Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Merkez Bankası, kredi temerrüt takasındaki (CDS) artışı önlemek amacıyla bankalardan dolar tahvili (eurobond) almalarını istedi. Türkiye'nin CDS primleri seçim sonrası 700 baz puan seviyesine çıkmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankalar hakkında yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve Türkiye'nin ekonomik altyapısının güçlü olduğunu savundu.
25 Mayıs 2023

24 Ocak 2024 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmektedir. Dolar/TL 30,2884, avro/TL ise 32,9300 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro karşısında TL'nin değeri düşmeye devam etmiştir. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz bulunması sonucunda döviz kurlarındaki yükseliş trendi devam etmektedir.
24 Ocak 2024

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürüyor. 10 Kasım 2023 tarihinde dolar/TL 28,551, avro/TL ise 30,46 seviyesinden işlem görüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararlarından etkilenerek yükselişe geçmiş. Dolar ve avro, son dönemdeki dalgalanmalarına rağmen yükseliş eğilimini koruyor.
10 Kasım 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla devreye alınmıştır. Ancak bu uygulama, bankaların karlılığını olumsuz etkilemektedir. Bankalar, Merkez Bankası'nın döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm hedeflerine ulaşmak için KKM hesaplarına yüksek faizler sunmuş ve bu durum faiz oranlarının %35-40 seviyelerine çıkmasına neden olmuştur. Bankacılık kaynakları, bu durumun Mayıs ayında bankacılık sektörünün kar artışını sıfırlayabileceğini belirtiyor.
3 Haziran 2023

Türkiye'de yaklaşan seçimler öncesinde döviz kurlarında hareketlilik gözlenirken, bankaların döviz alış ve satış fiyatları arasındaki fark da genişliyor. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada çift kur durumuna yol açıyor. Kapalıçarşı ve bankalar arasında dolar kuru farklılıkları yaşanırken, özellikle özel bankalarda alış ve satış fiyatları arasındaki makas daha da açılıyor.
19 Nisan 2023

Türk Lirası, 28 Aralık 2023 tarihinde dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürerek dolar/TL 29,419 ve avro/TL 32,688 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştı. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz toplantılarından sonra da devam etmişti.
28 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak amacıyla 'arka kapı' satışları yaparak 3 Mart-14 Nisan tarihleri arasında 43 ton altın satarak 2,3 milyar dolar değerinde döviz rezervlerini desteklemeye çalıştı. Bloomberg'e göre, banka Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu müdahaleler son bir ayda arttı. Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın likit döviz ihtiyacını karşılamak için altın satışlarının yanı sıra yabancı para efektiflerini de döviz hesaplarına geçirdiğini ve toplamda 5,5 milyar dolarlık varlığın likit dövize çevrildiğini belirtti.
24 Nisan 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023

Merkez Bankası'nın seçimlere kadar yaptığı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, seçimlerden sonra serbest bırakıldı. Seçimden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 23'ü geçti ve faizin yeteri kadar artmamasından sonra yeniden yükselerek 25'i geçti. Avro/TL ise seçimden önce 21,5'in altında iken, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçti ve faiz kararından sonra 27'yi geçti.
26 Haziran 2023

Türk Lirası karşısında dolar ve avro kurları yüzde 5'ten fazla değer kazanarak tarihi zirvelerine ulaştı. İktidarın döviz kurlarını düşük tutmak için uyguladığı politikalar ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışları, piyasada ikili fiyat oluşumuna neden oldu. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru 22,85 seviyesine, avro/TL kuru ise 24,47 seviyesine yükseldi. Ekonomistler, Twitter üzerinden yaptıkları yorumlarla iktidarın politikalarını eleştirdi ve döviz rezervlerinin kötü politikaların sonuçlarını örtmek için eritildiğini belirtti.
7 Haziran 2023

Türkiye'de dolar/TL ve avro/TL kurları, seçimlerin ardından serbest piyasada yeni bir güne başlangıç yaptı. Dolar 23,59 TL, avro ise 25,53 TL'den işlem görüyor. İktidarın döviz üzerindeki baskıları ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışları sonrasında piyasada ikili bir fiyat oluştuğu belirtiliyor. Seçimler sonrasında kurun serbest bırakılmasıyla birlikte dolar ve avro son üç günde dengeli bir seyir izliyor.
15 Haziran 2023

Türk Lirası, 21 Aralık 2023 tarihinde dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmektedir. Dolar/TL 29,131 ve avro/TL 31,912 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra döviz kurları serbest bırakılmış ve bu tarihten önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimlerden bir hafta sonra 23 seviyesini aşmıştır. Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısından sonra döviz kurları daha da yükselmiş ve dalgalı bir seyir izlemeye devam etmektedir.
21 Aralık 2023

Türkiye'de 28 Mayıs seçimlerinin ardından serbest bırakılan döviz kurları yükselişe geçti. Seçim öncesi 20 seviyesinin altında olan Dolar/TL, seçimden bir hafta sonra 23'ü aşarken, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmaması sonucu 26'yı geçti. Avro/TL ise seçim öncesi 21,5 altındayken, şu anda 28,78 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL ise 26,1 seviyesinde sabit.
11 Temmuz 2023

Türk Lirası mevduatlarının (32-91 gün) aldığı faiz ortalaması yüzde 30 seviyesini geçti, bu oran son olarak Ekim 2003'te görülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentisi yaratmıştı ancak ekonomistlerin uyarıları doğrultusunda enflasyon arttı ve TL değer kaybetti. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını çeşitli yöntemlerle kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarına olan ilgi artarken, bankalar TL mevduatını çekmek için faiz oranlarını yüksek tutuyor.
22 Mayıs 2023

15 Kasım 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmektedir. Dolar/TL kuru 28,613, avro/TL kuru ise 31,104 seviyesinden işlem görmektedir. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararlarından etkilenerek yükselişe geçmiş ve dalgalı bir seyir izlemiştir. Gece saatlerinde avro/TL kuru 31,24 ile yeni bir rekor kırmıştır.
15 Kasım 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını kontrol altında tutmak amacıyla ekonomi yönetimi, bankalara yeni düzenlemeler getiriyor. Bankacılık kaynaklarına göre, şirketlere günlük bin ila 5 bin dolar arası bir döviz satış limiti konuldu ve bankalar saat 11:00'den sonra döviz satışını durdurdu. Döviz ihtiyacını bankalardan karşılayamayan şirketler, serbest piyasanın daha yüksek maliyetli kuruna yönelmek zorunda kalıyor. Bu durum, özellikle ithalat yapan firmaların işlerini zorlaştırıyor ve reel sektör temsilcileri döviz sıkışıklığının çözülmesini talep ediyor.
22 Mayıs 2023

26 Aralık 2023 tarihinde dolar/TL kuru 29,307, avro/TL kuru ise 32,315 seviyesinden işlem görmeye başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçim öncesindeki düşük seviyelerden hızla yükseldi. Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısında faizleri yeterince artırmaması sonrasında dolar ve avro, daha da yükselerek sırasıyla 25 ve 27 seviyelerinin üzerine çıktı. Döviz kurları dalgalı bir seyir izlese de yükseliş eğilimini sürdürüyor.
26 Aralık 2023
İşaretlediklerim