Politico'nun araştırmasına göre, Çinli firmalar paravan şirketler üzerinden Rusya'ya yüz binlerce kurşun geçirmez yelek, kask, insansız hava araçları ve termal nişangah satışı yaptı. Bu yıl Rusya'nın Çin'den 100 milyon doların üzerinde insansız hava aracı ithal ettiği belirtildi. Ayrıca, Çin'in Rusya'ya yönelik kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan seramik ihracatı bu yıl yüzde 69 artarak 225 milyon doların üstüne çıktı. Araştırmacılar, Rus ordusuna ait silahların kritik bileşenlerinin yüzde 60'ından fazlasının ABD merkezli şirketlerden geldiğini savundu.
25 Temmuz 2023

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişim şirketi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. San Francisco merkezli Anthropic, Amazon'un bulut hizmetlerini kullanacak ve gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde deneyecek. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını duyurdu.
25 Eylül 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Avrupa Birliği, ABD merkezli çip üreticisi Intel'e piyasa hakimiyetini kötüye kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 376 milyon avro para cezası verdi. Cezanın, Intel'in 2002 ile 2006 yılları arasında bilgisayar üreticileri Hewlett Packard, Acer ve Lenovo'ya rakip firmaların merkezi işlemcilerini piyasaya sürmelerini geciktirmek ve satış kanallarını sınırlandırmak için yaptığı ödemeler nedeniyle alındığı belirtildi. Intel, daha önce de 2009'da benzer bir suçlamayla 1,06 milyar avro ceza almıştı.
22 Eylül 2023

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın hisse değeri, Çin'deki fabrikalarda yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iPhone arzındaki endişeler sebebiyle düşüş yaşadı ve şirketin piyasa değeri 2 trilyon doların altına geriledi. Bu düşüş, şirketin hisse fiyatının yılın ilk işlem gününde 124,19 dolara kadar inmesiyle gözlemlendi. Apple daha önce 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış ve 3 Ocak 2022'de kısa süreliğine 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olmuştu. Ayrıca, zayıflayan talep nedeniyle Apple'ın bazı tedarikçilerine daha az parça üretmelerini söylediği bildirildi.
4 Ocak 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, gelecek iki yıl içinde Almanya'ya, çoğunluğu yapay zeka alanında olmak üzere, 3,2 milyar avroluk bir yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Microsoft Başkanı Brad Smith, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmenin ardından bu bilgiyi paylaştı. Bu yatırım, Microsoft'un son 40 yılda Almanya'ya yaptığı en büyük yatırım olarak kaydedildi. Şirket, bu yatırımla Almanya'daki yapay zeka ve veri merkezi altyapısını iki katına çıkarmayı ve eğitim programlarını genişletmeyi hedefliyor.
15 Şubat 2024

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji firması Neuralink, ilk kez bir insanın kafatasına yerleştirdikleri çipin beyinden ayrılmaya başladığını duyurdu. Nolan Arbaugh adlı kullanıcının beyin dokusuna yerleştirilen çipin bağlantı kabloları geri çekilmiş, bu da işlemci ve pilin sinirlerden aldığı veri miktarını azaltmış. Şirket, bu durumun Arbaugh'un sağlığı için tehlike oluşturmadığını ve çipin işlevselliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Arbaugh, çip sayesinde felçli elleri ve ayaklarına rağmen düşünerek satranç oynayabilmişti.
10 Mayıs 2024

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Elon Musk'ın kurduğu Neuralink, beyin çipi implantını ikinci bir hastaya başarıyla yerleştirdi. İlk hasta Noland Arbaugh, çip sayesinde düşünce yoluyla fare imlecini oynatabilmiş ve bilgisayarda oyun oynayabilmişti. İkinci hastada da çipin 1024 elektrodunun 400'ünün aktif ve iyi çalıştığı belirtildi. Neuralink, bu yıl içinde sekiz hastaya daha implant yerleştirmeyi planlıyor ve bu gelişmeler felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde umut vadediyor.
5 Ağustos 2024

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

Apple, 12 Eylül'de düzenleyeceği etkinlikte iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ve Apple Watch 9 Serisini tanıtacak. Etkinlikte ayrıca Apple'ın ilk 3 nanometrelik çipi olan Bionic A17'nin tanıtılması bekleniyor. Bu çiplerin, mevcut çiplerden daha fazla enerji verimli olması ve bunun da pil ömründe önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor. Ayrıca, iPhone 15 serisi ile Apple'ın Type-C şarj standardına geçiş yapması bekleniyor.
30 Ağustos 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının ardından, dolar/TL kuru yükselişe geçti ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. ABD'li yatırım bankası Citi, bu gelişmeler üzerine model portföyünde 'uzun dolar/TL' pozisyonuna geri dönme kararı aldı ve üç ay vadeli dolar/TL alımı için 30 hedefi önerdi. Faiz artırımı döviz kurlarında ters etki yaparak kurların yükselmesine neden oldu.
23 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'ye 40 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bayram sonrası bu ülkeyi ziyaret edeceğini belirtti. Fırat'a göre, Kurban Bayramı sonrası gerçekleşecek ziyarette anlaşmalar imzalanacak ve BAE'nin yatırımları 30-40 milyar dolara kadar ulaşacak. İlk yatırım paketinde yenilenebilir enerji ve ulaşım gibi sektörler ön planda olacak.
26 Haziran 2023

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin 5G teknolojisine geçiş için henüz bir tarih belirlemediğini açıkladı. 5G teknolojisi, veri iletim hızı ve yeni sanayi devrimi potansiyeli ile önem taşıyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G ihalesine kırmızı kart göstermesiyle 4G'ye geçişte de gecikmişti. Şimdi benzer bir durum 5G için yaşanıyor ve bu gecikmenin maliyeti artıyor. Vodafone ve Deloitte'un raporuna göre, 5G'de bir yıllık gecikme 120 milyar TL'ye mal olabilir. Altyapı şirketleri arasında da ortak bir altyapı şirketi kurma girişimi başarısız olmuştu.
2 Haziran 2023

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı MIT Technology Review dergisi, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını 2023 yılının çığır açan teknolojileri arasında dördüncü sıraya yerleştirdi. Dergi, bu tür ucuz drone'ların savaşlardaki rolünü önemli ölçüde genişlettiğini belirtti. Bayraktar TB2'ler, Türkiye'de Baykar Teknoloji tarafından üretilmektedir. Dergi ayrıca CRISPR gen düzenleme aracı, yapay zeka ile görsel üretimi ve elektrikli araçlar gibi diğer çığır açan teknolojileri de sıraladı.
23 Ocak 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024
İşaretlediklerim