Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefet partilerini eleştirerek, kendisinin ve Cumhur İttifakı'nın deprem bölgesine iki kez gittiğini ve sürekli olarak bölgeyle ilgilendiklerini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin deprem sonrası uzun süre sessiz kaldığı ve daha sonra eleştirilere sert yanıtlar verdiği ifade edildi. Diğer siyasi parti liderleri ise deprem bölgesinde daha uzun süre kaldı ve aktif olarak ziyaretlerde bulundu. CHP, HDP, TİP, DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Memleket Partisi ve Zafer Partisi liderleri deprem sonrası bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve destek sağladı.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Türkiye'nin birçok siyasi lideri afet bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve destek mesajları yayınladı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremden bir gün sonra Twitter üzerinden OHAL ilanını destekleyen ve taziye mesajları içeren bir paylaşım yaptıktan sonra herhangi bir ziyarette bulunmadı ve beş gündür herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer siyasi liderlerin aksine sahaya inmeyen tek lider olarak dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 saat boyunca kameralar karşısına geçmemesini eleştirdi ve nerede olduğunu sordu. Demirtaş, ilk anda seferberlik ilan edilmesi gerektiğini ve devasa inşaat firmalarının iş makinelerinin el konularak deprem bölgesine gönderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, AFAD başkanının gönüllüleri organize etme konusunda yetersiz kaldığını ve para toplama yerine bu organizasyonun yapılması gerektiğini ifade etti.
7 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hatay ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, gazetecilerin deprem bölgesinde zorluklar yaşadığını ve engellendiğini belirtti. Akşener, RTÜK'ün depremle ilgili yayınlara müdahale hazırlığında olduğunu ve iktidarın bu konuda yeni ceza planları yaptığını iddia etti. Ayrıca, özgür medyanın önemine vurgu yaparak, haber yapmanın suç olmadığını ve özgür medyanın toplum için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

Türkiye, yerel seçimlerin ardından Nisan ayında dış politika gündemine hızlı bir dönüş yapacak. Almanya Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Ankara ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beklenen ziyareti ve Türk-Yunan ilişkileri üzerine teknik düzeyde görüşmelerin ardından Yunan Başbakanı'nın Türkiye ziyareti planlanıyor. Bu görüşmelerde terörizmle mücadele, ekonomik iş birlikleri, bölgesel güvenlik ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak.
30 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce yaptığı basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, Suriye'deki gerilimin sona ermesi ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırılarını eleştirerek, bu saldırıların devlet terörü olduğunu ifade etti. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu konuları gündeme getireceğini söyledi.
21 Eylül 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti'ye Türkiye partisi olmaları ve teröre karşı cephe almaları yönünde bir çağrıda bulundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bu çağrının anayasa veya seçimle ilgili olmadığını, terör ve bölücülüğün Türkiye'nin enerjisini tükettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bahçeli'nin mesajını olumlu karşıladığını ve Kobani olayları konusunda samimi bir muhasebe yapılmasının yumuşama iklimine katkı sağlayacağını ifade etti.
11 Ekim 2024

İdlib'deki cihatçı gruplar, Halep'e 'Saldırganlığı Önleme' adı altında geniş çaplı bir taarruz başlattı. Heyet Tahrir El Şam liderliğindeki gruplar, Suriye ordusuyla şiddetli çatışmalara girdi. Türkiye destekli cihatçı grupların da bu saldırıya destek verdiği iddia ediliyor. Çatışmalar, Rusya, İran ve Türkiye'nin mutabık kaldığı İdlib çatışmasızlık bölgesinin sınırları içinde gerçekleşiyor.
29 Kasım 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin BRICS ile gelişen ilişkilerinin mevcut angajmanların alternatifi olmadığını vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda işbirliklerini geliştirdiğini ve dış politikasının Türkiye merkezli olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonominin temel göstergelerinde iyileşme olduğunu ve fahiş fiyatların bazı sektörlerde azaldığını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin terörsüz bir ülke inşa etme kararlılığını da dile getirdi.
28 Ekim 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti üzerinden ülkücü harekete yönelik eleştirilere sert tepki gösterdi ve 'hesaplaşacağız ama helalleşmeyeceğiz' dedi. Bahçeli, Hakkari Belediye Başkanı Sıddık Akış’ın tutuklanıp yerine kayyım atanmasından dolayı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı tebrik etti. Ayrıca, terörist belediye başkanları ve milletvekillerine karşı kararlı bir duruş sergileyeceklerini belirtti. Bahçeli, normalleşme tartışmalarına da 'bölünme ve ayrılmada mı yumuşak huylu olmamızı bekliyorsunuz' diyerek katıldı.
4 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'ye yönelik açıklamalarını anlamlı bulduğunu belirtti. Erdoğan, Kobani olaylarına dair samimi bir muhasebe yapılmasının önemine vurgu yaparak, bu tür bir tavrın yumuşama iklimine katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye Yüzyılı'nda şiddetle arasına mesafe koyan bir anlayışa yer olduğunu, ancak terör siyasetine asla yer olmadığını belirtti. Erdoğan, Bahçeli'nin açıklamalarını 85 milyonun kardeşliği adına önemli bulduğunu söyledi.
9 Ekim 2024

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları nedeniyle Lübnan’daki Türk vatandaşlarını durumun daha da kötüye gitme ihtimaline karşı uyardı. Bakanlık, vatandaşların deniz veya hava yoluyla tahliye edilmesi için alternatif planlar hazırladığını ve bu süreci yürütmek üzere bir koordinasyon merkezi kurduğunu belirtti. Ayrıca, diğer ülke vatandaşlarının Türkiye üzerinden tahliyesine ilişkin hazırlıkların da sürdüğü ifade edildi.
1 Ekim 2024

Türkiye'nin Tel Aviv büyükelçiliğindeki Türk bayrağının Hamas lideri İsmail Haniye için ilan edilen yas nedeniyle yarıya indirilmesi, İsrail hükümetinin tepkisine yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye'nin büyükelçi yardımcısını ciddi bir uyarı görüşmesine çağırma talimatı verdi. Katz, Türkiye'nin Hamas'ı desteklediğini ve bu tür bir yas ilanının kabul edilemez olduğunu belirtti. Haniye, Tahran'da kaldığı konukevinde gerçekleşen bir patlama sonucunda ölmüştü ve Türkiye bu olay üzerine bir günlük yas ilan etmişti.
2 Ağustos 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

MHP lideri Devlet Bahçeli, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekatını eleştirerek, İslam ülkelerinin sessizliğini sorguladı. Bahçeli, Türkiye ve Suriye'nin buluşması gerektiğini vurguladı ve BM'nin devreye girmediğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in sabotajlarının Türkiye'ye mesaj olduğunu ve İslam ülkelerinin bu duruma karşı seslerini yükseltmeleri gerektiğini ifade etti.
1 Ekim 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tecridinin kaldırılması ve TBMM'de konuşması gerektiğini belirtti. Bu çağrıya DEM Parti'den destek gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bahçeli'nin açıklamalarını destekledi. DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Bahçeli'nin sözlerine şaşırmadığını ve önümüzdeki günlerde daha önemli gelişmeler olabileceğini ifade etti. Tartışmalar, Türkiye'de barış süreci ve terörle mücadele konularında yeni bir dönemin başlayabileceğine işaret ediyor.
22 Ekim 2024

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, terör örgütü Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) Halep'te başlattığı saldırılara karşı ilk kez açıklama yaptı. Esad, müttefiklerin yardımıyla teröristleri ortadan kaldırabilecek kapasitede olduklarını belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde, Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma kararlılığını vurguladı. BAE ve Irak, Suriye'ye terörle mücadelede destek vereceklerini ifade etti.
1 Aralık 2024

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki İsveç vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulunarak kalabalık yerlerden uzak durmalarını ve gelişmeleri takip etmelerini istedi. Bu uyarı, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinde yaşanan gerilim sonrası geldi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruları, Türkiye'nin henüz onaylamaması nedeniyle beklemekte.
28 Ocak 2023
İşaretlediklerim