Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024

Radikal İslamcı örgüt IŞİD, Moskova'da Crocus City Hall adlı konser salonunda düzenlenen ve en az dört kamuflajlı ve ağır silahlı saldırganın insanlara ateş açtığı saldırıyı üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) göre, saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırganlar henüz yakalanmadı. ABD ve diğer ülkeler, bu ay başında Moskova'daki vatandaşlarına kalabalıklardan uzak durma çağrısında bulunmuştu.
23 Mart 2024

Nijerya'nın Zamfara ve Katsina eyaletlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 42 kişi hayatını kaybetti. Zamfara Eyaleti Polis Komiseri Muhammad Shehu Dalijan, 300 motosikletli çete üyesinin Magarya köyüne saldırarak 12 kişiyi öldürdüğünü belirtti. Katsina eyaletinde ise Dutsinma ve Safa köylerine yapılan saldırılarda 30 kişi öldü. Nijerya, son zamanlarda silahlı çeteler ve terör örgütlerinin saldırılarıyla mücadele ediyor.
7 Haziran 2024

Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024

ABD yönetimi, Rusya'nın henüz aktif olmayan ancak uyduları hedef alma kabiliyeti geliştirdiğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, bu durumu ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu kabiliyetin şu an aktif olmadığını ve fiziksel yıkıma ya da insanlara zarar verecek bir silah olmadığını belirtti, ancak Rusya'nın bu yeteneği elde etme çabasının endişe verici olduğunu vurguladı.
15 Şubat 2024

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ilk iki yılındaki iklim maliyeti, 175 ülkenin tek tek ürettiği yıllık sera gazı emisyonlarından daha yüksek oldu. Savaş, doğrudan çatışmalar, arazi yangınları, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon üretti. BM Genel Kurulu, Rusya'nın savaş nedeniyle tazminat ödemesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Konseyi, iklim emisyonlarını da içerecek bir hasar kaydı oluşturdu. Bu durum, küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdi.
15 Haziran 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, gelecekte Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna'da kara operasyonunun gerekebileceğini ifade etti. Macron, bu durumu arzulamadığını ve inisiyatif almayacağını, ancak gereklilik halinde Fransa'nın bu güce sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Almanya Başbakanı ile Ukrayna konusunda büyük bir ortak görüş içinde olduklarını ve Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadelede kendileriyle aynı çizgide olduğunu söyledi.
17 Mart 2024

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Çekya'da Ukrayna'ya giden bir tren, yük treniyle çarpıştı ve kazada dört kişi hayatını kaybetti, 26'dan fazla yolcu yaralandı. Kaza, Pardubice kentinde, Çekya'nın ana demiryolu koridorunun bir parçasında meydana geldi. Çekya Başbakanı Petr Fiala, kazayı büyük bir felaket olarak nitelendirdi. Kazayla ilgili soruşturmalar devam ediyor.
6 Haziran 2024

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Ukrayna'daki savaş, nesli tükenmekte olan büyük benekli kartalın göç rotasını bozdu. Uzmanlar, kartalların Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden önce ve sonra Ukrayna'daki hareketlerini karşılaştırdı ve kartalların geleneksel ikmal sahalarında daha az zaman harcadığını veya bu sahaları tamamen teğet geçtiğini tespit etti. Bu durum, kartalların yolculuğunun uzamasına neden oldu. Araştırmacılar, bu verileri göçmen kuşlar için çatışmalardan kaynaklanan riskleri daha iyi anlamak ve risk altında olabilecek diğer alanları modellemek için kullanıyor.
21 Mayıs 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan UFO incelemelerinin sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, UFO olarak düşünülen cisimlerin çoğu sıradan maddeler olarak tanımlandı. Pentagon sözcüsü, yapılan incelemelerde UFO ihbarlarının Dünya dışı varlıklarla bağlantısız olduğunu, ancak bazı olayların tam olarak açıklanamadığını belirtti. Ayrıca, Pentagon'un her ay yüzlerce UFO ihbarı aldığı ifade edildi.
9 Mart 2024

Rusya'da muhalif Aleksey Navalyn'in ölümü henüz çözülemezken, Rus ordusunda görevli helikopter pilotu Yüzbaşı Maksim Kuzminov'un infazı da gizemini koruyor. Kuzminov, Ukrayna'ya iltica ettikten sonra İspanya'nın Benidorm kentinde ölü bulundu. Cesedi, sahte bir kimlikle birlikte Villajoyosa'da bir otoparkta keşfedildi. Pilotun İspanya'ya nasıl ve neden geldiği, kim veya kimler tarafından öldürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.
24 Şubat 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Crocus City Holl alışveriş ve eğlence merkezinde en az üç kamuflajlı kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırının Crocus City Holl içerisindeki bir konser salonunda gerçekleştiği kaydedildi.
22 Mart 2024

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) hava kaçağı tespit edildi. Uzmanlar, olası sızıntıları tespit edip onarmak için düzenli çalışmalarını sürdürüyor. İstasyondan gelen verilerin rutin olarak analiz edildiği ve hem mürettebatın hem de istasyonun güvende olduğu belirtildi. Bu olay, Aralık 2022'de Soyuz MS-22 aracındaki bir sızıntı nedeniyle Rus kozmonotların planlanan uzay yürüyüşünün iptal edilmesinden sonra geldi.
28 Şubat 2024

Güney Kore, Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne seyir füzeleri fırlattığını duyurdu. Füzelerin sayısı ve menziline dair detaylar paylaşılmazken, füzelerin doğudaki Wonsan bölgesinden fırlatıldığı belirtildi. Bu olay, Kuzey Kore'nin 2024 yılında gerçekleştirdiği beşinci füze denemesi olarak kaydedildi. Ayrıca, Kuzey Kore'nin yaklaşık 200 top mermisi ateşlediği de bildirildi.
14 Şubat 2024

Ukraynalı ressam Sana Shahmuradova Tanska, Kiev'deki stüdyosunda hava saldırıları ve karanlığın ortasında Rusya'nın işgalini resmediyor. Sidney Bienali'nde sergilenen eserleri, fantastik sahneleri Dionysosçu ve distopik bir çizgide tasvir ediyor. Tanska, 2013'te ailesiyle birlikte Kanada'ya göç etti ve sanat eğitimi aldı. Covid-19 pandemisi sırasında Ukrayna'ya dönme kararı alan ressam, savaşın ilk üç ayında Podolya kırsalında büyükannesinin kulübesinde iki eser yarattı. Eserlerinde savaşın etkileri ve kişisel travmaları işleyen Tanska, sanatını siyasi bir araç olarak da görüyor.
28 Mart 2024

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleşen karşılaşmada, Ukraynalı boksör Oleksandr Usyk, hakem kararıyla Tyson Fury'yi mağlup ederek dünya ağır sıklet boks şampiyonu oldu. Usyk, iki puan kartında 115-112 ve 114-113 kazanırken, üçüncü puan kartında 113-114 kaybetti. Bu sonuçla Usyk, dört büyük ağır siklet kemerinin sahibi olan ilk boksör oldu. Fury, 16 yıllık profesyonel kariyerinde ilk kez mağlup oldu ve yıl sonunda yapılması planlanan rövanş maçıyla unvanını geri almak için bir fırsata sahip olacak.
19 Mayıs 2024
İşaretlediklerim