Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin milletvekili adaylarını duyurdu ve listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Eski AKP'li adalet bakanı Sadullah Ergin, DEVA Partisi kontenjanından CHP Ankara 1'inci bölge dördüncü sıradan aday gösterildi. Gelecek Partisi adayları arasında ise Taha Ün'ün eşi Sema Silkin Ün bulunuyor.
9 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 14 Mayıs seçimleri için hazırlanan aday listelerinde yer almadı. Deprem sürecindeki çalışmalarıyla dikkat çeken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alınan Şahin'in listelerde olmaması tartışma yarattı. CHP'li üst düzey yetkililer, olası bakan ve belediye başkanı adaylarının liste dışında tutulduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun bu durumdan memnun olduğunu belirtti. Şahin'in 2024 yerel seçimlerinde Hatay büyükşehir belediye başkanlığı için aday olabileceği öne sürüldü.
10 Nisan 2023

Türkiye'nin 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimleri öncesinde, tiyatrocu Müjdat Gezen, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesi yönünde bir açık mektup yazdı. Gezen, mektubunda İnce'nin adaylığının Millet İttifakı'nın oylarını böleceğini ve bu durumun seçimin ikinci tura kalmasına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, İnce'nin CHP ile olan ilişkilerinde bir sonuç çıkmadığı ve Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin beklendiği ifade edildi.
29 Mart 2023

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır üçüncü sıra adayı gazeteci-yazar Cengiz Çandar, Meclis'e girmeye hak kazandı. Parti, Diyarbakır'da yüzde 61 oy oranı ile sekiz milletvekili çıkardı. İstanbul ikinci bölge üçüncü sıra adayı Hasan Cemal ise seçilemedi, çünkü parti bu bölgede yalnızca iki milletvekili çıkarabildi. Ayrıca, TİP'in İzmir adayı İrfan Değirmenci de İzmir'de milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

14 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, emekli olan memur ilçe seçim kurulu üyelerinin yerine güncellenmemiş listelerden atama yapılmasına ilişkin uyarıda bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bu durumu takip ettiklerini ve kamu görevlilerini uyardığını belirtti. Kaftancıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) da aynı hassasiyeti beklediklerini ifade etti.
7 Mart 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Muğla'da sandıkların yüzde 99,22'si açıldı ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı Mehmet Aslantuğ, yüzde 5,55 oy oranıyla Meclis'e giremiyor. Muğla'da CHP, AKP ve İYİ Parti'nin ise Meclis'e vekil göndermeye yakın olduğu belirtiliyor. Ayrıca TİP'in diğer adayları Can Atalay, Sera Kadıgil ve Erkan Baş'ın Meclis'e girmeye yakın oldukları ifade ediliyor.
15 Mayıs 2023

AKP, mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planlıyor ve özellikle deprem bölgelerinden aday gösterilecek bakanlarla kaybedilen desteği geri kazanmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan üst komisyon, milletvekili listelerini büyük ölçüde tamamladı ve bakanların hangi illerden aday gösterileceği netleşmek üzere. Bazı bakanlar, milletvekili adayı olmamak için Erdoğan'dan izin istedi, ancak Erdoğan'ın tüm bakanların aday olmalarını istediği ve izin taleplerini reddettiği belirtiliyor.
6 Nisan 2023

Millet İttifakı, Saadet Partisi genel merkezinde toplanarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti. Kılıçdaroğlu, CHP genel merkezinde düzenlediği mitingde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı yardımcıları olarak tanıttı. Kılıçdaroğlu, adaylığını sadece bir seçim kazanmaktan öte, Türkiye'de bir değişim ve dönüşüm temsil ettiğini belirtti ve farklı kesimlerden insanların hikayelerine atıfta bulunarak, bu değişim için herkesin aday olduğunu ifade etti.
6 Mart 2023

Millet İttifakı'nın yarın yapılacak son toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in toplantıya katılımı belirsizken, Kılıçdaroğlu'nun Saadet Partisi Genel Merkezi çıkışında ve CHP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılanacağı planlanıyor. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de partililere cumhurbaşkanı adayı ve yardımcılarının açıklanacağı mesajını göndererek Saadet Partisi Genel Merkezi'ne davet etti.
5 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin yerel seçimlerde yarışacak bazı belediye başkanı adaylarını açıkladı. Açıklanan adaylar arasında Artvin için Mehmet Kocatepe ve Aydın için Mustafa Savaş yer alıyor. Haberde daha fazla ayrıntıya yer verilmemiş ve 'ayrıntılar geliyor' ifadesi kullanılmış.
7 Ocak 2024

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, genel başkanlık adaylığını açıklayacağını duyurdu. Adaylık açıklaması CHP Genel Merkezi'nde yapılacak ve Özel'e birçok CHP milletvekili destek verecek. Bu milletvekilleri arasında Adana, Ankara, Bilecik, Çanakkale, Edirne, Isparta, İstanbul, Karaman, Sivas, Balıkesir, Manisa ve İzmir milletvekilleri bulunuyor.
14 Eylül 2023

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal'ın, CHP'den istifa ettikten sonra yaptığı açıklamalarla AKP'ye yakınlaştığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklediği gözlemlenmişti. Son iddialara göre, Aslı Baykal AKP Antalya milletvekili listesinde birinci sırada yer almak için parti yetkililerine haber gönderdi. Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı'nın iddiasına göre, Baykal'ın adaylığı şu an için kabul görmedi ancak AKP'nin duruma göre Baykal'a seçilebilecek bir sıra teklif edebileceği belirtiliyor.
2 Ocak 2023

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın kızı Aslı Baykal, CHP'den istifa ettikten sonra partiyi eleştiren açıklamalar yapmıştı. Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, Aslı Baykal'ın AKP'ye geçiş yapabileceğine dair iddialarda bulundu. Ancak Aslı Baykal, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a, babası Deniz Baykal'ın Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde adaylık konusunun gündeme gelmediğini iletti. Odatv'ye konuşan Baykal, milletvekili adaylığı için AK Parti dahil birçok seçeneğin mümkün olduğunu ve Zafer Partisi'ne de girebileceğini söyledi.
5 Ocak 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 14 Mayıs seçimleri için hazırlanan CHP listelerinde aday gösterilmemesinin ardından bir açıklama yaptı. Kendisinin aday olmamasının, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yönetiminin kararı olduğunu belirtti. Şahin, herhangi bir bürokrasi veya yerel yönetim pozisyonu talebinde bulunmadığını ve böyle bir teklif almadığını ifade etti. CHP içindeki bazı yetkililer, Şahin'in 2024 yerel seçimlerinde Hatay büyükşehir belediye başkanlığı için aday olabileceğini ima etti.
11 Nisan 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, anketlerde ikinci tura kalma ihtimalinin düşük gösterilmesine rağmen, diğer adaylardan birinin çekilmesi durumunda bu ihtimalin mümkün olabileceğini belirtti. İnce, YSK'ya adaylık dilekçesini verdi ve resmi aday olabilmek için 100 bin imza toplaması gerektiğini ifade etti. Muhalifler, oyların bölünmemesi için İnce'den adaylıktan çekilmesini talep ediyor. İnce, CHP'nin görevini yapmadığını ve kendisini 'satmış' olarak nitelendirerek, iktidarı ve mevcut muhalefeti eleştirdi. Ayrıca, siyasette uzlaşmanın önemine değinerek, diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptığını ve trollerin saldırılarına maruz kaldığını söyledi.
22 Mart 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dört liderin desteğiyle adaylığını ortaya koyarken, Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Beş parti, durum değerlendirmesi için Saadet Partisi genel merkezinde toplandı. Bu sırada bir yurttaş, masadan ayrılan Akşener'e 'Yazıklar olsun' diyerek tepki gösterdi.
4 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, partisine gösterilen yoğun ilgi nedeniyle 13 Mart'ta başlayan milletvekili aday adaylığı başvuru süresinin iki gün daha uzatıldığını açıkladı. Yeni son başvuru tarihi 22 Mart Çarşamba günü olarak belirlendi. Bu karar, CHP Genel Merkezi önünde aday adaylığı için yaşanan yoğun trafikten kaynaklandı.
20 Mart 2023

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP'den Erzincan milletvekili olarak seçildiğini ve bunun kendisi için sürpriz olduğunu belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce TDP genel merkezini ziyaret ettiği ve Sarıgül'ün Kılıçdaroğlu'na desteğini açıkladığı bilgisi verildi. Sarıgül, adaylık talebinde bulunmadığını ve kısa sürede Erzincan'da yoğun bir seçim çalışması yürüttüğünü ifade etti.
31 Mayıs 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin oluşturduğu millet ittifakı, ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere son toplantısını Saadet Partisi genel merkezinde gerçekleştiriyor. Toplantıda ayrıca ortak milletvekili listeleri ve geçiş sürecinin yol haritası ele alınıyor. En güçlü cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öne çıkarken, İYİ Parti'nin adaylık konusunda itirazları olduğu biliniyor. Toplantı sonucunda adayın belirlenmesi beklenirken, resmi açıklamanın Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasının ardından yapılması planlanıyor.
2 Mart 2023
İşaretlediklerim