Niğde Belediyesi, kentte köpeklerin uyutulduğuna dair iddialara yanıt vererek, yapılan işlemlerin kanuna ve vicdana uygun olduğunu belirtti. Belediye, köpeklerin doğal ölüm, trafik kazası veya zoonos etken taşıması durumunda kireçleme yöntemiyle gömüldüğünü açıkladı. Hayvanseverler ise bu uygulamanın yedi aydır devam ettiğini ve köpeklerin mezarlıklara gömüldüğünü iddia etti. Belediye, iddiaları yalanlamazken, fotoğrafların çekildiği yerin hayvan mezarlığı olduğunu doğruladı.
6 Ağustos 2024

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, sahipsiz hayvanlar için hazırlanan yeni düzenlemenin bu hafta sonuna doğru Meclis'e sunulacağını açıkladı. Güler, sokakların güvenli olmadığını belirterek, hayvanların daha korunaklı ve güvenli alanlara alınması gerektiğini vurguladı. Düzenlemede barınakların imkanlarının artırılması, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme konularına yer verileceği belirtildi. Ayrıca, mevcut Veteriner Hizmetleri Kanunu'na göre kuduz riski taşıyan ve rehabilite edilemeyecek hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği hatırlatıldı.
8 Temmuz 2024

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk'ün, sokak hayvanlarıyla ilgili 'uyutma' uygulamasını içeren kanun teklifinin Meclis komisyonunda görüşmeleri devam ederken Meclis'e girişi yasaklandı. Dernek, bu yasağın kabul edilemez olduğunu ve Türk veteriner hekimlerine verilmiş bir ceza olarak gördüklerini belirterek durumu protesto etti. 'Uyutma' teklifine karşı kamuoyunda büyük tepki bulunuyor ve birçok kişi bu düzenlemenin geri çekilmesini talep ediyor.
23 Temmuz 2024

İstanbul Kadıköy'deki Kalamış Parkı civarına bırakılan zehirli mamalar nedeniyle üç köpek ve 27 kedi zehirlenerek öldü, 12 kedinin tedavisi sürüyor. Polis, olay yerindeki kamera görüntülerini topladı ve görgü tanıklarının ifadesini aldı. Kadıköy Sokak Hayvanları Forumu, hayvan hakları savunucularının bu katliamın takipçisi olacağını belirtti ve sorumluların hızla tespit edilip yargılanmasını talep etti. Kadıköy Belediyesi, olay sonrası alanı temizledi ve zehirlenmiş hayvanlar için ilaç desteği sağladı.
2 Eylül 2024

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak köpekleri sorununu 'yakala-kısırlaştır-sal' metoduyla çözemediklerini belirterek, yeni bir düzenleme yapılacağını açıkladı. Erdoğan, sokak köpeklerinin barınaklara alınarak sahiplendirilmesini, aksi takdirde uyutulmasını öngören bir yasa tasarısının Meclis'e sunulacağını söyledi. Bu düzenleme için muhalefetin desteği talep edildi. Erdoğan, Türkiye'de tahmini 4 milyon sahipsiz köpek olduğunu ve kuduz riskinin arttığını vurguladı.
29 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerini uyutmayı öngören kanuna uymayacak belediyeleri yaptırımla tehdit etti. CHP, bu yasayı uygulamayacaklarını ve Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı. Yumaklı, yasada hayvanlara işkence edilmesine dair bir madde olmadığını ve belediyelerin bu yasayı çarpıttığını belirtti. Ayrıca, yasayı uygulamayan belediyelere hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanacağını söyledi.
15 Ağustos 2024

Geçtiğimiz pazar günü Yenikapı'da düzenlenen Hayvan Hakları mitingine Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık beş bin kişi katıldı. Emniyet Teşkilatı Sendikası Başkan Yardımcısı Ali Bütün, bir yılda 6 bin 183 hayvana tecavüz edildiğini ve 'Haydi' uygulamasına 20 bin ihbar geldiğini açıkladı. Hayvan hakları savunucuları, 5199 sayılı Kanun'un uygulanmasında eksiklikler olduğunu ve hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için daha fazla işbirliği ve samimiyet gerektiğini vurguladı.
11 Haziran 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Arhavi'de, sokak köpeklerinin toplanıp zehirlenmesi olayı yaşandı. Faik adlı sokak köpeği, yüksek dozda anestezi verilmiş halde bulundu ve veterinerin müdahalesiyle hayata döndürüldü. Aynı dönemde, Kemik ve Pablo adlı iki köpek kayboldu ve bu durum yerel hayvanseverler tarafından sosyal medyada duyuruldu. Yerel yönetimlerin bu konudaki uygulamaları eleştirilirken, Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu ve yeni dönemde sokak hayvanları sorununa kalıcı çözümler getireceklerini belirtti.
29 Nisan 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları için hazırlanan yasal düzenlemenin taslağının AKP Meclis grubuna gönderildiğini açıkladı. Tunç, yasa tasarısının Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet bakanlıklarının ortak çalışması sonucu hazırlandığını belirtti. Hayvanları koruma konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Tunç, hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaların artırıldığını ve hayvan tanımlarının netleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, insan sağlığını tehdit eden durumların da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
29 Mayıs 2024

TBMM Genel Kurulu'nda Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk beş maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında 'yakala-kısırlaştır-sal' yönteminin kaldırılması, hayvan bakımevi tanımının değiştirilmesi ve sahipsiz hayvanların yaşam desteğinin çekilmesi gibi düzenlemeler bulunuyor. Ayrıca, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen köpeklerin öldürülmesi kararı veteriner hekimlere bırakıldı. Hayvanseverler bu düzenlemelere karşı eylem yaparken, bazı veteriner dernekleri de düzenlemelerin geri çekilmesini talep etti.
29 Temmuz 2024

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM Genel Kurulu'nda sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı çıktı. Şık, asıl büyük sorunun 'sahipli ama başıboş siyasetçiler' olduğunu vurguladı ve iktidarın insani çözümleri yok saydığını belirtti. Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesini 'katliam yasası' olarak değerlendiriyor.
29 Temmuz 2024

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye'de hayvanlara yönelik eziyetin arttığını ve cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Konya'da bir köpeğin barınakta öldürülmesi olayına değinen Kadıgil, bu tür eylemlere verilen cezaların milletvekillerinin iradesine rağmen bakanlar tarafından düşük tutulduğunu ifade etti. Kadıgil, Meclis'te daha önce bu konuda uyarılarda bulunduğunu ancak dinlenmediğini söyledi.
20 Ocak 2023

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM gündemine gelen sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının uygulanamayacağını dokuz maddede açıkladı. İmamoğlu, mevcut yasanın bile tam uygulanmadığını, sahiplendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve yasa tasarısının biyolojik dengeyi bozabileceğini belirtti. Ayrıca, milyonlarca sokak hayvanının uyutulmasının vicdanlarda derin tahribat yaratacağını vurguladı. İmamoğlu, çözüm olarak hayvanların rehabilitasyonunun yapılması ve gönüllülerle işbirliği içinde takibinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
16 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, köpeklerin uyutulmasını öngören düzenlemeye uymayan belediye ve kamu görevlilerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti. Bu düzenleme, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Bazı CHP'li belediyeler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, düzenlemeye karşı olduklarını açıkladılar. Bakan Yumaklı, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
24 Temmuz 2024

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öneren ve milyonlarca hayvanın öldürülmesinin önünü açacak teklif, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklifin sahibi AKP ve MHP’liler TBMM Genel Kurulu’nda evet oyu verirse, Türkiye tarihinin gördüğü en büyük hayvan katliamına davetiye çıkaran teklif yasalaşacak. Özgür Gürbüz, bu yasa teklifinin sokak hayvanlarını yok edeceğini ve sokakları yaşanmaz hale getireceğini savunuyor.
25 Temmuz 2024

Bolu'da D-100 kara yolu kenarındaki atıl durumdaki bir dinlenme tesisinin yanında üç köpek iğneyle öldürülmüş halde bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından meydana geldi. Daha önce de Niğde, Ankara Altındağ ve Edirne'de benzer köpek ölümleri yaşanmıştı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
15 Ağustos 2024
İşaretlediklerim