Anadolu Ajansı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yardım faaliyetlerinde bulunan kuruluşlarla ilgili bir görsel yayımladı. Görselde, iktidara yakın dernekler yer alırken, yüz binlerce kişinin desteklediği ve rekor bağış toplayan Ahbap Derneği gibi bağımsız oluşumlar göz ardı edildi. Görselde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yöneticisi olduğu TÜRGEV ve tartışmalı Ensar Vakfı gibi kurumlar öne çıktı. Ayrıca, CHP ve diğer siyasi partilerin de deprem bölgesine destek sağladığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Sanatçı Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin deprem bölgesindeki yardım organizasyonlarına yönelik engellemelerin yetkililer tarafından çözüldüğünü duyurdu. Dernek, iktidar çevresinden gelen organize saldırılarla karşı karşıya kalmış ve AFAD'a bağış çağrısı yapmıştı. Haluk Levent, TV kanallarının düzenlediği ortak bağış kampanyasına katılamadığını ve 500 bin TL bağışladığını belirtmişti. Ayrıca, toplanan bağışlarla acil konut yapımı için TOKİ ile görüşmeler yapıldığını ve Ahbap'ın planlarını uygulamaya devam edeceğini ifade etti.
16 Şubat 2023

Sanatçı Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği, Güneydoğu'da meydana gelen depremlerin ardından arama kurtarma ve yardım toplama faaliyetlerine başladı. Haluk Levent, Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparak, ulaşılamayan kişilerin bilgilerini topladı ve ihtiyaç duyulan bölgelere hijyen tırları gönderdi. Ayrıca dernek, Kıvanç Tatlıtuğ, Merih Demiral gibi ünlülerin ve Papara, TikTok Türkiye gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu bağışçılar sayesinde önemli miktarda bağış topladı. Levent, bağış yapan kişi ve kurumları Twitter hesabından duyurdu.
7 Şubat 2023

Türkiye'nin sekiz ulusal televizyon kanalı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedelere yardım için ortak bir yayın düzenleyecek. 'Türkiye Tek Yürek' adlı kampanyada toplanacak yardımlar AFAD ve Kızılay'a bağışlanacak. Ahbap Derneği'ni destekleyen ve yardım kampanyalarına katkıda bulunan oyuncular Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nun ATV ekranlarından yayına katılması beklenirken, kanal yönetiminin son anda aldığı kararla bu isimlerin yayında yer almayacağı öğrenildi. Ahbap Derneği, iktidar çevreleri ve MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından eleştirilmekte ve hedef gösterilmekte.
14 Şubat 2023

Sanatçı Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği, Güneydoğu'da meydana gelen depremler sonrasında yardım toplamak için bir kampanya başlattı. Kampanyaya oyuncular, futbolcular, ünlüler, şirketler ve iş insanları gibi birçok kesimden destek geldi. Haluk Levent, Twitter hesabından yapılan bağışları ve bağışçıları duyuruyor. Bağışlar arasında yüksek meblağlar ve çeşitli kurumlar tarafından yapılan yardımlar bulunuyor.
10 Şubat 2023

Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği, depremzedelere yardım organizasyonları yaparken, iktidar çevresinden bazı isimler ve gazeteciler tarafından eleştiriliyor. AKP yönetim kurulu üyesi Berk Can Doğan ve eski MHP İstanbul il başkanı Birol Gür, derneğin şeffaflık konusunda yetersiz olduğunu ve devlet kurumlarının itibarını zedelediğini iddia ediyor. Bazı gazeteciler ise Ahbap'ın sahada yeterince aktif olmadığını ve toplanan yardımların AFAD'a devredilmesi gerektiğini öne sürüyor. Haluk Levent ise tüm yardımları şeffaf bir şekilde Twitter hesabı üzerinden paylaşarak bu iddialara karşı çıkıyor.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

MHP'nin eski İstanbul il başkanı Birol Gür, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, depremzedelere yardım için çalışan Ahbap ve Babala TV ekibini hedef alarak, yardımların AFAD üzerinden yapılması çağrısında bulundu. Gür, bu gruplar aracılığıyla yapılan yardımların depremzedelere ne kadar ulaştığı konusunda endişelerini dile getirdi. Ahbap ve Babala TV, sanatçı Haluk Levent ve YouTuber Oğuzhan Uğur liderliğinde depremzedelere yardım organizasyonları yürütüyor.
9 Şubat 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde AKP, kabinedeki 11 bakanı deprem bölgelerinde milletvekili listelerinin birinci sırasından aday göstermeyi planlıyor. Bu hamleyle parti, deprem sürecindeki eleştirilerin ardından desteği artırmayı hedefliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın aday gösterilebilecekleri iller arasında yer alıyor. Ayrıca, AKP'nin cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek gibi isimleri değerlendirdiği ve listelerde sürpriz isimlerin de yer alabileceği ifade ediliyor.
17 Mart 2023

Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin depremzedeler için topladığı bağışların 1 milyar lirayı aştığını duyurdu. Levent, derneğin iktidar çevresinden gelen saldırılara maruz kaldığını ve bu saldırılara karşı 'AFAD da bizim Ahbap da!' diyerek yanıt verdiğini belirtti. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin 'kamu yararına çalışan dernek statüsü' almayı istemediğini ve bağışların artık AFAD'a yönlendirilmesini önerdiğini ifade etti. Derneğin faaliyetlerinin iki bağımsız firma tarafından denetleneceği de açıklandı.
12 Şubat 2023

Sanatçı Haluk Levent, kurucusu olduğu Ahbap Derneği'nin, depremzedeler için yürüttüğü yardım organizasyonlarının şeffaflığını artırmak amacıyla biri uluslararası diğeri yerli olmak üzere iki bağımsız denetim firması tarafından denetleneceğini açıkladı. Kamu yardım kuruluşlarına güvenmeyen vatandaşlar, Ahbap üzerinden depremzedelere yardım ve bağışta bulunuyorlar. Haluk Levent, derneğin tüm satın almalarının bu firmalar tarafından denetleneceğini ve firma isimlerini Salı günü açıklayacağını belirtti.
12 Şubat 2023

Antakya'da depremin üçüncü gününde ambulans sesleri umut kaynağı olurken, kurtarma çalışmaları gece yavaşlıyor ve gündüz hızlanıyor. İnşaat işçileri farklı şehirlerden yardıma koşuyor. AFAD ekiplerinin sayısı artmış olsa da her enkazda ekip bulunmuyor. Yardım TIR'ları bürokrasi nedeniyle kente giremeyince yardımlar dağıtılamıyor ve çöp haline geliyor. Çadırlar kurulmaya başlanırken, vatandaşlar eşyalarını taşıyacak araç arıyor. İlhan Ateş gibi bazı depremzedeler, yıkımdan yerel yönetimleri sorumlu tutuyor. Kentte tuvalet sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için çevreyi kullanıyor. Kurtarma çalışmalarında ise yerel ve yabancı ekipler arasında gerginlikler yaşanıyor.
16 Şubat 2023

Ahbap Derneği'nin kurucusu sanatçı Haluk Levent, deprem bölgesine yardımlar sonrası iktidar çevresi tarafından hedef gösterildi. 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasına bağlanamadığını belirterek, AFAD ve Kızılay'a 500 bin TL bağış yaptığını açıkladı. Ahbap Derneği, deprem bölgesindeki yardım organizasyonlarıyla dikkat çekmiş ve rekor bağış toplamıştı.
16 Şubat 2023

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, ABD'deki bir Pakistanlı işadamının Kahramanmaraş merkezli depremler için 30 milyon dolar bağış yaptığını açıkladı. ABD'deki Türk-Amerikan dernekleri ve Türk konsoloslukları, depremzedelere yönelik ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı toplamak için organize çalışmalar yürütüyor. İllinois merkezli Türk-Amerikan Derneği TACA, deprem yardım fonu aracılığıyla bağış topluyor ve toplanan yardımları Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo ile AFAD'a ulaştırmayı planlıyor.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamak amacıyla bir yardım kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında, ALO 153'te oluşturulan 'Deprem Hattı' aracılığıyla ihtiyaç listesi vatandaşlara duyuruldu. Toplanacak yardımlar Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi ve Kartal Lojistik Merkezlerinde alınacak. İBB tarafından belirlenen ihtiyaç listesinde yeni ve kullanılmamış malzemeler yer almakta ve ikinci el ürünler kabul edilmemektedir.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden bir gönüllü, AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını belirtti. Gönüllülerin enkaz bölgelerine kendi imkanlarıyla gittiklerini, uyumak için az hasarlı binaları kullandıklarını ve koordinasyon eksikliği nedeniyle kendi kendilerini organize ettiklerini ifade etti. Ayrıca, hijyen sorunları, salgın hastalık riski ve yardımın ulaşmadığı yerler olduğunu, kayıp çocukların büyük bir mesele olduğunu dile getirdi.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can ve mal kaybı, iktidarın hazırlıksızlığını ve yetkililerin yetersizliğini gözler önüne serdi. 1999 Düzce depreminde yargılanan ve sonrasında AKP'ye kurucu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a danışman olan isimlerin durumu, şu anki depremle ilgili sorumluluk tartışmalarında gündeme geldi. Düzce depreminde yargılanan ve daha sonra AKP'de önemli görevler alan Hamza Cebeci ve Fahri Çakır, şimdilerde bölgeye destek mesajları yayınlıyorlar. Şu ana kadar depremle ilgili tutuklanan müteahhitler varken, henüz bir yetkili hakkında işlem yapılmadı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Şekeroba köyünde yaşayan bin depremzede, çadır ve temel ihtiyaç eksikliğinden şikayetçi. AFAD ve kaymakamlığa yapılan başvurular sonuçsuz kalmış, depremzedeler yeterli desteği alamadıklarını belirtiyor. Depremde altı yakınını kaybeden bir vatandaş, yaşadıkları zorlukları ve kayıplarını anlatırken, başka bir depremzede hasta çocuğunun durumuna dikkat çekiyor. İktidarın deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon eksikliği eleştirileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti.
22 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgesine gitmeyişini savunurken, Ahbap ve Babala TV ekibinin yardım kampanyalarını ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ı sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, devletin her yerde olduğunu ve acıların siyasi çıkar için kullanılmasına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, yardım ve desteklerin AFAD aracılığıyla yapılmasının doğru olduğunu vurguladı ve deprem bölgesindeki durumları magazin gösterisine çevirenleri kınadı.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim