Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kurban Bayramı tatilinde bir aylık su dokuz günde tüketildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Mumcular Barajı'nda su temininin mümkün olmadığını ve barajın dip seviyelerde olduğunu belirtti. Geyik Barajı'nda da su seviyesinin yüzde 45'lere düştüğünü ifade eden Özçelik, Bodrum'un içme suyu sorununun kısa zamanda çözülemeyeceğini söyledi. Tatil döneminde nüfusun artması su tüketimini ciddi oranda artırdı ve su fiyatlarının astronomik seviyelere çıkmasına neden oldu.
27 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerin ardından, depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla çadır kurulumlarına başlandı. Garnizon Komutanlığı ve jandarma tarafından farklı bölgelere toplamda yaklaşık 5 bin çadır kurulacak. Malatya'da da depremden etkilenen vatandaşlar için Merkez Spor Salonu barınma merkezi olarak kullanılıyor ve AFAD yemek dağıtımı yapıyor.
6 Şubat 2023

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış mevsiminin sona ermesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla karlar eridi. Bu durum, meraların çiçekler, kelebekler ve göçmen kuşlarla renklenmesine yol açtı. Besiciler, yaklaşık beş ay boyunca ahırlarda kalan hayvanlarını meralara çıkararak otlatmaya başladı. Besici Orhan Aydın, hayvanları meraya çıkartmanın kendilerini mutlu ettiğini ve hayvanların içeride kalmasının zararlı olduğunu belirtti.
16 Nisan 2023

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesindeki otobüs terminalinde, ihbar üzerine bir kişinin eşyalarını arayan Beşikdüzü Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cam fanusta bir piton ve kafeste iki kumru buldu. Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında piton, Doğa Koruma ve Milli Parklar Vakfıkebir Şefliği tarafından Ortahisar Belediyesi Trabzon Akvaryum’a teslim edildi. Hayvanların sahibi, sirkte gösteri amaçlı kullandığını belirtse de herhangi bir belgesi olmadığı için 16 bin 644 lira ceza ile cezalandırıldı.
15 Mart 2024

Hindistan’ın doğusundaki Andaman Adaları’nda bulunan Charles Darwin kurbağalarının baş aşağı durarak çiftleşip yumurta bıraktığı keşfedildi. Delhi Üniversitesi, Hindistan Zooloji Araştırması, Harvard Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nden bir grup biyolog, muson yağmurları sırasında üç yıl boyunca bu kurbağaların üreme sürecini inceledi. Araştırma, bu türün çevreyle nasıl etkileşime girdiğini ve türünü sürdürmesi için hangi yaşam alanlarının gerektiğini anlamak açısından önemli bulgular sundu. Çalışma ayrıca, baş aşağı çiftleşmenin saldırgan bekar erkeklerin çiftleşen çifti yerinden ederek yumurtlamayı engellemesini önlemek için evrimleştiğini öne sürüyor.
29 Temmuz 2024

Diyarbakır'da, doğal ve yapay yollarla oluşturulan göletler, geciken mevsimsel yağışlar sebebiyle kuruma riskiyle karşı karşıya. Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ tarafından su takviyesi çalışmaları yapılsa da, göçmen kuşlar ve diğer canlılar için önemli olan bu su kaynaklarının azalması, bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bu durumun canlıların üreme potansiyellerinde düşüşe ve tür çeşitliliğinde kayıplara yol açabileceğini belirtiyor.
27 Ocak 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Yunuslara Özgürlük Platformu, Marmaris'te bulunan Onmega Yunus Gösteri ve Terapi Merkezi'nin kapatıldığını duyurdu. Bu merkezde kısa süre içinde dört yunusun öldüğü ve kalan iki yunusun Antalya'daki bir yunus parkına satıldığı belirtildi. Kapatılma kararı, yasadışı inşa edilen platformlarla ilgili yetkili kurumların açtığı davanın sonucunda ve artan kamuoyu baskısı sonrasında alındı. Türkiye'de halen sekiz yunus parkı faaliyet göstermekte ve bu sayıyla Avrupa'da en çok yunus parkına sahip ülke konumunda.
15 Mart 2023

Tunceli'de bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı, havaların ısınmasıyla birlikte sincapların ortaya çıkıp yiyecek aramaya başladıkları bir döneme girdi. Park, el değmemiş doğası ve zengin bitki örtüsüyle dikkat çekiyor ve birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Kahverengi ve siyah renkli sincaplar, günün belirli saatlerinde ağaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Sincaplar, buldukları yiyeceklerle beslenmenin yanı sıra, toprağa gömdükleri tohumlarla ormanların yaygınlaşmasına da katkıda bulunuyor.
22 Mart 2023

İzmir'in Çeşme ilçesinde bir araya gelen yurttaşlar, sahillerin ücretli işletmelere devredilmesini protesto etti. Çeşme Çevre Platformu Başkanı Dr. Ahmet Güler, sahillerin ve denizin anayasanın 46'ncı maddesine göre halka açık olduğunu belirtti. Çevrecilerin avukatı Seher Gacar, Bohem isimli bir beach club'ın sahilleri ele geçirdiğini ve bu işletmeye karşı iki defa dava kazandıklarını, ancak Çeşme Belediyesi'nin mahkemenin kapatma kararını iki yıldır uygulamadığını ifade etti.
12 Ağustos 2023

Murat Çelik, 2021 yazında Marmara Denizi'nde büyük bir çevre felaketine yol açan müsilajın (deniz salyası) yeniden gündeme geldiğini belirtiyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın arka planında kirlilik, deniz suyu sıcaklığındaki artış ve deniz şartlarındaki durağanlığın olduğunu vurguluyor. 2021'de yaşanan felaket boyutundaki müsilajın tekrar etmemesi için gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekiliyor.
18 Haziran 2024

ABD'nin Alaska eyaletinde bir petrol sahasından kurtarılan ve sürekli temas kurarak tedavi edilen bir aylık yavru mors hayatını kaybetti. Yavru mors, Alaska'nın kuzeyindeki Beaufort Denizi'nden 6 kilometre içeride bulunmuş ve acil tedavi için yaban hayatı merkezine götürülmüştü. Hayvanın tedavisine 1 Ağustos'ta başlanmış, ancak bir dizi sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
14 Ağustos 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

Isparta'da etkisini artıran kar yağışı, Davraz Kayak Merkezi ile kent merkezi arasındaki yolu kapattı ve yaklaşık 1000 araç yolda mahsur kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre kar yağışının yarın akşam etkisini kaybetmesi bekleniyor. Mahsur kalan tatilciler ve bir otobüsteki Rus öğrenciler sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulundu. Isparta Valiliği koordinasyonunda AFAD ve diğer kuruluşlar kurtarma çalışmalarına başladı ve mahsur kalan vatandaşlara kumanya dağıtımı yapıldı.
6 Şubat 2023

Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Karadeniz kıyılarında müsilaj oluşumu gözlemlendi. Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’nde sıklıkla görülen bu sorun, şimdi Karadeniz’de yayılmaya başladı. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Akçakoca’nın liman kesimlerinde yoğun olarak görülen müsilaj, rüzgarla birlikte sahil şeridine yayıldı. Konuyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
16 Haziran 2024

Erzincan'da Munzur Dağı'nda karla kaplı arazide yiyecek arayan çengel boynuzlu dağ keçileri, yerel bir hayvansever ve doğa gözlemcisi olan Mert Yılmaz tarafından dronla görüntülendi. Yılmaz ve arkadaşları, piknik yapmak için gittikleri dağda, nadiren görülen ve koruma altındaki bu hayvanları dronla yakından çekme fırsatı buldu. Yılmaz, bu deneyimi ve görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.
4 Aralık 2023

Eskişehir'de bir ayakkabı dükkanının asma tavanında mahsur kalan bir kedi, vatandaşların sesini duyması üzerine fark edildi. Durumun bildirilmesiyle olay yerine gelen AKUT ekipleri, görüntüleme ekipmanı kullanarak kedinin yerini tespit etti ve kurtarma çalışmaları sonucunda kediyi mahsur kaldığı yerden çıkardı.
2 Aralık 2023

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

Japonya'da Ekim 2022'den bu yana kuş gribi hastalığı yayılmaya devam ediyor ve Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF) tarafından bu sezon itlaf edilen tavuk sayısının 10 milyona yaklaştığı açıklandı. Bu rakam, bir sezonda kuş gribi nedeniyle itlaf edilen en yüksek hayvan sayısını temsil ediyor. İbaraki eyaletindeki bir çiftlikte 930 bin yumurta tavuğunun itlaf edileceği belirtildi. Ülkenin 23 eyaletinde kuş gribi vakaları tespit edilmiş ve göçmen kuşların bu yayılımda etkili olduğu düşünülüyor.
10 Ocak 2023

Bolu'nun Karaçayır Mahallesi'nden geçen Çığırtkanlar Deresi'nde üç köpek yavrusunun mahsur kaldığı bilgisi üzerine Bolu Belediyesi İtfaiye ekipleri olay yerine geldi. Dereye merdiven yardımıyla inen itfaiye eri, köpekleri aramaya başladı. Otların arasında oldukları belirlenen yavrular, bulundukları yerden çıkartılarak yaşam alanına bırakıldı.
28 Ağustos 2023
İşaretlediklerim