Brezilya donanmasının emekliye ayırdığı ve tonlarca asbest taşıyan Nae Sao Paulo adlı gemi, çevreci grupların, sendikaların ve meslek kuruluşlarının eylemleri sonucunda Türk karasularına girişi engellenmiş ve sonrasında Atlantik Okyanusu'nda batırılmıştır. Geminin batırılması planı, çevresel riskler nedeniyle savcılar tarafından durdurulmuş, ancak Brezilya ordusu geminin su aldığını ve batma riski olduğunu belirterek batırma dışında başka bir seçenek olmadığını açıklamıştır. Türkiye, geminin tehlikeli madde analizi yapılması için Brezilya'dan talepte bulunmuş, ancak Brezilya analizin Türkiye'de yapılmasını önermiştir.
4 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı envanterinde bulunan 16 uçağı satacağını ve yangın söndürme uçakları alacağını belirtti. Bu açıklama üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kılıçdaroğlu'ndan uçakların isimlerini saymasını istedi. Havayolu Çalışanları Sendikası Başkan Yardımcısı Engin Aksüt ise Twitter üzerinden bu talebe yanıt vererek söz konusu uçakların isimlerini listeledi.
13 Nisan 2023

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye'den İsrail'e günde ortalama sekiz gemi seferi yapıldığını, son iki ayda toplam 701 geminin sefer yaptığını belirtti. Bu açıklama, iktidarın İsrail mallarına boykot çağrısına rağmen ticari ilişkilerin devam ettiği eleştirileri arasında geldi. Bakan, gemilerin taşıdığı malların içeriği hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, bu konunun Ticaret Bakanlığı ve gümrükler tarafından yönetildiğini ifade etti. Ayrıca, Saadet Partisi milletvekili Hasan Bitmez'in iktidarı bu konuda eleştirdikten sonra hayatını kaybettiği bilgisi de verildi.
11 Ocak 2024

Birleşmiş Milletler zirvesinde iklim krizi konuşulurken, Türkiye'nin hava kirliliğine katkıda bulunduğu ve bu durumu liyakatsiz personele yetki belgesi vererek gerçekleştirdiği belirtildi. Sayıştay'ın 2022 denetim raporuna göre, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, eğitimsiz personele egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmış. Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri tespit edilmesine rağmen, tutanak düzenlenmemiş ve idari para cezası uygulanmamış.
22 Eylül 2023

Yemen'in Aden şehri açıklarında, Zodiac şirketi tarafından işletilen ve İsrail ile bağlantılı olan 'Central Park' adlı tanker, kimliği belirsiz silahlı saldırganlar tarafından kaçırıldı. Tankerde 22 kişilik çok uluslu mürettebat bulunuyor ve aralarında iki Türk kaptan, Aydın Hasırcı ve Okan Yüksel de var. Geminin fosforik asit yükü taşıdığı belirtilirken, olayın Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiği ifade edildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
26 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

İsrail ordusu, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından Gazze'yi ağır bir şekilde bombalamaya başladı. İsrail, Gazze'ye elektrik tedariğini kesti ve halktan bölgeyi terk etmesini istedi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda Hamas'a ait hedeflerin vurulduğu, bunların arasında bir tünelin bulunduğu aktarıldı.
8 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
7 Ekim 2023

Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan Türk bayraklı gemi, Karadeniz'deki fırtına nedeniyle Ereğli Limanı'na sığınmış, ancak buradan ayrıldıktan sonra irtibat kesilmiştir. Gemiyle iletişim kurma çalışmaları sürerken, Zonguldak Valiliği arama kurtarma çalışmalarının başlatılacağını duyurdu. Sahil Güvenlik ve Milli Savunma Bakanlığı izleme çalışmalarını sürdürüyor ve AFAD ekipleri de göreve hazır bekletiliyor.
19 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, Gazze'ye denizden de saldırılarını sürdürüyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı bir saldırı başlattı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.
28 Ekim 2023

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye ve Suriye'ye yardım malzemesi taşıyan ikinci gemiyi yola çıkardı. Gemi, 8 bin 200 kışlık çadırı Türkiye'ye, 15 bin gıda kolisini ise Suriye'ye ulaştıracak. Geminin 23-24 Mart tarihlerinde Mersin Limanı'na varması bekleniyor. Pakistan daha önce de Türkiye'ye kışlık çadır ve battaniye gibi yardımlar göndermişti.
9 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz’in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında toz taşınımı beklendiğini bildirdi. Bu durumun görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, Doğu Akdeniz ile Gaziantep, Malatya ve Kayseri’de kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlar beklendiği de ifade edildi.
15 Ekim 2023

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Nevatim Üssü'nde yaptığı ziyaret sırasında İsrail'in F-35 'Adir' savaş uçaklarına sahip olduğunu ve Ortadoğu'nun her yerine ulaşabilecek güçte olduklarını ifade etti. Halevi, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarda Hamas'a sert darbeler vurduklarını iddia etti ve Gazze dışındaki tehditlere karşı da harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.
6 Kasım 2023

Almanya'dan Mısır'a yaklaşık 3 bin otomobil taşıyan 'Fremantle Highway Flower' isimli kargo gemisinde 24 Temmuz'da başlayan yangın hala devam ediyor. Geminin alabora olma tehlikesi nedeniyle yangına müdahale edilemiyor. Bu durum, suya yakıt karışması ve büyük bir çevre felaketine yol açabileceği endişesini beraberinde getiriyor. Dünya Denizcilik Örgütü ve çeşitli çevre örgütleri, olayı yakından takip ediyor.
2 Ağustos 2023

Zonguldak Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım'da fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle batan kuru yük gemisinin kaybolan mürettebatından bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Daha önce bir kişinin cansız bedeni bulunmuştu ve şu anda kayıp 10 mürettebatın arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. AFAD, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve gelişmeleri takip ettiklerini bildirdi.
23 Kasım 2023

Ukrayna'dan İstanbul'a seyir halinde olan 142 metre boyundaki MKK-1 isimli dökme yük gemisi, Umuryeri'nde karaya oturdu. Olaya müdahale etmek üzere Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurtarma ekipleri ve römorkörler hızla olay yerine yönlendirildi. Bu durum üzerine İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği geçici olarak askıya alındı.
16 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Boğazı'nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Gün boyu süren etkinliklerde Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları gökyüzüne 'ay-yıldız' ve '100' yazdı. Ayrıca, 100 geminin Boğaz'dan geçişi donanma tarihindeki en büyük geçit töreni olarak kaydedildi. Akşam saatlerinde ise havai fişek, ışık ve drone gösterileri gerçekleştirildi.
29 Ekim 2023

Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo, Türkiye'deki deprem bölgesine yönelik yardım malzemelerinin taşınmasında ücretsiz hizmet vereceğini duyurdu. İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan Adana'ya toplam dört uçuş planlandı. Ayrıca, yurt dışından deprem bölgesine gönderilecek yardım malzemeleri de büyükelçiliklerin onayı alındıktan sonra şirket tarafından ücretsiz taşınacak.
6 Şubat 2023

İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023
İşaretlediklerim