Türkiye'de orta ve lüks segment otellerde beş gecelik tatilin maliyeti yerli turistler için 150 bin ile 200 bin lira arasında değişirken, Alman turistler aynı süre için uçak bileti dahil 500 avro (yaklaşık 17 bin 460 lira) gibi oldukça düşük bir maliyetle tatil yapabiliyor. Erken rezervasyon fiyatlarındaki yüzde 80'e varan artışlar bile tatil maliyetlerini düşürmekte yetersiz kalıyor. Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle yerli turistler için tatil giderek daha zor bir hayal haline gelirken, yabancı turistler için Türkiye, cazip bir tatil destinasyonu olmaya devam ediyor.
5 Mart 2024

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi ve Aachen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, uçuş sırasında içki içmenin kardiyovasküler sistemi zorladığını ve kandaki oksijen seviyelerini düşürdüğünü belirtti. Bu durumun uyku kalitesini de olumsuz etkilediği ve özellikle yaşlı bireyler ile tıbbi rahatsızlıkları olanlarda sağlık komplikasyonlarına yol açabileceği vurgulandı. Araştırmacılar, havayollarının uçak içi alkollü içecek tüketimini kısıtlamasını önerdi.
26 Haziran 2024

Britanya'da düşünce kuruluşu Autonomy tarafından Haziran-Aralık 2022'de gerçekleştirilen dört günlük mesai düzeni denemesine 61 firma katıldı. Denemeye katılan firmaların %89'u bu çalışma düzenini sürdürmeye devam ederken, %51'i bunu kalıcı hale getirdi. Araştırma sonuçlarına göre, firmaların %82'si bu düzenin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını, %50'si işten çıkma oranını azalttığını ve %32'si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini bildirdi. Çalışanların %96'sı kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını, %86'sı ise işte verimliliğinin arttığını belirtti.
23 Şubat 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası Türkiye'ye gelen Alman arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine geri dönüyor. Alman Teknik Yardım Kuruluşu (THW), ISAR, BRH ve '@fire' adlı gönüllü ekiplerin geri dönüşüne ilişkin bir gerekçe belirtilmemiş, ancak bu kuruluşlar deprem bölgesindeki yardımlarını sürdüreceklerini belirtmişler. Daha önce Avusturya ve İsrail ekiplerinin de güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrıldıkları duyurulmuştu.
13 Şubat 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından daha fazla nitelikli işçi çekmek amacıyla Alman Bilim ve Mühendislik Akademisi tarafından yapılan bir araştırmaya dayanarak göç politikalarını güçlendirmeye çalışıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Almanya bürokrasiyi azaltmalı, iş süreçlerini dijitalleştirmeli ve eğitim sistemini reforme etmeli. Mart 2023'te, nitelikli iş gücünü çekmek için yasa tasarısı onaylandı ve iş arama süreçlerinde kolaylıklar sağlanacak. Almanya'da nitelikli çalışan açığı 2022'de yaklaşık 2 milyondu ve yılda 400 bin kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyuluyor.
20 Haziran 2023

Portekiz, çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını ölçmek amacıyla haftada dört günlük çalışma düzenini test eden bir pilot proje başlattı. Altı ay sürecek olan projede 40'a yakın şirket bu yeni çalışma düzenini deneyecek. Proje, ekonomik, toplumsal ve çevresel etkileri değerlendirmeyi ve iş-yaşam dengesini iyileştirmeyi hedefliyor. Koordinasyonu Birbeck University of London ve Henley İş Okulu'ndan akademisyenler tarafından yürütülen proje, işlerin organizasyonunun 21. yüzyıla uygun daha verimli ve sürdürülebilir bir yol olacağını savunuyor.
5 Haziran 2023

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü uzmanları, okyanusun derinliklerine dalmanın uzay keşiflerine göre daha zor ve maliyetli olduğunu ifade etti. İnsanlık, okyanus yüzeyini binlerce yıldır keşfetmesine rağmen deniz tabanının sadece yüzde 20'sini haritalayabildi. Derin deniz keşiflerinin sınırlı olmasının nedenleri arasında yüksek basınç, karanlık ve soğuk koşullar yer alıyor. Derin okyanus çukurları 11 bin metre derinliğe kadar ulaşabiliyor ve bu bölgelerdeki yaşam, güneş ışığı yerine hidrotermal sızıntılardan elde edilen kimyasal enerjiyle sürdürülüyor.
22 Haziran 2023

Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın, Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibi ile birlikte bugün dünyaya dönmesi beklenmektedir. SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, ekip Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldıktan sonra TSİ 17:05'te dünyaya iniş yapmayı planlamaktadır. Ancak, Dragon uzay aracının ISS'den ayrılması ve iniş yapması hava koşullarına bağlıdır. Daha önce ekibin dönüşü üç kez ertelenmiştir.
7 Şubat 2024

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) anketine göre, Alman şirketlerinin yüzde 47'si stajyer bulmakta zorluk çekiyor. Bu oran, 2005'ten beri görülen en yüksek oran. Özellikle otel ve restoranlar ile sanayi ve ticaret sektörlerinde stajyer bulma sıkıntısı yoğunlaşıyor. DIHK'ın bulgularına göre, ülkede okulu bitiren öğrenci sayısı 10 yıl öncesine göre yaklaşık 100 bin daha az ve bu durum iş gücü piyasasında dengesizliğe yol açıyor.
23 Ağustos 2023

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde, Akdağ Tabiat Parkı'nda piknik yapan bir öğrenci grubundan bir öğrenci gölette boğulma tehlikesi geçirdi. Onu kurtarmaya çalışan dört kişi suya atladı ve kayboldu. AFAD ve dalgıç ekiplerinin yaptığı arama sonucunda, Halil E., Mehmet Can K., Ramazan A. ve Yusuf K. isimli dört kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı.
13 Mayıs 2023

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, düzenli olarak yeterli uyku alan kişilerin kendilerini olduklarından yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini gösterdi. Araştırma, 18-70 yaş arası 429 kişi üzerinde yapıldı ve uykusuzluğun hissedilen yaş üzerindeki etkileri incelendi. Ayrıca, 'sabah kuşları' ile 'gece kuşları' arasında uykusuzluğa verilen tepkilerin farklı olduğu gözlemlendi. Araştırmanın sonuçları, uykunun insanların kendilerini kaç yaşında hissettiklerine dair önemli bir etkiye sahip olduğunu ve daha genç hissetmenin sosyal ve fiziksel aktiviteye katılımı artırabileceğini ortaya koydu.
27 Mart 2024

A Milli Futbol Takımı'nın Almanya ve Galler ile oynayacağı maçlar öncesinde Cengiz Ünder ve Hakan Çalhanoğlu aday kadrodan çıkarıldı. Cengiz Ünder, yeni teknik heyetin çalışmalarını deneyimlemek için dört günlük bir kampa katıldıktan sonra planlama gereği kadrodan ayrıldı. Hakan Çalhanoğlu ise üst solunum yolu enfeksiyonu ve yakın zamanda doğum yapacak eşi nedeniyle kadrodan çıkarıldı.
16 Kasım 2023

Elon Musk'ın beyin çipi girişimi Neuralink, bağımsız bir inceleme kurulundan onay alarak ilk insan deneyi için hasta alımına başladığını duyurdu. Felçli insanlar için beyin implantının klinik deneylerde test edilmesi planlanıyor. Yaklaşık altı yıl sürecek çalışmanın detayları henüz açıklanmadı. Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı belirtilmişti.
20 Eylül 2023

Kahramanmaraş ve Adıyaman'da meydana gelen depremler sonrasında 198'inci saatte üç kişi daha kurtarıldı. Uzmanlar, enkaz altında hayatta kalma süresinin yaralanma derecesi, mevsim koşulları, enkaz altındaki koşullar, su ve temiz hava erişimi, genel sağlık ve mental durum gibi değişkenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Genellikle ilk 24 saat içinde kurtarmalar gerçekleşirken, beşinci ila yedinci günlerden sonra hayatta kalanları bulmak nadirdir. Ancak, geçmişte 27 gün sonra bile sağ kurtulanlar olmuştur.
14 Şubat 2023

Hindistan merkezli turizm şirketi Adventures Overland, 7 Ağustos'ta İstanbul'dan başlayıp 1 Ekim'de Londra'da sona erecek 56 günlük bir otobüs turu düzenliyor. Bu tur, Balkanlar, Doğu Avrupa, İskandinavya ve Batı Avrupa üzerinden 22 ülkeyi kapsayacak ve yolcular 12 bin kilometre kat edecekler. Turun bilet fiyatı 24,300 dolar olup, günlük kahvaltı, bazı öğünler ve otel konaklamaları fiyata dahil. Tur, 1950'ler ve 1960'lardaki Hippie Trail'den ilham alınarak tasarlanmış ve şirket kurucuları güvenli bir program hazırladıklarını belirtiyor.
27 Mart 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücünün ülkeye göçünü kolaylaştırmak amacıyla yasa tasarısında ek iyileştirmeler gerçekleştirdi. Yeni düzenlemelerle, meslek diploması ve deneyimi olan kişilerin Almanya'ya gelmeleri ve çalışmaları daha hızlı olacak. Turist vizesiyle Almanya'ya gelen ve iş bulan kişilerin ülkelerine dönmelerine gerek kalmayacak ve iltica başvurusunda bulunmuş kişilere de iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına dahil olma imkanı tanınacak. Alman hükümeti, bu düzenlemelerle yılda 75 bin ek iş gücü kazanmayı hedefliyor.
19 Haziran 2023

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing’in, Starliner mekiğiyle gerçekleştireceği ilk astronotlu uzay uçuş denemesi ikinci kez ertelendi. İçerisinde iki NASA pilotunun yer aldığı Starliner mekiği, fırlatma için geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durduruldu. Bilgisayarların geri sayımı neden iptal ettiği bilinmezken, fırlatış ikinci kez ertelendi. Starliner’ın ilk fırlatış denemesi ise 6 Mayıs’ta valf arızası nedeniyle ertelenmişti.
1 Haziran 2024

Almanya hükümeti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Almanya'da yakınları bulunan Türk ve Suriye vatandaşları için vize süreçlerini hızlandırmış ve önceliklendirmişti. Bu kapsamda 9 bin 500 Türkiye vatandaşına vize verilmişti. Şimdi ise, 6 Şubat – 7 Mayıs tarihleri arasında Almanya'ya giriş yapmış ve 7 Mayıs itibarıyla yasal olarak ülkede bulunan depremzedelerin vizeleri, 6 Ağustos'a kadar otomatik olarak uzatılacak.
6 Mayıs 2023

Boeing’in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü dördüncü kez ertelendi. Haziran başında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, 2 Temmuz’a kadar istasyonda kalmaya devam edecek. NASA yetkilileri, planlanan uzay yürüyüşlerinin ardından mekiğin dönüş tarihini değerlendireceklerini belirtti. Boeing, Starliner mekiğinde helyum sızıntıları ve itici sorunları olduğu iddialarına rağmen, NASA’nın mekiğe hala güvendiğini açıkladı.
23 Haziran 2024

MetroPOLL Araştırma'nın 28 ilde 1691 kişiyle yaptığı anket sonuçlarına göre, Türkiye'deki 10 kişiden dördü yurt dışında yaşamak istiyor. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların %39.1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediklerini belirtirken, %56.4'ü bu fikre karşı çıktı ve %4.5'i kararsız kaldı. Yurt dışında yaşamak isteyenler arasında Yeşil Sol Partililer ilk sırada yer alırken, onları İYİ Partililer ve Zafer Partililer takip etti.
29 Ekim 2023
İşaretlediklerim