ABD Başkanı Joe Biden, Colorado'daki ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nin mezuniyet töreninde diplomaları takdim ettikten sonra sahnede ayağı takılarak düştü. 80 yaşındaki Biden, korumalar ve bir subayın yardımıyla ayağa kalktı ve yerde bir nesneye işaret ederek ayağının oraya takıldığını ima etti. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü Ben LaBolt, Biden'ın sağlık durumunun iyi olduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
2 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tel Aviv ziyaretinde İsrail liderlerine 'zor sorular' yönelteceği bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını ve var olan gerilimin ilerlemesini istemediklerini vurgulayacağını belirtti. Bu ziyaret, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Hartford Üniversitesinde düzenlenen Daha Güvenli Topluluklar Ulusal Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, silah endüstrisinin kar amacı güttüğünü ve sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. Geçen yıl kabul edilen silah kontrolü yasasının önemine değinen Biden, bu yasanın silah kaçakçılığını federal bir suç haline getirdiğini ve son 30 yılda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Meksika Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede, Meksika'ya gönderilen tehlikeli silahlar ve sınırda bu akışın durdurulması gerektiği konusuna değindi.
17 Haziran 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Çin'deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayan ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektiren bir kararname çıkardı. Kararname, ABD'nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürülmesi ve ulusal güvenliğinin korunması için dar hedefli eylemleri içeriyor. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak belirtildi.
10 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, federal savcı tarafından 2016-2019 yılları arasında ödemesi gereken 1,4 milyon dolarlık vergiyi ödememek, evrakta sahtecilik yapmak ve vergi beyan etmemek gibi suçlarla itham edildi. Toplam dokuz suçlamadan oluşan iddianame, Özel Savcı David Weiss tarafından hazırlandı. Beyaz Saray, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Hunter Biden daha önce de silah satın alımı sırasında yalan söylemek ve uyuşturucu bağımlısıyken silah bulundurmak gibi suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.
8 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Alman çoban köpeği Commander, 11 ısırma vakasından sonra Beyaz Saray'dan uzaklaştırıldı. Son olarak geçen ay Beyaz Saray'da bir gizli servis ajanını ısıran Commander'ın, kamuoyuna açıklanmayan başka saldırıları da olduğu iddia edildi. İki yaşındaki Commander, Biden'a kardeşi James Biden tarafından Aralık 2021'de hediye edilmişti.
5 Ekim 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın 20 Şubat'ta gerçekleştirdiği ve son ana kadar gizli tutulan Ukrayna ziyaretinin ayrıntıları, ziyareti takip eden gazeteciler tarafından paylaşıldı. Gazeteciler, ziyaret öncesinde Beyaz Saray'da bir toplantıya çağrılarak gizlilik yemini etmeye zorlandıklarını ve ziyaretin detaylarının ancak son anda kendilerine bildirildiğini açıkladılar. Biden'ın ziyareti sırasında güvenlik önlemleri nedeniyle çok az şey görebildiklerini ve Beyaz Saray ekibiyle sınırlı temasları olduğunu belirttiler. Biden, Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü ve ardından Polonya'ya geçti.
21 Şubat 2023

Amerika, dört ay içinde Başkanını, Temsilciler Meclisi üyelerini, Senato’nun üçte birini ve bazı eyalet yönetimlerini belirleyecek zor bir seçime hazırlanıyor. Gündemde yoksulluk, suç oranları, göç sorunları ve kürtaj hakkı gibi pek çok konu var. En tartışmalı konu ise Başkan Biden’ın yaşı ve akli melekeleri. Biden’ın demans hastası olabileceği ve dört yıllık başkanlık sürecini tamamlayamayabileceği endişeleri dile getiriliyor. Demokratlar, Biden’ın adaylığının Trump karşısında seçim kaybına yol açabileceğini düşünüyor.
30 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Alman çoban köpeği 'Commander', bir gizli servis görevlisini daha ısırdı. Bu, 'Commander'ın kayıtlara geçen 11. ısırma vakası oldu. Beyaz Saray yetkilileri, ısırma olaylarının ardından Biden ailesinin köpek için yeni bir eğitim üzerinde çalıştığını belirtti. İki yaşındaki 'Commander', Biden'a kardeşi James Biden tarafından Aralık 2021'de hediye edilmişti.
27 Eylül 2023

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçmişteki sözlerini abartarak aktardı ve 14 Mayıs seçimlerinin bir darbe girişimi olduğunu iddia etti. Soylu, Biden'ın 'Türkiye'yi Gezi, 17-25 Aralık, 6-8 Ekim ve 15 Temmuz'da yenemedik, şimdi 14 Mayıs'ta yeneceğiz' dediğini öne sürdü. Biden'ın aslında 2020 ABD başkanlık seçimleri sırasında Türkiye'deki muhalif liderleri desteklemenin öneminden bahsettiği ve Erdoğan'a farklı bir yaklaşım uygulanması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.
29 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Türkiye'deki seçim sürecine müdahale ettiğini ve 'deep fake' içeriklerin arkasında Rusların olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, bu iddialarını somut delillere dayandırdığını ve Türkiye'nin iç işlerine karışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve NATO'nun genişlemesine destek vereceğini ifade etti. YETAM Başkanı Yuriy Mavaşev ise Rus özel kuvvetlerinin Erdoğan'ın kazanması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Putin'in Türk muhalefetinden korktuğunu söyledi.
12 Mayıs 2023

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu nükleer santralinin açılış töreni için 27 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelebileceğini veya online olarak katılabileceğini belirtmişti. Ancak Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Putin'in Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etmesine dair herhangi bir kararın alınmadığı bildirildi.
30 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ABD'nin Mülteci Kabul Programını yeniden inşa etmek için çalıştıklarını ve gelecek yıl 125 bin mülteci kabul etmeyi planladıklarını belirtti. Biden, dünya genelinde şiddet ve baskıdan kaçan sığınmacılara kapılarını açtıklarını ve sığınmacılara destek olan kuruluşlara yardımlarının süreceğini ifade etti. Ayrıca, dünyada 110 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının milyonlarca insanı göçe zorladığını vurguladı.
20 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya ve Britanya başbakanlarıyla AUKUS anlaşması kapsamında gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakın zamanda bir görüşme planladığını duyurdu. Biden, Çin'in AUKUS anlaşmasını bir saldırganlık olarak görüp görmediği sorusuna 'Hayır' yanıtını verdi ve Şi ile görüşme zamanına dair ise herhangi bir bilgi paylaşmadı.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim