Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta bir altın madeninde meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan büyük bir kayma sonrası, olayı araştırmak üzere 14 Şubat'ta Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyonun üyeleri TBMM Genel Kurulu'nda belirlendi ve komisyonda farklı partilerden toplam 22 üye yer alacak. Komisyon, yarın toplanarak kendi içinde görev dağılımı yapacak.
17 Nisan 2024

Dört milletvekilinin dokunulmazlık dosyaları TBMM Başkanlığına sunuldu. Dosyalar, Meclis Başkanlığı tarafından Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonu'na havale edildi. Dosyaları sunulan milletvekilleri; HEDEP Grup Başkanvekili ve Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, HEDEP Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'dır.
30 Ekim 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarına ek olarak, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu durum, Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Tesla'nın planlarını olumsuz etkileyebilir. Tesla, daha önce ABD-Türkiye arasındaki 'rahip krizi' nedeniyle Türkiye planlarını askıya almış, ancak sonrasında yatırım kararı almıştı. Yeni vergi düzenlemesi, Tesla'nın Türkiye'deki yatırım kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Ayrıca, bu durum sadece Tesla'yı değil, Çin'de üretim yapan diğer markaların da Türkiye pazarına olan ilgisini azaltabilir.
6 Mart 2023

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye'deki projeler için Vietnam ve Filipinler'den işçi getirdiklerini açıkladı. Eren, iç pazarda daralma dönemlerinde yurt dışı projelerine yöneldiklerini ve bu projelerin toplam değerinin 509 milyar lirayı aştığını belirtti. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise Türkiye'de gençlerin üniversiteye gitme zorunluluğu gibi bir algı olduğunu ve bu durumun iş gücü sıkıntısına yol açtığını ifade etti.
5 Haziran 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, beş siyasi partinin ortak önergesiyle, Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarını incelemek üzere bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklifi görüşüldü. Anadolu Ajansı'nın haberine göre yapılan görüşmeler sonucunda, önerge tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi. Kurulacak olan 21 üyeli komisyon, üç ay süreyle çalışmalarını yürütecek.
2 Mart 2023

Esfender Korkmaz, AKP iktidarı döneminde Türkiye'nin sanayi üretiminde yüksek teknolojinin payının düştüğünü belirtiyor. TÜİK verilerine göre, 2003 yılında ihracatta yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 7,6 iken, 2024 Nisan ayında bu oran yüzde 3,6'ya geriledi. Ayrıca, Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) de 50'nin altına düşerek sanayide genel bir gerilemeye işaret ediyor. Korkmaz, siyasi ve ekonomik politikaların sanayi yatırımlarını olumsuz etkilediğini ve Türkiye'nin sanayileşme ve bilgi çağını kaçırdığını vurguluyor.
11 Haziran 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır'ın 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından, İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret ettiği gerekçesiyle 'hakaret' suçundan dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öneren bir rapor hazırladı. Rapor, Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sunulacak. Karma komisyon, dokunulmazlıkların kaldırılması veya kovuşturmanın ertelenmesi konusunda karar verecek. İlgili milletvekilleri, komisyonlarda ve TBMM Genel Kurulu'nda kendilerini savunma hakkına sahip.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve CHP, İYİ Parti ve HEDEP'li dokuz milletvekiline ait toplam 11 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu dosyalar, Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden oluşan Karma Komisyona havale edildi. Aralarında Berdan Öztürk ve Onur Düşünmez'in ikişer dosyasının da olduğu fezlekeler, ilgili komisyon tarafından incelenecek.
27 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Çin'deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayan ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektiren bir kararname çıkardı. Kararname, ABD'nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürülmesi ve ulusal güvenliğinin korunması için dar hedefli eylemleri içeriyor. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak belirtildi.
10 Ağustos 2023

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

Bilişim uzmanı Füsun Sarp Nebil, seçim günü CHP'nin bilişim sisteminin sorunsuz çalıştığını, ancak CHP teşkilatı ve altılı masa ortaklarından yeterince veri gelmediğini aktardı. Nebil, Türk Telekom'un CHP hatlarına bant daraltma uyguladığının raporlandığını da belirtti. Nebil, seçimde yaşanan aksaklıkların bilişim sistemlerinden değil, CHP'nin sandıklardaki görevlilerindeki eksiklikler ve 6'lı masanın diğer ortaklarının yapmadıklarından kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca, CHP'nin genel başkan yardımcısı Onursal Adıgüzel'in istifasının ardından, Adıgüzel'in kurduğu sistemin sorunlu olmadığını, sorunun sandık kurullarının veri aktarımının zayıf olmasından kaynaklandığını belirtti.
13 Eylül 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin son zamlar ve yurttaşların ekonomik sorunlarını konuşmak üzere TBMM'nin açılması için yaptığı başvuru kabul edildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'yi 25 Temmuz Salı günü toplantıya çağırdı. Muhalefetin önergesinde, AKP iktidarının uyguladığı ekonomi politikalarının ve ekonomi yönetiminin hatalarının yarattığı sorunların büyüdüğü, Türk lirasının değer kaybettiği, enflasyonun yükseldiği, işsizlik sorununun devam ettiği ve yurttaşların yoksulluk ve güvencesizlikle karşı karşıya kaldığı belirtildi.
19 Temmuz 2023

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Gazeteci Alican Uludağ, Turkcell'in İstanbul'daki çalışanlarına seçim gecesi teknik altyapı çalışmaları yapılacağı için ofis ve plazalara girişlerin ve VPN ile bilgisayarlara bağlantının mümkün olmayacağını duyurduğunu bildirdi. Uludağ, bu durumun seçim gecesi telefon, internet ve TV yayınlarının kesintisiz sürdürülmesi açısından risk oluşturabileceğini ve özellikle muhalif medya kuruluşlarının yayınlarının kesilebileceğini öne sürdü. Bu bilgi, Uludağ'ın Twitter hesabından paylaşılan bir ekran görüntüsü ile desteklendi.
12 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılan dava sonuçlandı ve üyelerin görevden alınmasına karar verildi. Duruşmada, TTB üyeleri ve avukatları savunma yapmak istedi, ancak hakim savunmaların ardından ara verip kararını açıkladı. Mahkeme, TTB'nin bir ay içinde yeniden seçime gitmesini ve büyük kongre üyeleri arasından 5 kişilik bir heyetin görevlendirilmesine hükmetti. Görevden alınan üyeler arasında TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve diğer yöneticiler bulunuyor.
30 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da görevlendirilen doktorların plansızlık nedeniyle birçok sorunla karşılaştığını açıkladı. TTB, doktorların kısa süreli bilgilendirme, ulaşım, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar konusunda yetersiz destek aldığını ve ağır çalışma koşulları altında görev yapmaya zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, TTB'nin gönüllü hekim listeleri sunduğunu ve zorlama yerine gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşım önerdiğini, ancak önerilerinin dikkate alınmadığını ifade etti.
1 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) bilgisayar mühendisliği araştırma görevlisi kadro ilanına TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop da başvurdu ancak kazanamadı. İlan, 'usulsüzlük' gerekçesiyle iptal edildi ve sınav komisyonu üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı. İlgili bölüm başkanları ve dekan görevden alındı. Yeni kadro ilanı, Şentop'un lehine maddeler eklenerek yayımlandı ve sonuçlar açıklandı. Soruşturma sonucunda komisyon üyelerine ceza verilmezken, bölüm başkan ve yardımcısına ceza verildi. Şentop, soruşturma sonuçlandıktan sonra evraklarını teslim etmeye karar verdi.
1 Nisan 2023
İşaretlediklerim