Halkların Demokratik Partisi (HDP), 4-5 Şubat tarihlerinde İstanbul'da 'Demokratik Cumhuriyet' konferansı düzenleyeceğini duyurdu ve katılım çağrısında bulundu. Partinin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, konferansı önemli bulduğunu belirterek ilgililere katılım çağrısında bulundu. Konferansın amacı, Cumhuriyetin demokrasiyle buluşamadığı eleştirisini yaparak, ülkenin demokratik ve özgür geleceğini tartışmak ve bu yönde adımlar atmak olarak belirtildi.
3 Şubat 2023

Diyarbakır Yenişehir'de bulunan Yeşil Sol Parti'nin kadın seçim bürosuna silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı, seçimlere 20 gün kala gerçekleşti ve büroda o esnada kimse bulunmuyordu. HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, saldırının kaos ve korku yaratmayı amaçladığını ve organize olduğunu ifade etti. Olayla ilgili avukatlar ve polis inceleme yapmaktadır.
24 Nisan 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumartesi günü saat 13:00'te HDP'yi ziyaret edecek. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündemi konusunda anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini ifade etti. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise Akşener'e açık mektup yayınladı.
15 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Bakırköy'de oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, sandığa gitmekte tereddüt eden seçmenlere hitap ederek, bir oy kullanmanın ülkenin kaderini değiştirebileceğini belirtti. Buldan, alınacak sonuçların Türkiye'nin demokratikleşmesi, barışı, refahı ve huzuruna katkıda bulunmasını umduğunu ifade etti. Ayrıca, henüz oyunu kullanmayanları sandığa gitmeye ve oy kullanmaya çağırdı.
28 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında seçimlere zarar vermemeyi esas alarak katılacağını açıkladı. HDP'nin Yeşil Sol Parti çatısı altında ortak liste önerisine karşılık TİP, bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurdu. Erkan Baş, ittifakın kazandığı mevzileri riske atan tutum ve girişimlerden uzak durduklarını ve seçim bölgelerinin belirlenmesinde diğer muhalefet güçlerine zarar vermemeyi amaçladıklarını ifade etti.
3 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleyeceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, 20 Mart'ta HDP'yi TBMM'de ziyaret etmiş ve 'sorunların çözümü Meclis'te' vurgusu yapılmıştı. HDP'nin de içinde bulunduğu emek ve özgürlük ittifakı, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamış, Pervin Buldan da dolaylı olarak Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini ima etmişti. Sancar, 'tek adam rejimine son verme' amacıyla bu desteği verdiklerini ve seçimin ilk turda bitmesini hedeflediklerini ifade etti.
28 Nisan 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) eş genel başkanlığına Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan seçildi. Bu seçim, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin 4. büyük kongresinde gerçekleşti. Kongrede ayrıca partinin ismi HEDEP olarak değiştirildi ve parti yönetimi belirlendi.
15 Ekim 2023

HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından okunan bir deklarasyonla cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını duyurdu. Deklarasyonda, Türkiye'nin demokratikleşmesi, temel hak ve özgürlüklerin sağlanması ve toplumsal adaletin gerçekleşmesi için mücadele edeceklerini belirttiler. İttifak, mevcut iktidarın politikalarını eleştirerek, demokratik bir anayasa ve toplumsal barış için çalışacaklarını ifade etti.
22 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davasının seçimlerden sonra görülmesi yönündeki talebini reddetti. Karar, mahkeme tarafından oybirliği ile alındı ve HDP'nin 14 Mart'ta savunma yapması için çağrıldı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de yapılan başvuru sonucunda, AYM Genel Kurulu 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul etmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de HDP'nin kapatılması gerektiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
26 Ocak 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler TBMM başkanlığına sunuldu. Fezlekeler, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyona havale edildi.
2 Ekim 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, muhalefet partilerine ortak bir aday belirlemeleri ve seçimlere kadar sessiz kalmaları çağrısında bulundu. Demirtaş, halkın seçimi kazanacağını ve yeni Cumhurbaşkanına mazbatayı teslim edeceğini ifade etti. Bu çağrı, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet ittifakının henüz ortak adayını belirleyememesi ve 'emek ve özgürlük ittifakı'nın da adaylarını duyurmamış olması bağlamında yapıldı.
5 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından, muhalefet partilerinin liderleri Saadet Partisi genel merkezinde bir araya geldi. Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı. Bu toplantı, Akşener'in ayrılmasından sonra gerçekleşen ilk toplantı olarak kaydedildi.
4 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, HDP'yi ziyaret etmesi ve eş genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile görüşmesi beklenirken, ziyaretin HDP'nin talebi üzerine ertelendiği açıklandı. CHP kaynakları, Kılıçdaroğlu'nun 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü nedeniyle Çanakkale'yi ziyaret edeceği için görüşmeyi cuma gününe almak istediklerini ifade etti. Ancak HDP'nin cuma günü başka programları olduğu gerekçesiyle ertelemeyi talep ettiği belirtildi.
17 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, Danıştay tarafından hukuka uygun bulundu. Bu karara karşı dava açan kadın örgütleri ve siyasi partilerin iptal istemi Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da temyiz başvurularını reddetti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kararı eleştirerek kadın mücadelesinin eşitlik ve özgürlük getireceğini belirtti.
3 Ocak 2023

Kamu yayıncısı TRT, seçim günü canlı bağlantılar yapacağı siyasi parti merkezleri arasında Yeşil Sol Parti'yi dahil etmedi. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol listelerinden seçime gireceği bilinirken, TRT'nin bu kararı kamu yayıncılığı ilkesine aykırı bulundu. Daha önce TRT'nin cumhurbaşkanı adaylarına ayırdığı yayın sürelerindeki dengesizlik ve TİP milletvekili adayı Can Atalay'ın konuşmasına izin verilmemesi gibi olaylarla da eleştirilere maruz kaldığı belirtildi. Radyo Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, seçim akşamı için TRT'de olası manipülasyonlara karşı uyarılarda bulundu.
13 Mayıs 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava kapsamında, HDP'nin savunmanın seçimler sonrasına bırakılması talebi Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, HDP yetkililerinin 14 Mart'ta yapılması planlanan sözlü savunmayı 11 Nisan'a ertelemişti. Ayrıca, HDP'nin Hazine yardımına ilişkin itirazı kabul edilerek hesaplardaki blokaj kaldırılmıştı.
22 Mart 2023

Kastamonu'da toplanan CHP'li dokuz il başkanı, partinin yenilenmesi gerektiğini belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada, aday listelerinin örgüt vicdanını zedelediği, parti ideolojisinin bulanıklaştığı ve sağdan oy alma kaygısıyla rotasını kaybettiği eleştirildi. Yeni bir liderlik anlayışı ve vizyon çağrısı yapıldı. Bu çağrı, CHP'de yaşanan kurultay süreci ve liderlik tartışmaları bağlamında değerlendiriliyor.
13 Haziran 2023

Hür Deva Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP'den İstanbul milletvekili adayı olarak gösterildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partisinin milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğunu ve listelerde HÜDA-PAR'dan dört, DSP'den ise üç ismin yer aldığını açıkladı.
9 Nisan 2023
İşaretlediklerim