Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 24 çözüm önerisi sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyelerin prim borçlarının tahsil edilmesi gerektiğini belirtmesinin ardından, bazı belediyelere ihbarname gönderilmiş ve haciz işlemleri başlatılmıştı. TBB'nin önerileri arasında borç yapılandırması, belediyelere vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi ve belediyelerin mali yüklerinin hafifletilmesi gibi maddeler yer alıyor.
7 Ağustos 2024

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin tanımlar ekleniyor ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi için SPK'dan izin almaları zorunlu hale getiriliyor. Düzenleme, platformların ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine asgari şartlar getirerek mali güç ve dürüstlük sağlanmasını amaçlıyor. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri, transfer ve saklama esasları belirleniyor ve piyasa bozucu eylemlere karşı sıkı takip öngörülüyor.
30 Mayıs 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarında faaliyet gösteren 18 şirkete lisans verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Elektrik piyasasında üç şirkete tedarik, üç şirkete üretim lisansı verilirken, üç şirketin üretim lisansı iptal edildi. Doğal gaz piyasasında üç şirkete gaz dağıtım lisansı verildi ve üç şirketin lisansı sonlandırıldı. Petrol piyasasında ise dört şirkete ihrakiye teslimi, bir şirkete depolama ve iki şirkete madeni yağ lisansı verildi.
6 Haziran 2024

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis başkanlığına sunuldu. Teklif, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler arasında, hizmet sağlayıcıların SPK'dan izin alması, müşterilerin varlıklarının korunması ve izinsiz faaliyetlerin cezalandırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, platformlardan hizmet bedeli alınacak ancak vergilendirme getirilmeyecek.
17 Mayıs 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), iki kalkınma ve yatırım bankası ile bir dijital banka kuruluşuna izin verdi. Marin Yatırım Bankası AŞ ve Aytemiz Yatırım Bankası AŞ, 1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak. Ayrıca, Adil Katılım Bankası AŞ adlı dijital katılım bankası, 3 milyar TL sermaye ile faaliyete geçecek. Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mayıs 2024

Deniz Zeyrek, Mersin-Osmaniye-Gaziantep ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hatları ihalelerinde yüklenici firmaların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sağladığı araç ve gereçleri ele alıyor. Rönesans İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın sözleşmelerinde, bakanlığa çok sayıda bilgisayar, tablet, yazıcı, ofis mobilyası ve toplamda 10 makam aracı tahsis edildiği belirtiliyor. Bu tür sözleşmelerin, belirli firmalara özel kolaylıklar sağladığı ve kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığı eleştiriliyor.
12 Haziran 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kayyım yönetimindeki Erciyes Anadolu Holding’e ait HES Hacılar Elektrik ve Erciyes Çelik’i satışa çıkardı. 28 Ağustos 2024’te düzenlenecek ihaleyle Hazine payları satılacak şirket için 22 milyar lira muhammen bedel tespit edildi. Kayseri’deki iki fabrikada yaklaşık 1100 personelle üretim yapan HES Kablo, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 91. sırada yer alıyor ve kablo ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiriyor.
19 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Işıkhan, SGK'nin 85 milyon vatandaşın sağlık harcamalarını ve 16 milyon emeklinin maaşlarını karşılayabilmesi için sigorta primlerinin düzenli toplanmasının önemine vurgu yaptı. Bakan, borçlu belediyelere borç bildirimlerinin gönderildiğini ve bazı belediyelerin borçlarını ödemeye başladığını belirtti. Ancak, borcun yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu ve bu borçların bir an önce tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Merkez Bankası, Garanti Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ'ye 'elektronik para kuruluşu' olarak faaliyet izni verdi. Bu karar Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğ ile duyuruldu. Aynı zamanda, Merkez Bankası, Ria Turkey'nin daha önce verilen ödeme kuruluşu faaliyet iznini, şirketin talebi üzerine iptal etti.
15 Şubat 2024

Şişecam, Türkiye dışı kurumsal yatırımcılardan gelen yüksek talep sonrası tahvil ihracını 1,5 milyar dolara çıkardı. Şirketin eurobonduna uluslararası kuruluşlardan 5 milyar dolara yakın talep geldi. Bu ihracat, Şişecam'ın cumhuriyet tarihinin en büyük şirket tahvil ihracını gerçekleştirmesini sağladı. Tahvillerin büyük bir kısmı İngiltere, ABD, Avrupa ve Asya'daki fon ve finans kuruluşları tarafından satın alındı.
16 Mayıs 2024

Aralarında Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da bulunduğu dokuz AVM için 28 milyar lira borç nedeniyle konkordato süreci başlatıldı. İstanbul 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, bu AVM'lerin sahibi olan şirketlere bir yıl kesin süre verdi ve bu süre içinde alacaklıların icra takibi yapamayacağını belirtti. AVM'leri satın almak isteyen üç grup arasında Yeni Gimat GYO, Nata Holding ve Rönesans GYO'nun isimleri öne çıkıyor.
31 Mayıs 2024

Merkez Bankası, 'Platform Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ' adlı şirkete elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Bu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Verilen izinle birlikte şirket, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetleri sunma yetkisine sahip oldu.
13 Şubat 2024

Şeref Oğuz, konkordato başvurularının artışının ekonomide ciddi endişelere yol açtığını belirtiyor. İlk 5 ayda 500'e dayanan konkordato sayısının, ekonomideki yavaşlama, maliyet artışı ve finansmana erişimdeki sorunlarla ilişkili olduğu ifade ediliyor. Hileli konkordato başvurularının yaygın olduğu ve bu durumun zincirleme iflasları tetikleyebileceği vurgulanıyor. Ekonomi yönetiminin hızlı ve adil olması gerektiği belirtiliyor.
5 Haziran 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş.'ye 50 milyon dolar hibe verecek. Bu hibe, şirketin Balıkesir'deki polimetal madeninin kaynak ve enerji verimliliğini iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, EBRD'nin desteğiyle şirket, madencilik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için de çalışacak. Eczacıbaşı Holding CEO'su Atalay Gümrah, bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
24 Mayıs 2024

Türk Hava Yolları (THY), 2,5 milyar lira sermayeli bir yatırım şirketi kurma kararı aldı. THY, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, yeni şirketin adının THY Yatırım Yönetim A.Ş. olacağını belirtti. Bu şirket, THY'nin ana faaliyet konusu dışında kalan çeşitli yatırım projelerini yönetmek amacıyla kurulacak.
6 Temmuz 2024

Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Koza-İpek Holding'e ait Bebek'teki yalıyı satışa çıkardı. Yalı, bağımsız değerleme şirketleri tarafından 750 milyon lira olarak değerlendirildi. Satış ihalesi 27 Haziran'da açık teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenlerin gerekli belgeleri ve şartnameyi 25 Haziran'a kadar TMSF'ye ulaştırmaları gerekiyor.
28 Mayıs 2024

Türkiye’nin dev süt markalarından biri olan Kay Süt iflas etti. Şirket mali darboğaza girerek konkordato talep etti. Alacaklı konumdaki Garanti Bankası, Kay Süt fabrikasının icradan satışını istedi. Balıkesir 4’üncü İcra Müdürlüğü, tesisin icradan satış ihalesinin 16 Temmuz günü yapılacağını duyurdu.
17 Haziran 2024

Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 81 yeni ilacı geri ödeme listesine dahil etti. Bu ilaçların 79'u yerli üretimdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu gelişmeyi sosyal medya üzerinden duyurdu ve ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni etti. Bu düzenleme, hastaların ilaçlara erişimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
4 Mayıs 2024
İşaretlediklerim