6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Hatay Antakya'da yaşanan yardım ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler olduğu belirtiliyor. CHP Meclis üyesi Eren Erdem, bölgede ekskavatör ve vinç gibi önemli arama kurtarma ekipmanlarının olmadığını, çok az enkazda çalışma yapıldığını ve su bile bulunamadığını ifade ediyor. Depremzedelerden Nihat Okuyan, yardım araçlarının Hatay'ın girişinden geri gönderildiğini ve ulaşımın engellendiğini söylüyor. CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki ise yardımların yetersiz olduğunu ve bir sisteme oturmadığını belirtiyor.
8 Şubat 2023

ABD'li pop yıldızı Madonna, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremler sonrası Instagram hesabı üzerinden bir bağış çağrısında bulundu. Madonna, Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği'ne bağış yapılmasını önerdi ve depremde yaşanan can kaybı ve yıkımın büyüklüğüne dikkat çekti. Son güncellemelere göre depremlerde can kaybının 35 bin 418'e yükseldiği bilgisi verildi.
15 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası birçok kişi yardım amacıyla bölgeye gitmek istiyor. Ancak Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent, bölgeye gönüllü olarak daha fazla kişinin gelmemesi gerektiğini belirtti. Levent, bölgede zaten çok sayıda kişinin bulunduğunu ve fazla gönüllünün yarardan çok zarar getirebileceğini ifade etti. Profesyonel ekiplerin, araç ve gereçlerin gelmesinin uygun olduğunu, ancak gönüllüler için şu anın doğru zaman olmadığını vurguladı.
9 Şubat 2023

Millet İttifakı partileri, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından bir açıklama yaparak, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve yaralılara acil şifalar temennisinde bulundu. İttifak, afet bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarının yakından takip edildiğini belirtti ve merkezi hükümetin yerel yönetimlerle güçlü iş birliği ve koordinasyon içinde çalışmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca vatandaşlara AFAD'ın uyarılarını takip etme, hasarlı yapılara girmeme ve iletişimde SMS ve internet tabanlı mesajlaşma kullanma gibi konularda uyarılarda bulundu.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin sekiz ulusal televizyon kanalı, depremzedelere yardım amacıyla 15 Şubat Çarşamba akşamı saat 20:00'de ortak bir yayın düzenleyecek. 'Türkiye Tek Yürek' adı verilen kampanyada toplanacak yardımlar, AFAD ve Kızılay'a bağışlanacak. Daha önce RTÜK, benzer bir yardım kampanyası için ortak yayın planına izin vermediğini açıklamıştı.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ABD'de yaşayan Türk öğrenciler ve Türk-Amerikan dernekleri, depremzedeler için yardım toplama faaliyetlerine başladı. Üniversitelerdeki Türk öğrenci dernekleri sosyal medya ve kampüs etkinlikleri aracılığıyla bağış toplarken, Türk-Amerikan dernekleri de Türk konsolosluklarıyla iş birliği yaparak ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı topluyor. Toplanan yardımlar, Türkiye Hayırseverlik Fonu, AKUT ve AHBAP gibi kuruluşlara aktarılıyor ve THY aracılığıyla Türkiye'ye ulaştırılıyor.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 bin 642 can kaybına yol açan depremler sonrası Malatya'ya giden A Haber ekibi, çadır kentte yaşayan depremzedelerin durumunu olumlu bir şekilde yansıttı. Muhabir Kerim Ulak, çadırın büyüklüğü ve sıcaklığına övgülerde bulundu. Mikrofon uzatılan bir depremzede ise devletin yardımlarından memnuniyetini dile getirdi.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası, AKP Sözcüsü Ömer Çelik Adana'da bir açıklama yaptı. Çelik, AK Parti ve MHP'nin milletvekillerini bölgeye gönderdiğini ve Cumhur İttifakı teşkilatlarının sahada olduğunu ifade etti. Ayrıca, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve tüm arkadaşlarının yardım çalışmalarına katıldığını söyledi.
6 Şubat 2023

AKP, seçimleri erteleme fikrinden vazgeçerek depremle ilgili bir bilim kurulu oluşturma kararı aldı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, kurulda sürpriz isimlerin yer alacağını belirtti. Sosyal medya kullanıcıları bu durumu alaya alarak, 1999 depremi sonrası ceza alan Veli Göçer, Hakan Ural ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş gibi isimleri kurul başkanı olarak önerdiler. Ayrıca, Yusuf Güney, Mustafa Ceceli, Demet Akalın gibi ünlü isimlerin de kurulda yer alabileceği yönünde esprili yorumlar yapıldı.
24 Şubat 2023

Türk yetkililer, Tayvanlı arama kurtarma ekibinin Türkiye'deki deprem bölgesinde itibar kazanmaya çalıştığını iddia etti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti. Tayvanlı 130 kişilik ekip, Adıyaman'da AKUT ile birlikte çalıştı ancak çevirmen Prof. Yılmaz Keskin'in aktardığına göre, kurtarma faaliyetlerinde Tayvanlı ekibe 'çöküldüğü' ve 'oyuncak muamelesi' yapıldığı belirtildi. Tayvan'da ulusal itfaiye kurumu, arama kurtarma operasyonlarının insani bakış açısına dayandığını açıkladı.
13 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, depremzedelere yardım organizasyonları yürüten AHBAP ve kurucularından Haluk Levent'e yönelik karalama kampanyalarına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, AHBAP'a iftira atılmasının yerine yardım dağıtım koordinasyonunun sağlanması gerektiğini belirtti ve bu tür karalamaların depremzedelere zarar verdiğini ifade etti. AHBAP, kamu yardım kuruluşlarına güvenmeyen vatandaşlar tarafından tercih edilen bir platform olarak deprem yardımlarında aktif rol alıyor ve Haluk Levent, desteklerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını sağlıyor.
10 Şubat 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Ahbap Derneği Genel Başkanı Haluk Levent ile bir araya geldi. Görüşmede, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapılan iyileştirme çalışmaları, AFAD ile Ahbap Derneği arasındaki işbirliği ve Gazze'ye yönelik insani yardım çalışmaları ele alındı. AFAD, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Haluk Levent ve Ahbap ailesine afet ve acil durumlardaki işbirliği ve gayretleri için teşekkür etti.
31 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sona erdi ve AKP, seçim sürecini yeniden inşa etme kararı aldı. Reuters'a göre, AKP'nin yeni sloganı 'Türkiye'yi birlikte inşa ediyoruz' olacak. Hürriyet yazarı Hande Fırat, AKP'nin pandemi döneminde olduğu gibi bir bilim kurulu oluşturacağını ve bu kurulda sürpriz isimlerin yer alacağını belirtti. AKP'li üst düzey isimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın radikal adımlar atacağını ve bilim ile teknolojinin öne çıkacağını ifade etti.
24 Şubat 2023

Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin deprem bölgesinde gerçekleştireceği yardım projelerini duyurdu. Projeler arasında okulların onarımı, yaşlılar için bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri ve öğrenci yurtlarının açılması yer alıyor. Ayrıca, Hatay'a 2000 aile için konteynerlerin gönderileceği ve günlük ihtiyaçlar için bölgede olunacağı belirtildi. Projeler için belirlenen bütçe en az 850 milyon TL olarak açıklandı.
10 Şubat 2023

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kızılay'ın depremin üçüncü gününde Ahbap Derneği'ne çadır satışını eleştirerek, afet sırasında satış yapılmaması gerektiğini belirtti. Turan, Kızılay'ın bu satışının diğer yardımlarını gölgelediğini savundu. Kızılay'ın çadır ve gıda malzemeleri satışı kamuoyunda tepki çekerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli Kızılay'a desteklerini fotoğraf çekilerek göstermişlerdi. Turan, Meclis'te yaptığı konuşmada, Kızılay'ın yaptığı yardımların bu satış nedeniyle göz ardı edildiğini ifade etti.
2 Mart 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Meksikalı arama kurtarma ekibi, eşyalarının yanlış uçağa yüklenmesi, çalınması ve ölümle tehdit edilme gibi olaylar yaşadı. Ekip, AFAD İl Koordinasyon Merkezi'nde dinlenirken hırsızlık mağduru oldu ve Antakya'da bir grup tarafından ölümle tehdit edildi. Ekip üyesi Aydemir Taşova, polislerin ve AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını, çadır ve jeneratör gibi temel ihtiyaçların geç karşılandığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ziyareti nedeniyle ekip yorgun olmasına rağmen başka bir bölgeye transfer edilmek zorunda kaldı.
27 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden gönüllüler, yiyecek ve battaniye gibi yardım malzemelerinin sınırlı olduğunu ve bu malzemelerin öncelikle depremzedeler yerine gönüllülere dağıtıldığını belirtiyor. Gönüllüler ayrıca havalimanlarında koordinasyonsuzluk ve plansızlık nedeniyle uzun süre bekletildiklerini ifade ediyor. Deprem bölgesine ulaşan gönüllüler, kısa süreliğine yardım dağıtımı yapabildiklerini ve durumun iç açıcı olmadığını dile getiriyor.
8 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere yardım için bağış yapan ve kendisi tarafından 'beşli çete' olarak nitelendirilen şirketlere seslenerek, bağış dekontlarını saklamalarını ve bu bağışları şirketlerin devletten aldıkları ihaleler nedeniyle oluşan 418 milyar dolarlık borçlarından düşeceğini ifade etti. Bu şirketlerin, AKP iktidarı döneminde beş farklı sektörde iktidara yakın gruplara aktarılan 418 milyar dolarlık kaynağın sahipleri olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bağış yapan şirketlerin performansının kendisini duygulandırdığını belirtti.
15 Şubat 2023

İYİ Parti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında AFAD'ın görevlerini yerine getirememesinin nedenlerinin araştırılmasını talep etti. Ancak bu önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, hükümetin depreme hazırlıksız olduğunu ve AFAD'ın çaresizliğini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise depremle ilgili eleştirilere sert tepki göstermiş ve daha sonra eksiklikleri kabul ederek halktan 'helallik' istemişti.
27 Mart 2023

Sanatçı Haluk Levent, kendisine ve kurucusu olduğu Ahbap Derneği'ne yönelik organize saldırılara karşı destek çağrısında bulundu. Deprem bölgesinde yardım çalışmalarını sürdüren dernek, iktidar çevresinden gelen saldırıların hedefi haline geldi. Levent, sosyal medya üzerinden 'Afad da bizim Ahbap da' diyerek destek istedi. Bu çağrıya siyasetçiler, sanatçılar, yazarlar ve gazetecilerden oluşan geniş bir kesimden destek geldi. Destekleyenler, Ahbap Derneği'nin topladığı bağışlar ve yürüttüğü çalışmaların önemini vurgulayarak, derneğe yönelik eleştirilere tepki gösterdi.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim