İzmir Buca'da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 29 Nisan 2023 tarihindeki mitingine cemaatini götürmeyi reddeden cami imamı Yusuf Kılıç, bu kararının ardından soruşturma ve tehditlerle karşılaştı. Kılıç, tehditler nedeniyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Olaydan 10 ay sonra İzmir dışına sürgün edildiğini ve kademelerinin ilerlemesinin durdurulduğunu belirtti. Türkiye Barolar Birliği'nden yardım isteyen Kılıç, yaşadıklarını kamuoyu ile paylaştı.
19 Şubat 2024

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onadı.
28 Eylül 2023

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık, İstanbul Beykoz'da meydana gelen ölümlü trafik kazası nedeniyle iki yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Kaza, 17 yaşındaki Yavuz Selim Öztürk'ün kullandığı motosikletin Kınık'ın otomobiliyle çarpışması sonucu meydana geldi ve motosikletteki Batın Barlas Çeki hayatını kaybetti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kınık hakkında 'taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma' suçlarından iddianame düzenledi. Davanın ilk duruşması 30 Ekim'de yapılacak.
5 Ağustos 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 28 Temmuz 2024 itibariyle 2 bin 463 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
29 Temmuz 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 31 Temmuz 2024 itibariyle 2 bin 465 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
31 Temmuz 2024

Gazeteci Levent Gültekin, 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yayınlanan bir programda yaptığı sözler nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılandı. Bakırköy 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda Gültekin'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Gültekin, savunmasında eleştiri yapma sorumluluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı'nın bir konuşmasını eleştirdiğini ancak hakaret etmediğini belirtti ve beraatini talep etti. Mahkeme kararının ardından Gültekin, sosyal medya hesabından durumu 'Sağlık olsun' diyerek duyurdu.
19 Mart 2024

Beyoğlu'nda 'Dur' ihtarına uymayan şüphelilere ateş açılması sonucu Zuhal Ebrar Yıldız'ın vurularak ölümüne neden olan polis memuru Alper Demirsoy, 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. İstanbul 45'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, olay yerine ait görüntülerin bilirkişi raporu okundu ve Yıldız'ın ölümüne neden olan gasp suçundan tutuklanan sanıklar tanık olarak dinlendi. Yıldız'ın ailesi sanığa ağır ceza verilmesini talep etti. Mahkeme, sanık polisin tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.
6 Haziran 2023

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kasığına sürttüğü için tutuklanan 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. tahliye edildi. Sosyal medya videosu dolaşıma girince A.E.S., 'halkın bir kısmını sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' ve 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçlarından 20 Eylül'de tutuklanmıştı. Üç yıla kadar hapis cezası istenen A.E.S., 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan bir yıl sekiz ay hapis cezasıyla cezalandırıldı ancak hükmün açıklanması geriye bırakıldı ve sanık tahliye edildi.
13 Ekim 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında şu ana kadar 13 kişi tutuklanmıştı. Tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. Soruşturma kapsamında iki yeni şüpheli A.A. ve Ç.Z. gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
24 Ocak 2023

Şükrü Tuğrul Özşengül, 22 Eylül 2016'dan itibaren Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyordu ve 30 Temmuz 2022'de cezaevinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yargıtay'ın hükmü bozması üzerine İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Özşengül'ün ölümünden yedi ay sonra bihakkın tahliyesine karar verdi. Avukatı Mustafa Bal, mahkemenin müvekkilinin sağlık durumunu göz ardı ettiğini ve adalete ulaşamadıklarını ifade etti. Mahkeme, avukat Bal'ın sözleri nedeniyle hakaret ve tehdit suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu ve Özşengül hakkında beraat kararı verilmesi talebini reddederek davayı düşürdü.
7 Nisan 2023

Spor Toto 1. Lig'de oynanan Göztepe-Altay maçında çıkan olaylar sonucu tutuklanan 19 kişiden 18'i serbest bırakıldı. Maç sırasında Altay tribünlerinden atılan fişek sonucu Göztepe taraftarlarından bazıları yaralanmış ve sahaya giren bir taraftar Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e saldırmıştı. İzmir başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 şüpheliden 19'u tutuklanmış, hazırlanan iddianamede sanıkların eylem planladıkları ve patlayıcı maddeleri stada soktukları belirtilmişti. İddianamede, bir sanık için 'kasten öldürmeye teşebbüs' dahil olmak üzere çeşitli suçlamalar yer alırken, İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi 18 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
21 Ocak 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, tutukluluğunun altıncı yılında bir mesaj yayınladı. Mesajında, Türkiye'deki hukuksuzluğu vurgulayan Kavala, hukukun egemen olacağına dair umudunu kaybetmediğini belirtti. Kavala, 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi ancak Kavala hala tutuklu.
1 Kasım 2023

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 90. maddesini ve AİHM kararlarını göz ardı ederek, edebiyat dünyasında saygın bir yere sahip ve eserleri 26 ülkede yayınlanan bir yazara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yazar, Silivri'de geçirdiği 4 yıl 7 aylık hapis süresince romanlar yazmıştı. Mahkeme ayrıca yazarın yurt dışı yasağını da kaldırmadı. Bu karara sadece Mustafa Yeneroğlu gibi birkaç siyasetçi itiraz etti, genel olarak siyasi çevrelerden tepki gelmedi.
29 Şubat 2024

Demans hastası ve Kürt siyasetçi olan Aysel Tuğluk, 2012 tarihli bir soruşturma nedeniyle evinde gözaltına alındı ve Çağlayan adliyesine götürüldü. Hakkında daha önce 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan ifadesinin alınmasına yönelik yakalama kararı bulunan Tuğluk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kobani davasından yargılanan ve 10 yıllık hapis cezasının infazı sağlık nedeniyle bir yıl süreyle ertelenen Tuğluk, 27 Ekim'de Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmişti.
8 Kasım 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 27 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 431 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
27 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, altı yıl önce gözaltına alındı ve ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Kavala'nın serbest bırakılması yönünde kararlar vermiş ancak Türkiye bu kararlara uymamıştır. Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmıştır. AİHM ve AKPM'nin kararlarına rağmen Kavala'nın tutukluluk hali devam etmektedir.
18 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Atalay'ın davasına bakacak mahkemenin başkanı adliyeden ayrıldı. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın bireysel başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmalar devam ederken mahkeme başkanı Mesut Özdemir, AYM kararının yeniden yargılama sebebi olduğunu, ama Can Atalay'la ilgili böyle bir işleyiş olmayacağını belirtti. Özdemir, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı.
26 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim