Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Haziran'daki toplantısında ciddi bir faiz artışı yapılacağını öne sürdü. İktidarın düşük faiz politikasına devam etmesi sonucunda ekonomide yaşanan kriz nedeniyle, piyasanın güven duyduğu isimlerin ekonomi yönetimine getirildiği belirtildi. Selvi, faiz artışının piyasalarda şok etkisi yaratmayacak şekilde 'önden yüklemeli' olabileceğini yazdı.
19 Haziran 2023

Türkiye'de 2025'te devreye girecek olan depozito iade sistemi, ambalaj başına 25 kuruşluk bir bedel belirledi. Ancak Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, bu miktarın yetersiz olduğunu ve sistemin ölü doğmasına neden olacağını belirtti. Gündoğdu, mevcut plastik şişelerin yeniden doldurulmaya uygun olmadığını ve geri dönüşüm oranlarının düşük olduğunu vurguladı. Ayrıca, sanayicilerin baskısıyla depozito ücretinin düşük tutulduğunu ve bu durumun çevreye olan plastik salınımını azaltmayacağını ifade etti.
30 Haziran 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde su kaynaklarındaki önemli kayıplar nedeniyle dört mahallede 20, yedi mahallede ise 16 saat su kesintisi yaşanacak. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, artan su kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle kentin su kaynaklarının büyük ölçüde azaldığını belirtti. Bodrum Yarımadası'na içme suyu sağlayan Mumcular Barajı'nın ölü hacim seviyesine düşmesiyle su kesintileri başladı. Su kesintisi yaşanacak mahallelere Geyik Barajı'ndan su aktarıldıktan sonra tekrar su verilecek.
7 Ağustos 2024

Sıcaklıkların artması ve mevsimlerin gerektiği gibi yaşanmaması, tarımdan canlı varlıkların hayatına, susuzluktan turizm faaliyetlerinin aksamasına kadar geniş bir etki yaratıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 Şubat ayı meteorolojik kuraklık durumu haritası, Türkiye'deki kuraklık boyutunun endişe verici olduğunu gösteriyor. Haritaya göre, izlemeye başlanması gereken hafif kurak alanlar en düşük seviyede kalırken, şiddetli kurak alanların boyutu artmış durumda.
5 Haziran 2024

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin temmuz olağan devam meclis toplantısının ardından Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Kurulu'nda alınan kararla, meskenlerde 5 metreküpe kadar suyun birim fiyatı 1,83 liradan 10 liraya çıkarıldı. Bu karar, suyun birim fiyatına 8 lira 17 kuruş zam yapılması anlamına geliyor. Ayrıca, meclis toplantısında halk otobüslerinin kilometre başı destekleme ücreti de 40 liradan 43 liraya yükseltildi.
19 Temmuz 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları yüzde 25'in altına düştü. Mayıs ayında yüzde 48,58'e kadar ulaşan doluluk oranı bugün yüzde 24,97 olarak hesaplandı. Bu, son 9 yılın aynı dönemine göre barajlardaki en düşük seviye anlamına geliyor. Büyükçekmece Gölü'nde ise doluluk oranı yüzde 4,83'e düştü ve bu son 10 yılın en düşük verisi olarak kaydedildi.
19 Eylül 2023

Düzce'de etkili olan kuvvetli sağanak yağışlar nedeniyle birçok bölgede sel oluştu ve köy yolları kapandı. Özellikle Yığılca ilçesinde yoğun yağışlar görüldü. AFAD ve diğer ilgili ekipler, su baskınlarına ve taşkınlara karşı müdahale ediyor. Hasanlar Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 130'a ulaşması üzerine, baraj bölgesinde ve dere yataklarına yakın yerlerde yaşayan vatandaşların tahliyesi için çalışmalar yapılıyor.
9 Temmuz 2023

Türkiye’de 2024 yılı nisan ayında yağışlar, geçen yıla göre yüzde 67 oranında azaldı. Karadeniz bölgesi, son 64 yılın en düşük nisan yağışını gördü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde yağışlar hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen yılın altında kaldı. Özellikle Bilecik, Bursa, Kastamonu ve Karadeniz bölgesinde yağışlar yüzde 80’in üzerinde azaldı.
15 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da deprem riski altındaki binaların durumu ve şehir planlaması hakkında konuştu. Riskli binaların yıkılıp, zemin etütleri uygun olan yerlerde yeniden inşa edileceğini belirtti. İstanbul'a yeni nüfusun gelmesinin engelleneceğini ve mevcut nüfusun deprem riski az olan bölgelere dağıtılacağını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesi çerçevesinde iki yeni şehir kurulacağını ve 500 bin konutun dönüştürüleceğini söyledi. Ekonomiye dair ise düşük faiz politikasının devam edeceğini ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.
19 Nisan 2023

Esfender Korkmaz, AKP iktidarının 2006 yılında çıkardığı ve tarımsal destekleme programlarının finansmanı için gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirten kanuna uymadığını ifade etti. 2007 yılından itibaren tarımsal desteklerin milli gelire oranı yüzde 1'in altında kaldı ve zamanla daha da azaldı. Korkmaz, tarımsal desteklerin yeniden GSYH'nın yüzde birine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki yüksek geçiş ücretlerinin gıda fiyatlarını artırdığına ve tarım ürünlerinin nakliyesinde paralı yolların bedava olması gerektiğine dikkat çekti.
7 Şubat 2024

TEMA Vakfı, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü'nde Türkiye'nin büyük bir bölümünün çölleşme riski altında olduğunu belirtti. Vakıf, çölleşmenin yıllık maliyetinin ülkelerin GSMH'sının yüzde 4-8'i arasında olduğunu ve bu oranın 2050 yılında yüzde 40'lara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Türkiye'de erozyonun başlıca çölleşme nedeni olduğu ve tarım arazilerinin 1990-2022 arasında yaklaşık 4 milyon hektar azaldığı ifade edildi. Ayrıca, çölleşme ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan göç krizinden en çok kadınlar ve çocukların etkilendiği vurgulandı.
17 Haziran 2023

Yeni bir araştırma, küresel ısınma nedeniyle Türkiye ve Avrupa’daki kayak merkezlerinin neredeyse tamamının yüksek risk altında olduğunu gösteriyor. Araştırma, bu yüzyılda küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme göre 3 dereceye ulaşması halinde, Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 91’inin çok az kar alma riski altında olacağını ve Türkiye’deki kayak merkezlerinin tamamının yüksek risk altında olacağını tahmin ediyor. Emisyonların ve sıcaklık artışının söz konusu seviyeye ulaşması halinde, kapsamlı kar yapma çalışmalarıyla bile Avrupa’daki kayak merkezlerinin yaklaşık yarısının bu koşullarla karşı karşıya kalması bekleniyor.
28 Ağustos 2023

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonrası il genelindeki su kaynaklarından alınan numunelerin analiz edildiğini ve sonuçlar çıkana kadar şebeke sularının içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti. Hatay Valiliği, içme suyu sorunu olduğunu iddia eden vatandaşları 'kara propaganda' yapmakla suçlamış ve cezai işlem uygulanacağını duyurmuştu. Savaş, analiz sonuçlarının çoğunun uygun çıktığını, uygun olmayan noktalarda ise klorlama yapılarak müdahale edildiğini ifade etti.
4 Mart 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin doğal gaz ve tahıl ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını eleştiriyor ve alternatif ülkelerden tedarik sağlanması gerektiğini savunuyor. Korkmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'nin devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor ve Rusya ile Çin'in rüşvet ve suistimale açık ülkeler olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, otokratik yönetimlerin demokrasi ve hukuk standartlarını tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor.
9 Haziran 2024

Dünya Bankası'nın yeni raporunda, ülkelerin doğal kaynakları daha verimli kullanmaları durumunda iklim değişikliği, ekonomik verimlilik, gıda ve su güvenliği, sağlık gibi küresel sorunların çözülebileceği belirtildi. Rapor, doğal kaynakların kullanımında büyük verimlilik boşlukları olduğunu ve bu boşlukların kapatılmasının dünyanın acil ekonomik ve çevresel sorunlarını çözebileceğini vurguladı. Ayrıca, arazi, su ve diğer doğal kaynakların daha iyi tahsisinin ve yönetiminin, dünya genelinde tarım, otlatma ve ormancılık gelirinde yıllık yaklaşık 329 milyar dolarlık artış ve 2050 yılına kadar dünyayı beslemeye yeterli ek gıda üretimi sağlayabileceği ifade edildi.
27 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Hedefleri Programı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde iyileşmeler olduğunu ve kişi başına düşen milli gelirin arttığını belirtti. Nebati, 2022'de kişi başına gelirin 10 bin dolar seviyesini aştığını ve 2023 yılında 12 bin doların üzerine çıkacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bütçe açığının yılın tamamında 139,1 milyar TL olduğunu söyledi.
16 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin siyasi İslam'ın etkisi altında potansiyel kalkınma fırsatlarını kullanamadığını ve geri kaldığını ifade ediyor. Son altmış yılda Türkiye'nin dünya GSYH'sından aldığı payın düştüğünü belirten Korkmaz, başkanlık sisteminin devam etmesi durumunda demokraside kan kaybı yaşanacağını ve ekonomik istikrarın sağlanamayacağını öne sürüyor. Korkmaz, bu durumun Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payını daha da azaltacağını vurguluyor.
21 Temmuz 2024

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Orkun Ün, Türkiye'deki sahil bölgelerinin bu yıl çok pahalı olduğunu ve bazı işletmecilerin fiyatları abarttığını belirtti. Ün, Yunanistan'daki düşük sınıf restoranlarla Türkiye'deki lüks yerlerin kıyaslanmasının yanlış olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki esnafın fiyatlarının yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte, bu durumun nedenlerinin de dinlenmesi gerektiğini ifade etti. Ün, bu sorunun vatandaşların kendi esnafına küsmemesi için bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
23 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023
İşaretlediklerim