Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard tankları göndermek istemesi durumunda Almanya'nın buna engel olmayacağını belirtti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Almanya ile anlaşma sağlanamazsa, tankları Ukrayna'ya bağışlamaya hazır olan ülkelerle bir koalisyon kurabileceklerini ifade etti. Alman basını, Baerbock'un açıklamasını Ukrayna'ya tank gönderilmesine yeşil ışık olarak yorumladı. Leopard tanklarının kullanımı için Almanya'nın onayı gerekiyor ve Almanya, Ukrayna'ya yeterli destek vermediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
23 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Belçika'daki saldırıların ardından, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı bulunmayan kişilerin ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmayı hedefliyor. AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, geri göndermeleri düzenleyen direktifin 2008 tarihli olduğunu ve kısa süre içinde revize edilmesi için çalışmalara başlanacağını ifade etti. Johansson, Brüksel'deki saldırının bir uyanma çağrısı olduğunu belirtti.
20 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın 20 Şubat'ta gerçekleştirdiği ve son ana kadar gizli tutulan Ukrayna ziyaretinin ayrıntıları, ziyareti takip eden gazeteciler tarafından paylaşıldı. Gazeteciler, ziyaret öncesinde Beyaz Saray'da bir toplantıya çağrılarak gizlilik yemini etmeye zorlandıklarını ve ziyaretin detaylarının ancak son anda kendilerine bildirildiğini açıkladılar. Biden'ın ziyareti sırasında güvenlik önlemleri nedeniyle çok az şey görebildiklerini ve Beyaz Saray ekibiyle sınırlı temasları olduğunu belirttiler. Biden, Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü ve ardından Polonya'ya geçti.
21 Şubat 2023

ABD, Rus güçlerine karşı savaşan Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı aldı. Misket bombaları, patladığında çok sayıda küçük bombacık saçarak geniş bir alana zarar verebilen ve sivil ölümlere yol açabilen silahlardır. Oslo Sözleşmesi bu tür silahların kullanımını yasaklamaktadır. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın cephanesinin tükenmekte olduğunu belirterek bu kararı savundu. ABD'nin müttefikleri ve insan hakları grupları ise bu karara tepki gösterdi.
9 Temmuz 2023

Dışişleri Bakanlığı, yurt dışı temsilciliklerinde çalışan personeline AFAD'a bağış yapmaları konusunda talimat verdi ve bağış miktarlarını e-posta ile bildirmelerini istedi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bağışlar konusunda şeffaflık talepleri nedeniyle bazı insanlar Ahbap Derneği gibi kuruluşlara yönelmişti. İktidar ise AFAD ve Kızılay'a bağış yapılması için çağrıda bulunmuş ve toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşmıştı. Bu bağışların büyük bir kısmı kamu bankaları ve Varlık Fonu'na bağlı şirketlerden gelmişti.
16 Şubat 2023

Norveç Başbakanı Jonas Gahr, Ukrayna'ya F-16 tipi savaş uçakları hibe edeceklerini açıkladı. Hollanda ve Danimarka'nın ardından bu kararı alan Norveç, Ukrayna'ya 5 ila 10 arasında F-16 hibe etmeyi planlıyor. Ayrıca, Norveç Ukrayna'ya Iris-T tipi uçaksavar sistemleriyle mayın temizleme araçları hibe etmeye ve kış aylarında doğal gaz ve elektrik ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 130 milyon euro çapında bir yardım paketi sunmayı planlıyor.
24 Ağustos 2023

Ankara'da gerçekleştirilen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi zirvesinde, Rusya Delegasyonu Başkan Vekili Olga Timofeeva'nın konuşması sırasında Ukrayna heyeti protesto düzenledi. Protesto sırasında Rusya aleyhine sloganlar atıldı ve aşırı milliyetçi örgüt Sağ Sektör flaması açıldı. Ukrayna Delegasyonu Başkanı Anna Purtova, Timofeeva'nın konuşması boyunca koltuğunu boş bıraktı. Daha sonra Ukraynalı delege Olesandır Marikovski, bir Rus delegenin arkasına geçerek Ukrayna bayrağı açtı ve Rus delegenin bayrağı almasının ardından ona yumruk attı.
5 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, F-16 pilotlarının eğitimi için Yunanistan'ın Ukrayna'ya destek vereceğini belirtti. Zelenski, Avrupa Birliği-Batı Balkanlar Zirvesi ve Selanik Bildirgesinin 20'nci yıl dönümü vesilesiyle Atina'ya geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşen Zelenski, Ukrayna'nın önceliklerini ele aldıklarını ve F-16 pilotlarının eğitilmesinde Yunanistan'ın desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.
22 Ağustos 2023

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı tahıl anlaşması için ikna etmesini beklediklerini belirtti. Ukrayna'nın tahıl ihracatı, Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı işgal nedeniyle durmuştu. Temmuzda Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Rusya tarafından uzatılmamıştı. Cleverly, ayrıca Ukrayna'ya destek politikalarından ödün vermeyeceklerini ifade etti.
19 Temmuz 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Ukrayna'ya Abrams tipi muharebe tankları sağlaması durumunda Almanya'nın da Ukrayna'ya Leopard tankları gönderebileceğini ifade etti. Ancak Biden'ın bu konuda herhangi bir taahhütte bulunmadığı haberde vurgulandı. Almanya'nın onayı olmadan başka bir ülkenin envanterindeki Leopard tanklarını Ukrayna'ya göndermesi mümkün değil. Almanya daha önce Ukrayna'ya 40 adet Marder zırhlı muharebe aracı göndereceğini duyurmuştu.
19 Ocak 2023

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya göndermeyi ocak ayında taahhüt ettiği 18 adet Leopard 2 tankının Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu. Ayrıca, 40 Marder piyade savaş aracı ve iki zırhlı kurtarma aracının da Ukrayna'ya gönderildiği belirtildi. Alman ordusu, tank ve araçları kullanacak Ukraynalı birliklere Almanya'da eğitim verdi. Portekiz tarafından bağışlanan üç Leopard tankı da Ukrayna'ya ulaştı.
28 Mart 2023

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Hamas savaşı için ateşkeste anlaşamadı. İspanya'nın devreye girme önerisine Almanya'dan itiraz geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ateşkesin 'İsrail'in kendini savunma hakkını elinden alacağını' savundu. Ancak AB liderleri 'çatışmalara insani yardım molası' tanımında anlaştı. AB, sivil halkı korumak, yardım sağlamak ve gıda, su, tıbbi bakım ve barınağa erişimi kolaylaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacağını belirtti.
27 Ekim 2023

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Avusturya yetkilisi, Türkiye'deki deprem yardım ekiplerini güvenlik gerekçesiyle geri çekeceklerini belirtti. Gruplar arasında çatışma olduğu ve askerlerin uluslararası örgütlerle birlikte emir beklediği ifade edildi. Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği, Avusturyalı ekibin güvenlik sorunu olmadığını ve AB yetkililerinden talimat beklediklerini açıkladı. Sonrasında Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, ekiplerin Türk Silahlı Kuvvetleri korumasında çalışmalara devam edeceğini duyurdu.
11 Şubat 2023

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

ABD, Almanya'ya toplam değeri 5 milyar doları bulan 600 adet Patriot füzesiyle ilgili ekipman satışına onay verdi. Bu satış, Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı silah bağışlarının ardından azalan stoklarını yeniden doldurmasına yardımcı olacak. Ayrıca, bu satışın Avrupa'daki güvenlik ve istikrarın devamına önemli katkı yapacağı belirtildi. Aynı zamanda ABD, İtalya'ya da 738 milyon dolarlık silahlı insansız hava aracı satışına onay verdi.
16 Ağustos 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 ana muharebe tankları gönderme kararını Twitter üzerinden Almanca bir kelime oyunu yaparak 'Tanke schön' ifadesiyle memnuniyetini ifade etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, daha önce Almanya'nın Ukrayna'ya askeri desteğini artıracağını ve Leopard tankları sağlayacaklarını duyurmuştu. Avrupa kamuoyu, Almanya'dan bu yönde bir adım atmasını bekliyordu.
26 Ocak 2023
İşaretlediklerim