bulunduğu belirtildi. Türkiye'de de 2022'den beri 12 kişiye M çiçeği enfeksiyonu tanısı konulduğu bildirildi.
15 Ağustos 2024

PwC Türkiye tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'deki tüketicilerin ekonomik gelişmeleri olumsuz değerlendirdiğini ve bu durumun tüketici harcamalarını etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların %71'i ekonomik gelişmeleri olumsuz olarak değerlendirirken, %40'ı ekonominin önümüzdeki 10 yılda daha iyiye gitmeyeceğine inanıyor. Pandemi sürecinden bu yana makroekonomik gelişmeleri olumsuz değerlendirenlerin oranı %50'den %71'e yükseldi. PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Lideri Adnan Akan, pandeminin ekonomik etkilerinin ve Avrupa'daki savaşın küresel ekonomi üzerindeki olumsuzluklarının tüketim sektörü üzerinde belirleyici olduğunu belirtti.
12 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, glütensiz ürünlerin kolay erişilebilirliğini sağlamak amacıyla bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre, şube sayısı 200’den fazla olan ve 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir marketler, glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünleri bulundurmak zorunda. 400 metrekareden büyük şubelerde ise glütensiz ekmek, un, makarna gibi ürünlerin sürekli ve yeterli miktarda bulundurulması gerekiyor. Düzenleme, glüten intoleransı olan bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor ve bazı hükümleri 1 Haziran, bazıları ise 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek.
5 Mart 2024

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, AKP Niğde il teşkilatı toplantısında konuştu. Toplantıda masalarda boykot edilen Coca-Cola ürünlerinin bulunması, Özhaseki'nin sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla ortaya çıktı. Bu durum, Türkiye'de birçok AKP'li belediye ve TBMM'nin İsrail'e desteği nedeniyle Coca-Cola ürünlerini boykot ettiği bir dönemde gerçekleşti ve sosyal medyada geniş çapta tepki topladı.
3 Mart 2024

Türkiye, tütünle mücadele amacıyla Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, Ocak 2019 ile Ağustos 2022 arasında tütün endüstrisine çeşitli teşvikler sağlamıştır. Bu durum, tütün ve ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunları ve ölümlerle çelişmektedir. Tütün kullanımı Türkiye'de yıllık yaklaşık 100 bin ölüme neden olmakta ve erkeklerdeki kanser ölümlerinin %35'ini, kadınlarda ise %15'ini oluşturmaktadır. Araştırmacılar, tütün endüstrisine verilen yatırım teşviklerinin tütün kontrolüne zarar verdiğini ve Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca, tütün endüstrisine verilen teşviklerin sağlık ve tütün kontrolü çalışmalarına ayrılması gereken vergi gelirlerinin endüstriye aktarılması anlamına geldiği vurgulanmaktadır.
5 Temmuz 2023

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkta tonlarca domates kurutuluyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, domateslerin hızlı bir şekilde kurutulması gerektiğini ve Diyarbakır'ın bu işlem için elverişli bir ortam sunduğunu belirtti. Kurutulan domateslerin genellikle İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edildiği belirtildi. Domates üreticisi İsmail Menek, girdi maliyetlerinin arttığını ve devletten destek beklediklerini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl ocak ayında endekslerini revize eder ve sepetini günceller. Bu yıl yapılan güncellemeyle, bazı ürünlerin sepet ağırlığı azaltılırken, votka, kadın montu ve düğün nişan gibi etkinlikler için salon kirası gibi yeni maddeler sepete eklendi. Çocuk ayakkabısı sepetten çıkarılan tek ürün oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı azalırken, ulaştırma ağırlığı arttı.
7 Şubat 2024
İşaretlediklerim