Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yedinci dönem kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde hükümetin teklifini açıkladı. Teklif, 2024 ve 2025 yılları için belirli oranlarda maaş artışını içeriyor. Ancak, teklif edilen oranlar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal hakları bu görüşmelerle belirlenecek.
14 Ağustos 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Şubat ayı raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 259 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 563 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, Türkiye'deki asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğu bir dönemde, ekonomik krizin derinleştiği ve asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşların zorlandığı bir zamana denk geliyor. Raporda, gıda ve gıda dışı harcamaların yanı sıra, belirli ürünler için yapılması gereken harcamaların da arttığı belirtiliyor.
25 Şubat 2023

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 26 Haziran'da Bakırköy'de asgari ücrete ek zam talebiyle bir miting düzenleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a asgari ücretlilerin ve emeklilerin zam taleplerini iletmişti. Platform, yoksulluk sınırının 61 bin TL'yi geçtiği bir ülkede sefalet düzeyinde ücretlerle çalışmak istemediklerini belirterek, insanca yaşamak için temmuz ayında ek zam istediklerini duyurdu.
20 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) ilk maaşlarını 1 Mart'ta almalarını sağlayacak düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını düşündüğünü ifade etti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını söylemişti ancak bu gerçekleşmedi. Bilgin, stajyer ve çırakların durumu hakkında da açıklamalarda bulunarak, iş akdi olmadığı için bu durumun onlar için geçerli olmadığını belirtti. Ayrıca geçici işçilerin kadro sorunlarının da çözüleceğini söyledi.
24 Ocak 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, Temmuz 2024 raporuna göre açlık sınırını 20 bin 776 lira, yoksulluk sınırını ise 62 bin 302 lira olarak belirledi. Türkiye'de şu anki asgari ücret 17 bin 2 lira olup, açlık sınırının altında kalıyor. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme ile diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamalar dikkate alındı. Hükümetin 12 bin 500 liraya yükselttiği en düşük emekli maaşı ise açlık sınırının yüzde 60'ını karşılayabiliyor.
28 Temmuz 2024

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

Bülent Falakaoğlu, ücretlerin enflasyonun ana sebebi olarak gösterilmesini eleştiriyor ve Merkez Bankası verilerine göre ücret artışlarının enflasyona etkisinin sınırlı olduğunu belirtiyor. Falakaoğlu, devletin KDV yerine doğrudan vergilere yönelmesi gerektiğini savunuyor ve asgari ücret artışının devlete maliyetinin düşük olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Renault fabrikasında işçilerin aldığı ücretlerin, ürettikleri arabanın bir ampulü kadar bile olmadığını örnek vererek, işçilerin sömürüldüğünü ifade ediyor.
28 Haziran 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın temmuz sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 11 bin 658 lira, yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 lira olarak belirlendi. Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 12,38 oranında gerçekleşti.
31 Temmuz 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Kasımpaşa'daki Beyoğlu Emekli Evi'nde yaptığı konuşmada, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep etti. Özel, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşının 1,5 asgari ücret olduğunu, ancak bugün bu oranın 0,6 asgari ücrete düştüğünü belirtti. İktidar olduklarında en düşük emekli maaşını iki ay içinde asgari ücret düzeyine, iki yıl içinde ise 1,5 asgari ücrete çıkaracaklarını ifade eden Özel, bu talebin yerine getirilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür edeceğini söyledi.
21 Temmuz 2024

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

İbrahim Kahveci, emekli maaşlarının gelecekte daha da düşeceğini ve bu durumun büyük bir reform yapılmadıkça devam edeceğini belirtiyor. SGK verilerine göre, emekli sayısının artması ve prim ödeyen çalışan sayısının azalması, devletin maaş ödemelerinde zorlanmasına neden oluyor. 2024 yılının ilk dört ayında devletin emekli ve kamu personeline ödediği maaşlar, toplanan vergi gelirlerinin %74,6'sına denk geliyor. Bu durumun sürdürülemez olduğunu vurgulayan Kahveci, acil reform çağrısında bulunuyor.
2 Temmuz 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, açlık sınırının bir önceki aya göre 182 lira artarak 20 bin 958 liraya çıktığını duyurdu. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise ağustosta 1855 lira artarak 64 bin 157 liraya yükseldi. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı ve yoksulluk sınırının sadece yüzde 26,5'ini karşılayabildiği belirtildi. En düşük emekli aylığının ise açlık sınırının yüzde 59,6'sını karşılayabildiği ifade edildi.
28 Ağustos 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Şubat ayı verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 9 bin 234 lira, yoksulluk sınırı ise 31 bin 939 liraya yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, bu miktar açlık sınırının altında kalıyor. Yetişkin bir erkeğin aylık beslenme gideri yaklaşık 2 bin 500 lira iken, sadece süt ürünlerine günlük ortalama 100 lira harcanıyor. Et, tavuk ve balık için gereken minimum harcama tutarı günlük 53,74 lira, sebze ve meyve için ise 52 lira olarak belirlendi.
15 Mart 2023

Ankara'da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından düzenlenen 'Zordayız Geçinemiyoruz Mitingi'nde, Genel Başkan Ergün Atalay işçilerin ağır vergi yükü altında ezildiğini ve ücretlerin yetersiz olduğunu belirtti. Atalay, vergi dilimlerinin sabitlenmesi ve işçilerin lehine düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sendikalara üye olan işçilerin işten çıkarılmasına karşı yasal düzenlemeler talep etti. Mitingde, enflasyon verilerinin gerçek hayatla uyumsuz olduğu ve asgari ücret görüşmelerinde işçilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiği ifade edildi.
20 Ekim 2024

Aziz Çelik, Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyonun ülkenin en büyük sorunu olduğunu belirtiyor. Enflasyonun, emek gelirlerinin artış hızını aşması nedeniyle pahalılığın arttığını ve bu durumun özellikle emekçi sınıfları olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca, yüksek enflasyonun sermaye gelirlerini koruduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu ifade ediyor. Temmuz 2024'te açıklanacak olan resmi enflasyon oranlarının, kamu görevlileri ve emekliler için maaş artışlarını belirleyeceğini ancak bu artışların enflasyon oranının altında kalacağını öngörüyor.
6 Mayıs 2024

Türk-İş'in Aralık ayı raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 864 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 874 lira olarak belirlendi. Açlık sınırı, bir önceki aya göre 734 lira, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 4 bin 614 lira 5 kuruş artış gösterdi. Yoksulluk sınırı da bir önceki aya göre 2 bin 391 lira, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 15 bin 31 lira arttı. 2023 yılı için belirlenen asgari ücret olan 8 bin 500 lira, açlık sınırının altında kaldı.
30 Ocak 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Temmuz 2024'te dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 19 bin 234 lira, yoksulluk sınırını ise 62 bin 652 lira olarak belirledi. Açlık sınırı, asgari ücreti 2 bin 232 lira aşmış durumda. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 24 bin 901 lira olarak hesaplandı. Bu veriler, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçları kapsayan harcamaları içeriyor.
30 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayında işsizlik oranının yüzde 9,2'ye yükselmesinin kısa vadeli olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. TÜİK verilerine göre, işsiz sayısı 234 bin artarak 3 milyon 305 bine ulaştı. Ekonomistler bu artışı 'ürkütücü' olarak nitelendirirken, Şimşek işsizlik oranının yıl sonunda tek haneli olacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, cari açığın milli gelire oranının üçüncü çeyrekte yüzde 2'nin altına düşmesini beklediklerini söyledi.
13 Ağustos 2024
İşaretlediklerim