Uğur Emek, Türkiye'de sağ siyasetçilerin ve iş insanlarının piyasa ekonomisini, devlet üzerinden zenginleşmek şeklinde anladığını ifade etmiştir. 19. yüzyılın ortalarından itibaren Türkiye'de devlet gücünün ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve 20. yüzyılın başlarından itibaren Türk müteşebbis sınıfının gelişimini teşvik etmek amacıyla kullanıldığını belirtmiştir. Devletin, düşük gelir grupları için istihdam olanakları ve iş insanları için teşvikler sağladığı, son olarak mega projelere döviz üzerinden gelir garantileri verdiği anlatılmaktadır.
18 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son bir yılın ekonomi programını değerlendirdi ve programın doğru yolda olduğunu belirtti. Şimşek, mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, dış finansmana erişim, rezerv birikimi, KKM'den çıkış, dezenflasyon süreci, güven artışı, gri listeden çıkış süreci ve yapısal dönüşüm gibi konularda önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı. Ayrıca, bütçe açığını azaltma, enflasyonu düşürme ve dış finansmanı artırma hedeflerine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
5 Haziran 2024

Geçen yılki genel seçimlerde ekonomik iyileştirmeler, asgari ücrette yüzde 50 zam, memur maaşlarında artış ve emeklilik haklarında iyileştirmeler gibi önlemlerle seçmenin desteği kazanılmıştı. Ancak bu yıl, Mustafa Yalçıner'e göre, benzer ekonomik teşviklerin sağlanamaması durumu söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını, deprem harcamaları ve emekli maaşları gibi büyük bütçe kalemleri nedeniyle ekonomik zorlukların arttığını ifade etmiştir. Yalçıner, bu durumu 'seçim rüşveti' dağıtılamaması olarak nitelendiriyor.
5 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları kapsamında uluslararası rezerv biriktirme hedefini duyurdu. Geçen hafta vergi ve harçlara yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar rezervlerini 98,5 milyar dolardan 108,6 milyar dolara çıkardığını ve net rezervlerin 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini ifade etti. Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, döviz bulabilmek için Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.
11 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Esfender Korkmaz'ın yazısına göre, Türkiye'de ekonomik büyüme kapsayıcı olmamış ve gelir dağılımı eşitsizliği artmıştır. TÜİK verilerine göre, 2022'den 2023'e nüfusun en fakir yüzde 10'unun ve yüzde 20'sinin gelir payı azalırken, en zengin yüzde 10 ve yüzde 20'nin gelir payı artmıştır. Bu durum, ekonomik büyümenin toplumun geneline yansımadığını ve yoksulluk ile zenginlik arasındaki uçurumun derinleştiğini göstermektedir.
1 Mart 2024

Murat Muratoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birkaç ay önce yeni vergi getirmeyeceklerine dair verdiği sözleri hatırlatarak, yeni vergi paketinde birçok yeni verginin yer aldığını belirtti. Muratoğlu, toplanan verginin artmaması durumunda hükümetin rahatının kaçacağını ve yandaşların yeterince ihale alamayacağını ifade etti. Ayrıca, benzer durumların Güney Amerika gibi diğer bölgelerde de yaşandığını vurguladı.
22 Haziran 2024

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bütçeyle ilgili çalışmaların sonuçlarını yılbaşı civarı neticelendirmeyi planladığını belirtti. Hükümet, deprem maliyetlerini gerekçe göstererek Meclis'ten 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin liralık ek bütçe geçirmişti. Ek bütçeyle yılın son beş ayında elde edilmesi öngörülen vergi geliri, 1 trilyon 150 milyar 496 milyon 400 bin lira olarak hesaplandı. Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hükümetin sahipsiz sokak hayvanlarını uyutmayı içeren düzenlemesine karşı çıktı. Özel, bu yöntemin maliyetinin yüksek olduğunu ve kısırlaştırma gibi alternatiflerin daha uygun olduğunu belirtti. Ayrıca, bu düzenlemenin vicdansızlık olduğunu vurguladı ve sokak hayvanlarının uyutulmasına karşı olduklarını ifade etti. Hükümetin bu düzenleme için muhalefetin desteğini aradığı bildirildi.
28 Mayıs 2024

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla'da yaptığı konuşmada, hiç kimseyi ötekileştirmediklerini ve her kesimin hakkını savunduklarını belirtti. Ayrıca, ülkenin altyapı eksikliklerini giderdiklerini ve demokrasi ile kalkınma atılımlarının meyvesini aldıklarını ifade etti. Özdemir İnce ise Erdoğan'ın bu açıklamalarını eleştirerek, yapılan yatırımların halkın vergileriyle yapıldığını ancak Erdoğan'ın bunları kendi başarısıymış gibi sunduğunu ve hak ile özgürlükler konusunda gerçek bir mücadele verilmediğini öne sürdü.
10 Mart 2024

Murat Muratoğlu'nun yazısında, Türkiye'nin Şubat ayında 153.8 milyar TL ve Ocak ayında 150.7 milyar TL olmak üzere toplamda 304.5 milyar TL bütçe açığı verdiği belirtiliyor. Hazine'nin, kanuni borçlanma limitlerini aşarak, Meclis onayı olmaksızın borçlandığı ve bu durumun yasalara aykırı olduğu ifade ediliyor. Muratoğlu, Hazine'nin 'her zaman bir çıkış yolu bulunur' mantığıyla hareket ettiğini ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurguluyor.
16 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2015 yılında göktaşından vergi alınıp alınmaması gerektiğiyle ilgili yaptığı paylaşım yeniden gündeme geldi. Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne düşen göktaşlarının satışıyla ilgili vergi tartışmaları o dönemde büyük ilgi görmüştü. Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'na yaptırdığı inceleme sonucunda, göktaşı satışının gelir vergisine tabi olup olmayacağına dair hukuki durumu açıklamıştı. Buna göre, göktaşı satışının ticari bir organizasyon kapsamında yapılması durumunda vergiye tabi olacağı belirtilmişti.
23 Haziran 2024

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye'de vergi ve fiyat artışlarının yakın olduğunu ifade etti. Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Uzmanlar, iktidarın artan finansman ihtiyacının vergilerle halka yansıtılacağını öngörüyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu da kur artışı nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurguladı.
7 Haziran 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halkapınar-Otogar metrosu projesi için hükümetin 2023 yılında sadece 3 bin TL ayırdığını belirterek bu duruma tepki gösterdi. Resmi Gazete'de yayımlanan 2023 Yılı Yatırım Programı'nda 8 milyar 136 milyon 791 bin TL'lik projeye bu kadar düşük bir ödenek ayrılması dikkat çekti. Soyer, Twitter üzerinden yaptığı bir anketle ve sonrasında yaptığı paylaşımla bu durumu kamuoyuna duyurdu ve hükümetin İzmir'deki yatırım politikasını eleştirdi.
16 Ocak 2023

Veysel Ulusoy, TÜİK'in sunduğu istatistiklerin yanlış hesaplandığını ve bu durumun ekonomik politikaları olumsuz etkilediğini belirtiyor. Tarım ürünlerindeki maliyet artışlarının çiftçilerin reel kazançlarını kayba dönüştürdüğünü ve bu durumun gıda güvenliği açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguluyor. Ayrıca, sanayi üretimi ve milli gelir gibi verilerin de doğru olmayan enflasyon oranları ile hesaplandığını ve bu nedenle ülke gerçeklerinden sapıldığını ifade ediyor. Ulusoy, bu durumun sabit gelirli halkın birikim ve varlıklarının erimesine yol açtığını ve ek vergi ve ücret baskılaması ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor.
16 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, muhalefetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Muhalefetin emekli maaşları ve ikramiyeler üzerinden siyaset yürüttüğünü belirten Erdoğan, muhalefetin iktidara gelmesi halinde ekonominin iki günde çökeceğini ve Türkiye'nin yeniden uluslararası kuruluşlara bağımlı hale geleceğini savundu. Ayrıca, geçmişte olduğu gibi IMF'ye para dilenmek zorunda kalacaklarını öne sürdü.
5 Nisan 2023

Abdulkadir Selvi'nin yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel'in gerçekleştirdiği görüşmede ele alınan konulara değiniliyor. Özel, asgari ücret, atanamayan öğretmenler, çay alım fiyatları, buğday taban fiyatı, Emine Şenyaşar’ın mücadelesi ve Gezi mahkumları gibi konuları gündeme getirdi. Erdoğan ise darbe anayasasından kurtulma, ekonomide popülizme izin vermeme ve hak ve özgürlükler konusunda reformlara devam etme konularında açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atanması konusuna da değinildi.
12 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi programlarının ana hedefinin dezenflasyon olduğunu ve bu programların başarılı olması durumunda kurun reel olarak değerlendiğini belirtti. Şimşek, kural bazlı ve öngörülebilir politikaların güveni artırdığını ve Türk lirasına olan ilgiyi yükselttiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'ye artan yabancı ilgisi ve dış finansman imkanlarının ülkenin rezervlerini güçlendirdiğini vurguladı. Şimşek, açık veya örtülü bir kur hedeflerinin olmadığını ve makro finansal istikrarı koruyacak adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.
24 Mayıs 2024
İşaretlediklerim