Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ilgili maddeleri gereğince yeni kabine üyelerinin ataması gerçekleştirildi ve bu atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni kabinede çeşitli bakanlıklara yeni isimler atandı. Atamalar arasında Adalet Bakanı olarak Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı olarak Hakan Fidan ve Sağlık Bakanı olarak Fahrettin Koca gibi önemli görevlere getirilen isimler bulunuyor.
4 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısız olan CHP'de değişim talepleri artarken, parti içinde önemli kararlar alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, basın toplantısında, bundan sonra adayların ön seçimle belirleneceğini duyurdu. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun tüm üyelerinin istifa ettiği Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) yeni kadrosu belirlendi ve parti teşkilatları Kılıçdaroğlu'na bağlandı. Erdem, sosyal medyada CHP ve Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilere dikkat ettiklerini ve gerçek Kılıçdaroğlu imajının Babala TV üzerinden gösterileceğini ifade etti.
7 Haziran 2023

28 Mayıs seçimlerinin ardından CHP'de bazı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri istifa etti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, istifaları kabul edecek ve yeni görevlendirmeler yapacak. Parti kaynaklarına göre istifalar Kılıçdaroğlu tarafından istendi. Ayrıca Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcılarının grup başkan vekilliğine aday olmalarını eleştirdi ve bu durumun parti meclisi üyeliklerini etkileyebileceği belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimleri MYK'ya alabileceği ifade ediliyor.
31 Mayıs 2023

Anayasa'nın 101. maddesi, bir kişinin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan 2014'ten itibaren üç defa seçilmiştir. Dördüncü dönem adaylığı için tek yol, Anayasa'nın 116. maddesinin uygulanmasıdır, bu madde Meclis'in seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde Cumhurbaşkanı'nın bir defa daha aday olabilmesine olanak tanır. AK Partili TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir Anayasal hak olduğunu ve gelecek süreçte neler olacağının belirsiz olduğunu ifade etmişlerdir.
13 Mart 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024-2025 adli yılı mesajında demokrasinin standartlarının yükseltilmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına önemli reformlara devam edeceklerini belirtti. Adli tatilin sona ermesiyle birlikte yeni adli yıl Yargıtay'daki törenle başlayacak. Bu kapsamda önemli davaların duruşmaları da Eylül ayında görülecek. Tunç, adalet hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini artırmak için kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.
1 Eylül 2024

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra gerçekleştirdiği ilk MYK toplantısında tüm üyeler istifa etmişti. Yeni MYK'da 12 eski üye yer almadı ve MYK üye sayısı 17'den 14'e düşürüldü. Parti örgütü ve örgüt yönetiminden sorumlu genel başkan yardımcılığı pozisyonu kaldırıldı ve bu görev Kemal Kılıçdaroğlu'na bağlandı. Yeni MYK listesi ve üyelerin sorumluluk alanları açıklandı.
5 Haziran 2023

Mehmet Y. Yılmaz, Cumhurbaşkanı'nın talimatları ile göreve başlayan hâkim ve savcıların yargı organlarının bağımsızlığını ne kadar içselleştirebileceklerini sorguluyor. Yılmaz, bu durumun yargı bağımsızlığı açısından olumsuz bir fotoğraf sunduğunu belirtiyor ve genç hukukçuların üniversitede öğrendikleri değerleri görevleri sırasında hatırlamaları umudunu dile getiriyor. Ayrıca, bu durumun somut sonuçlarını son iki günde yaşanan bir olay üzerinden örneklendiriyor.
21 Şubat 2024

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen tutuklu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin 'derhal serbest bırakılması' yönündeki kararına uyulmamasını eleştirdi ve mahkemenin kararı Yargıtay'a atmasının Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) soruşturulmasını istedi. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararının 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı halde, mahkemenin kararı uygulamaması ve Yargıtay'a atması tepki çekti.
31 Ekim 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması talebiyle açılan dava sürecinde, HDP'nin savunma yapmama kararı Anayasa Mahkemesi tarafından tutanak altına alındı ve dosya raportöre gönderildi. HDP, seçim dönemi yoğunluğu nedeniyle savunma yapamayacağını belirtmiş ve savunma yapmayacağını açıklamıştı. AYM raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve AYM üyeleri, rapor dağıtımından sonra toplantı günü belirleyerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
11 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgili olarak Diken ve İFÖD'nin yaptığı bireysel başvuruları değerlendirerek, 500'den fazla içerikle ilgili erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararlar, AYM'nin daha önce verdiği ve yapısal sorunları gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmesine hükmeden pilot kararı referans alarak verildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu başvuruların detaylarını ve bazı örneklerini sosyal medya hesabından paylaştı.
7 Şubat 2024

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yeni Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, devir teslim töreninde görevi Aylin Nazlıaka'dan devraldı. Kaya, eşit temsil hedefi doğrultusunda mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Nazlıaka, kadınların eşitlik ve adalet mücadelesinin önemine vurgu yaparak Kaya'yı tebrik etti. Kaya, kadın örgütlerinin çalışmalarını TBMM'de daha görünür kılmayı amaçladıklarını ifade etti.
8 Ağustos 2024

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını kabul etmeyerek, AYM'nin yetkisini yok saydığını ilan etti. Ayrıca, hak ihlali yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Bu durum, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve anayasal düzen konularında ciddi bir gerilim yarattı ve yargı organları arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya işaret etti. Murat Sevinç, bu kararın Türkiye'de anayasal düzenin ve AYM'nin varlığını sorgulayan bir adım olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanı adaylıklarına yapılan itirazları reddetti. Yarın adayların pusuladaki sıralaması için kura çekimi yapılacak. Erdoğan ve bazı AKP'li yetkililer, anayasa gereği üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığı yönündeki eleştirilere karşı, 2018'deki seçim sistemi değişikliği ile 'kronometrenin sıfırlandığını' savunuyorlar, ancak bu görüş kanunda açık bir hüküm olarak yer almıyor.
30 Mart 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

AKP, milletvekili adaylığı için boşalan İzmir, Karabük ve Karaman il başkanlıklarına yeni atamalar gerçekleştirdi. İzmir il başkanlığına Muhammet Bilal Saygılı, Karabük il başkanlığına Ferhat Salt, Karaman il başkanlığına ise Murat Öztürk atandı. Parti, eski il başkanlarına hizmetleri için teşekkür ederken, yeni il başkanlarına başarılar diledi.
31 Mart 2023

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan Aydın Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusu yaptıktan sonra polis tarafından kötü muameleye maruz kaldığını iddia etmiş ve bu durumu Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelemişti. Anayasa Mahkemesi, Aydoğan'ın başvurusu üzerine Nisan 2022'de hak ihlali kararı vermişti. Ancak Bakırköy Başsavcıvekili Ekrem Aydıner, polislerin kimliğinin tespit edilmesine rağmen kötü muamelede bulunduklarına dair yeterli delil olmadığını belirterek dosyayı kapattı. Aydoğan, karara itiraz edeceğini ve gerekirse yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını ifade etti.
30 Nisan 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren haberler yaptıkları iddiasıyla A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB, bu haberlerin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine verdiği karar sonrası yaşanan süreçte, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ı desteklemesi medya tarafından da tartışma konusu olmuştu.
13 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı adaylığı için ismi geçen ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşmesiyle bu ihtimal ortadan kalkan hukukçu Ersan Şen, yeni hedef olarak adalet bakanlığını gösterdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in daha önce Şen'i cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönünde aradığı biliniyor. Şen, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, kendisine böyle bir talep gelirse adalet bakanı olarak hizmet etmek istediğini belirtti.
8 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kapalı grup toplantısında, partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) grubunun yeni yönetimi seçildi. Manisa Milletvekili Özgür Özel grup başkanı olarak belirlenirken, Meclis grup başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Burcu Köksal ve Gökhan Günaydın olarak seçildi. Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Meclis başkanvekili, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise Meclis idari amiri oldu. Katip üyeliklere Sibel Suiçmez, Asu Kaya ve Elvan Işık Gezmiş getirildi. Gülizar Biçer Karaca, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın CHP PM üyelikleri sona erdi ve yerlerine Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan ve Akif Hamzaçebi atandı.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim