Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey tarafından desteklenen sosyal medya platformu Bluesky, daha önce sadece davetiye ile üye olunabilen bir sistemden çıkarak tüm kullanıcılara açıldı. Platformun kullanıcı sayısı bu açılımla birlikte 4 milyonu aştı. Bluesky, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk tarafından X olarak yeniden adlandırılan platforma benzer özellikler sunuyor, ancak kişiselleştirme seçenekleri daha geniş tutuluyor. Açılım sonrası kısa sürede 850 bin yeni kullanıcı kazanan platform, Twitter'a alternatif olarak görülüyor.
8 Şubat 2024

OpenAI, ChatGPT'nin geliştiricisi, Elon Musk'ın şirketi ele geçirmeye veya Tesla ile birleştirmeye çalıştığını öne sürdü. Musk, daha önce OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a dava açarak, şirketin kuruluş misyonunu terk ettiğini ve Microsoft'un yan kuruluşu haline geldiğini iddia etmişti. OpenAI kurucuları, bir blog metniyle Musk'ın iddialarına yanıt vererek, Musk'ın şirketi ele geçirmeye çalıştığını ve bu tekliflerin misyona aykırı olduğunu belirtti. Musk, 2018'de OpenAI'den ayrılmıştı.
6 Mart 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Ocak 2021'deki ABD Kongresi işgali sonrası kendi sosyal medya platformu Truth Social'ı kurdu. Bu platform, büyük sosyal medya şirketlerinin Trump'a kapılarını kapatmasının ardından ortaya çıktı. Washington Post'un haberine göre, Trump geçtiğimiz yaz Elon Musk'a Truth Social'ı satma teklifinde bulundu. Ancak bu görüşme herhangi bir sonuca varmadı. Musk, 2022'nin sonlarında Twitter'ı satın aldıktan sonra Trump'ın platformdaki engelini kaldırmıştı.
13 Mart 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, başkanlık döneminde yasaklamak istediği TikTok'ta hesap açtı. Trump, TikTok'u ulusal güvenlik gerekçesiyle kapatmak istemiş ancak Federal Mahkeme buna izin vermemişti. Trump'ın TikTok'a katılmasının, genç seçmenlere ulaşma stratejisinin bir parçası olduğu düşünülüyor. Trump'ın TikTok'taki takipçi sayısı kısa sürede 2 milyona ulaştı.
2 Haziran 2024

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

Donald Trump'ın destekçileri, siyah seçmenlerin oylarını kazanmak amacıyla yapay zeka teknolojisiyle üretilmiş görseller kullanmaya başladı. BBC Panorama tarafından yapılan bir araştırmada, Trump'ı siyahlarla birlikte gösteren deepfake görseller keşfedildi. Bu görsellerin, Trump'ı siyahlar arasında popüler göstermeyi amaçlayan bir strateji parçası olduğu belirtiliyor. Görüntülerin yaratıcılarından biri, bu görsellerin gerçek olmadığını kabul ederken, yapay zeka üretimi görsellerin bazı tipik hatalar içerdiği gözlemleniyor.
4 Mart 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de yasaklama yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'in hisselerini Amerikalı şirketlere satması gerektiğini belirtiyor. TikTok, ABD'de 170 milyon kullanıcıya sahip olup, özellikle gençler arasında popüler. ABD'li politikacılar, platformun kullanıcı bilgilerini Çin'e aktardığını ve Amerikalıların görüşlerini etkilediğini iddia ediyor.
17 Mart 2024

Margot Robbie, Selena Gomez ve Taylor Swift gibi ünlülerin yapay zeka ile üretilmiş çıplak fotoğrafları eBay üzerinde satışa sunuldu. Satıcılar, bu sahte görüntüleri yüksek puanlar alarak eBay'in arama algoritmasında üst sıralara çıkarmış ve finansal kazanç elde etmişler. Forbes'in konuyu gündeme getirmesi üzerine eBay, ilgili fotoğrafları kaldırarak satıcıların hesaplarını askıya aldı. Bu olay, çevrimiçi platformlarda yapay zeka ile üretilen pornografik içeriğin yayılmasının sadece eBay ile sınırlı olmadığını ve Reddit, X (eski adıyla Twitter) ve Etsy gibi diğer platformların da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
14 Mart 2024

Patiswiss'in eski CEO'su Elif Aslı Yıldız, kişisel sosyal medya hesaplarını kapattı. Bu karar, Yıldız'ın bir müşterinin küflü çikolata ile ilgili paylaşımına verdiği tepki ve sonrasında yaşananlar nedeniyle istifa etmesinin ardından geldi. Ayrıca, Yıldız'ın Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans programından mezun olduğuna dair özgeçmiş bilgileri de yalanlanmıştı. Şu anda yalnızca Instagram'daki kurumsal hesabı aktif durumda.
24 Nisan 2024

NASA'nın X (eski adıyla Twitter) platformundaki Ay hesabı, 8 Nisan'da gerçekleşen yılın ilk tam Güneş tutulması sırasında, Ay'ın Güneş'i fiziken engellemesini takiben, bir şaka yaparak Güneş hesabını engelledi. Bu olay, Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde gözlemlenen ve yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyen tam Güneş tutulması sırasında gerçekleşti. NASA'nın bu eğlenceli yaklaşımı, sosyal medyada dikkat çekti ve kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
9 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

Microsoft, bir mühendisin ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) yaptığı şikayet üzerine, Copilot Designer'ın 18+ içerikli görseller oluşturmasını engellemeye başladı. Şikayet, Copilot Designer'ın kürtaj hakkı ve çocukların zararlı alışkanlıklar içeren görseller oluşturmasıyla ilgiliydi. Microsoft, bu tür içerikler oluşturabilecek komutları engelleyerek ve kullanıcıları uyararak müdahale etti. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak sınıf arkadaşlarının çıplak fotoğraflarını üreten beş öğrenci okuldan atıldı.
9 Mart 2024

ShinyHunters adlı hacker grubu, Ticketmaster'dan 560 milyon kullanıcının kişisel verilerini çaldığını açıkladı. Çalınan veriler arasında kullanıcıların isimleri, adresleri, telefon numaraları ve kısmi kredi kartı bilgileri bulunuyor. Hacker grubu, verileri satmamak için 500 bin dolar fidye talep ediyor. FBI konuyla ilgili açıklama yapmayı reddederken, Avustralya İçişleri Bakanlığı olaydan haberdar olduklarını belirtti.
31 Mayıs 2024

ABD'de 2024 seçimleri öncesinde, New Hampshire'da yapılan ön seçimden bir gün önce seçmenlere, ABD Başkanı Joe Biden'a aitmiş gibi gönderilen sahte bir ses kaydı, yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulduğu ortaya çıktı. Ses kaydını oluşturan kişi, New Orleans eyaletinde sihirbazlık yapan Paul Carpenter olarak tespit edildi. Carpenter, ses kaydını yapay zeka tabanlı bir program kullanarak oluşturduğunu ve bu işlem için sadece 1 dolar harcadığını, toplamda ise 150 dolar aldığını belirtti. Ses kaydının dağıtımı ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
24 Şubat 2024

Apple, yeni iPad Pro'nun tanıtımı için hazırlanan ve yaratıcı aletlerin hidrolik presle ezildiği bir reklam videosu nedeniyle eleştirildi. Video, tasarımcılar, müzisyenler, fotoğrafçılar ve film yapımcılarından olumsuz tepkiler aldı. Şirketin pazarlama iletişiminden sorumlu başkan yardımcısı Tor Myhren, yaratıcılığı destekleme amacını vurgulayarak özür diledi. Apple CEO'su Tim Cook, reklamı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
12 Mayıs 2024

SpaceX tarafından fırlatılan üç Starship prototipinin düşen parçaları, eBay ve Etsy gibi online platformlarda binlerce dolara satılıyor. İlk iki deneme patlamayla sonuçlanırken, üçüncü deneme başarılı oldu ancak prototip Hint Okyanusu'na düştü. Bu parçalar, özellikle seramik ısı kalkanı parçaları, benzersiz hediyelik eşyalar olarak değerlendirilerek yüksek fiyatlara satışa sunuluyor. Satışa sunulan parçalar arasında 3 bin 395 dolara satılan bir parça da bulunuyor.
27 Mart 2024

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024

Akıllı telefonların aşırı kullanımı sonucu 'Smartphone Pinky' adı verilen yeni bir rahatsızlık ortaya çıktı. Bu durum, akıllı telefonu desteklemek için serçe parmağının aşırı kullanılmasından kaynaklanıyor ve parmakta girintilere neden olabiliyor. Mesleki terapist Andrew Bracken, bu durumun resmi bir tıbbi teşhis olmadığını, ancak uzun vadede karpal tünel sendromu gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Bracken, akıllı telefon kullanımını azaltmak ve katlanabilir telefon kulpları kullanmayı öneriyor.
22 Şubat 2024

Met Gala'ya katılmayan Katy Perry'nin, yapay zeka tarafından oluşturulan gala fotoğrafları sosyal medyada yayıldı. Fotoğraflar, 13 milyon kez görüntülendi ve birçok hayran Perry'nin gerçekten orada olduğuna inandı. Fotoğrafta Perry, çiçek ve yosun süslemeleriyle bezenmiş soluk renkli bir elbise giymiş olarak gösteriliyor. Fotoğrafın gerçek olmadığı, Perry'nin galaya gitmemesi ve fotoğraftaki halının 2018'den kalma olmasıyla kanıtlandı.
7 Mayıs 2024
İşaretlediklerim