Yusuf Ziya Cömert, Mehmet Şimşek'in enflasyonla mücadele konusunda halkı ikna etme gerekliliğinden bahsettiğini ancak somut bir plan sunmadığını eleştiriyor. Cömert, Şimşek'in önerdiği muhtemel politikaların adaletsiz olduğunu ve özellikle dar gelirli vatandaşları olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Ayrıca, Türkiye'deki vergi sisteminin dolaylı vergilere dayalı olması ve bu durumun zengin ile yoksul arasındaki eşitsizliği artırdığını belirtiyor. Cömert, gelir dağılımı adaletsizliğini gidermek için vergi reformunun gerekli olduğunu vurguluyor.
19 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'Tek Yürek' kampanyasında yüksek bağışlar yapan ve son yıllarda hızla zenginleşen iş insanlarını eleştirdi. Demirtaş, bu kişilerin hükümete yaptıkları bağışların, daha önce kullanılmış olsaydı insan hayatlarını kurtarabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de var olan ekonomik eşitsizliğe ve adaletsizliğe dikkat çekerek, bu durumun değişmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kampanyada toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşarken, bazı iş insanlarının aynı gün devletten teşvik aldığı da ortaya çıktı.
20 Şubat 2023

Şeref Oğuz, bayram tatilinin sona ermesiyle birlikte Türkiye'deki ekonomik krizin devam ettiğini vurguluyor. Hükümetin aynı politikaları sürdürdüğünü ve bütçenin hala boş olduğunu belirtiyor. Anadolu ve Trakya'da yapılan gezilerde halkın krizi yönetmeye çalıştığını ancak belirsizlikten şikayetçi olduğunu ifade ediyor. Enflasyon, kur, faiz, döviz, ihracat, ithalat, bütçe açığı ve işsizlik gibi sorunların bayram sonrası da devam edeceğini hatırlatıyor.
20 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, ekonomide kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının uzun bir süre alacağını, bu durumun sadece Türkiye için değil, dünya geneli için de geçerli olduğunu ifade etti. Time dergisinin 2000 yılında yaptığı bir ankette, kadın başkan beklentisinin 50 yıl olduğunu, buna karşın zenci bir başkanın 10 yıl içinde mümkün görüldüğünü hatırlattı. Oğuz, kadın-erkek eşitsizliğinin, pozitif ayrımcılık uygulamalarına rağmen devam ettiğini ve ayrımcılık yapmadan fırsat ve hayat eşitliğine ulaşmanın önemini vurguladı.
8 Mart 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, tartışılan vergi düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Çelik, düzenlemenin amacının vatandaşa yük getirmek değil, vergi adaletini sağlamak olduğunu vurguladı. Sosyal medyada dolaşan spekülatif açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Çelik, düzenlemenin enflasyonist etkiler yaratmaması ve üretim, istihdam, ihracat süreçlerini olumsuz etkilememesi için hassasiyetle değerlendirildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu düzenlemeye tam destek verdiğini söyledi.
25 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

İsmet Özkul, Mehmet Şimşek'in ve Nureddin Nebati'nin mali politikalarını ve bütçe dengelerini karşılaştırıyor. Özkul, her iki dönemde de bütçe açığı ve borçlanma miktarlarının arttığını, yapısal dengeler açısından büyük bir fark olmadığını belirtiyor. Ayrıca, yerel seçimler sonrası bütçe politikalarında beklenen değişikliğin mali yükü artıracağını öne sürüyor.
12 Mart 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye ekonomisindeki dengesizliklere dikkat çekerek, emekli maaşlarına ek zam yapılamayacak durumu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ek zam yapmanın bütçeye büyük bir yük getireceğini belirtmesi üzerine, Muratoğlu, 2024 bütçesinde vergi muafiyetleri için ayrılan 2.2 trilyon liralık ödenekle karşılaştırma yaparak, bu durumun bir avuç kişi veya şirkete ayrıcalık tanınması anlamına geldiğini vurguladı. Yazısında, bu kararların halka danışılmadan alındığını eleştirdi.
4 Mart 2024

Türkiye'de KDV oranının %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarılması ve harç tutarlarının %50 artırılması gibi vergi ve harçlara yapılan zamlar sonrasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter üzerinden hükümete yönelik eleştirilerini dile getirdi. Akşener, adı konmamış bir IMF programının uygulandığını iddia ederken, Babacan iktidarın beceriksizliğini ve Davutoğlu ise ekonomi yönetiminin yanlışlığını eleştirdi.
7 Temmuz 2023

Çiğdem Toker, Türkiye'deki asgari ücretin dolar bazında diğer bazı ülkelerden yüksek olmasına rağmen, yolsuzluk ve gelir eşitsizliği konularının göz ardı edildiğini belirtiyor. Toker, Bakan Şimşek'in yolsuzluk ve yoksulluk arasındaki bağlantıyı sorgulayan bir gazeteci olmadığını eleştiriyor. Ayrıca, Şimşek'in uluslararası finans kuruluşları gibi konuşmasının, Türkiye'deki ekonomik koşulları iyileştirmek için iyi bir örnek oluşturmadığını vurguluyor.
3 Temmuz 2024

Orhan Bursalı, yeni vergi paketinin çalışanların ve esnafın gelirlerini hedef aldığını, ancak borsada işlem hacminden vergi alınmadığını eleştiriyor. Borsada vergi alınmamasının büyük sermaye sahiplerinin tepkisinden kaynaklandığını belirtiyor. Bursalı, ABD ve Avrupa'da borsadan elde edilen kazançların vergilendirildiğini, Türkiye'de ise büyük sermayeye dokunulmadığını vurguluyor.
23 Haziran 2024

Rahmi Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf önlemlerinin vatandaşa zarar verdiğini savunuyor. Turan, devlet kurumlarında tasarrufun sadece adının olduğunu ve özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüksek bütçesiyle dikkat çektiğini belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlar döner sermayesine tahsis edilen bütçenin 80 milyon liradan 200 milyon liraya çıkarıldığı ve bu parayla dini yayınların artırılacağı ifade ediliyor.
18 Haziran 2024

Ahmet Taşgetiren, Cumhurbaşkanı ve bakanların enflasyonla mücadele etmek yerine meydanlarda muhalefeti suçlayıp propaganda yaptıklarını eleştiriyor. İstanbul'daki kent yoksulluğuna dikkat çekerek, iktidarın ve adaylarının vaatlerinin gerçekçi olmadığını ve halkın ekonomik zorluklar karşısında çaresiz bırakıldığını vurguluyor. Taşgetiren, iktidarın halkın gerçek durumunu görmemesi ve çözüm üretmemesi konusunda eleştirilerini dile getiriyor.
17 Mart 2024

Fatih Yaşlı, Mehmet Şimşek'in uyguladığı kemer sıkma programının Merkez Bankası rezervlerini pozitif seviyeye çıkardığını belirtiyor. CHP'nin bu programa karşı etkili bir muhalefet stratejisi geliştiremediğini ve sosyalist solun zayıflığının da bu duruma katkıda bulunduğunu vurguluyor. Yaşlı, asgari ücret ve memur/emekli maaşları konusunun toplumsal muhalefetin ana gündemi haline getirilmesi gerektiğini savunuyor.
5 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Merkez Bankası Nisan ayı ödemeler bilançosunu açıkladı ve cari açığın geçen yıla göre çok değişmediği görüldü. Esfender Korkmaz, cari açığın aynı kalmasının hükümetin hedeflerini tutturamayacağını gösterdiğini belirtti. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırım sermayesinde ve net hata ve noksan kaleminde önemli çıkışlar olduğunu vurguladı. Korkmaz, bu durumun Türkiye ekonomisinin kırılgan, kayıt dışı ve güvenilmez olduğunu gösterdiğini ifade etti.
13 Haziran 2024

İsmail Saymaz, Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirlerinin Beştepe ve iktidara yakın aileler için geçerli olmadığını belirtiyor. Saymaz, devletin üst kademelerinde lüks harcamaların devam ettiğini, ancak işçi, memur ve emeklilerden tasarruf beklenildiğini vurguluyor. Ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nde çalışanların ikramiyelerinin kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ediyor.
30 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vergi ve harçlara yapılan zamları 'ekonomik soykırım' olarak tanımladı. KDV, yurtdışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarlarına yapılan zamları eleştiren Kılıçdaroğlu, bu zamların sadece belirli bir kesimi zenginleştirirken geniş halk kitlelerini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, iktidarın yurt dışından para bulma çabalarını ve Türkiye'nin itibar kaybını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, iktidarın değişeceğini ve halkın yaşayarak bunu göreceğini ifade etti.
9 Temmuz 2023
İşaretlediklerim