Meksika'nın Chihuahua bölgesinde, kadına şiddeti özendiren ve kadın düşmanlığı içeren şarkılar yasaklandı. Yasağı ihlal edenler 1 milyon 900 bin liraya kadar para cezası ödeyecek. Bu para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Yasak, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak.
1 Ağustos 2023

Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in 1925'ten bu yana kayıp olan ve Yahudi Lieser ailesine ait olduğu bilinen 'Fraulein Lieser' portresi Viyana'da bulundu. Tablo, 24 Nisan'da en az 54 milyon dolarlık bir değerle açık artırmaya çıkarılacak ve öncesinde çeşitli ülkelerde sergilenecek. Satıştan elde edilecek gelir, eserin şu anki sahibi ile Lieser ailesinin mirasçıları arasında paylaştırılacak. Klimt'in imzasız bıraktığı ve üzerinde daha fazla çalışmayı planladığı düşünülen eser, im Kinsky müzayede evi tarafından 'sansasyon' olarak nitelendirildi.
26 Ocak 2024

Yedi Grammy ödülüne sahip Amerikalı şarkıcı Christina Aguilera, 8 Ağustos'ta Antalya'da Regnum Live in Concert kapsamında konser verecek. Belek Turizm Merkezi'ndeki Regnum Carya'da konaklayacak olan Aguilera, otelde sahne alacak ve bilinen şarkılarını seslendirecek. Daha önce bu etkinlik kapsamında Jennifer Lopez, Dua Lipa, Tom Jones gibi isimler de Antalya'da konserler düzenlemişti.
5 Temmuz 2023

Feminist hareketin önde gelen isimlerinden Duygu Asena anısına verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl Arlin Çiçekçi'nin 'Servi Nine ve Üç Güzeller' adlı eseriyle ödüllendirildi. Seçici kurul, Çiçekçi'nin hikaye anlatıcılığındaki ustalığı ve Türkçe kullanımındaki yetkinliğini öne çıkardı. Ayrıca, kadına ve doğaya uygulanan şiddeti İstanbul'daki bir park üzerinden anlatma becerisi takdir edildi. Arlin Çiçekçi ödülü almanın kendisi için büyük bir onur ve sorumluluk olduğunu ifade etti.
17 Nisan 2023

22 yaşındaki trans kadın Rikkie Valerie Kolle, Hollanda'da düzenlenen bir güzellik yarışmasını kazanarak Miss Hollanda tacını takan ilk trans kadın oldu. Kolle, bu zaferini büyük bir gurur ve mutlulukla duyurdu. Aralık ayında El Salvador'da yapılacak olan Miss Universe yarışmasında Hollanda'yı temsil edecek ve bu yarışmada yer alacak ikinci trans kadın olacak. İlk trans kadın yarışmacı ise 2018'de Angela Ponce idi.
11 Temmuz 2023

Müzik sektöründe 70 yaşını aşmış ancak enerjilerini kaybetmeyen ve kariyerlerine devam eden yedi sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılar arasında Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, The Beatles'ın kurucusu Paul McCartney, The Rolling Stones'un frontman'i Mick Jagger, ABD'li müzisyen Bob Dylan, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac grubunun üyesi Stevie Nicks ve Eagles'la bilinen Joe Walsh bulunmaktadır. Bu sanatçılar, yaşlarına rağmen hala konserler veriyor, albüm çıkarıyor ve müzik sektörüne katkıda bulunuyorlar.
25 Eylül 2023

Broadway'in ünlü müzikali 'Operadaki Hayalet', 35 yıl süren gösterim serüvenini sonlandırdı. Pandemi nedeniyle 18 ay kapalı kalan ve maliyetlerin artmasıyla zorluklar yaşayan Broadway, bu ikonik eserin son perdesini indirdi. Müzikalin son gösterimine eski ve yeni oyuncular katıldı ve besteci Andrew Lloyd Webber, performansı geçtiğimiz yıl kaybettiği oğlu Nick'e adadı. 'Operadaki Hayalet', Londra'da hâlâ sahnelenmeye devam ediyor ve Ekim ayında 36. yılını kutlayacak.
18 Nisan 2023

16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, İtalya'da düzenlenen ve 16 ila 30 yaş arası piyanistlerin katıldığı Piano Akademi Eppan'da 'Arturo Benedetti Michelangeli' ödülünü kazanarak birinci oldu. Türkiye'den yarışmaya katılan tek isim olan Saraç, finalde 5 bin avro para ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başladığı eğitimine Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde devam eden Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada öğretmenlerine, ailesine ve dinleyicilerine verdiği sözü tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100'üncü yılını başarılarla kutlamaya devam ettiğini ifade etti.
6 Kasım 2023

ABD'nin New Orleans şehrinde düzenlenen 71. Kâinat Güzellik Yarışması'nda, ABD adına yarışan R'Bonney Gabriel birinci seçildi. Gabriel, yarışmada birinci olan ilk Asya kökenli kişi olarak tarihe geçti. Yarışmada Rusya ve Ukrayna arasındaki rekabet dikkat çekerken, Ukrayna adına yarışan Viktoria Apanasenko 'Karnaval Ruhu' ödülünü kazandı. Türkiye'yi temsil eden Aleyna Şirin ise ilk 16'ya giremedi. Ayrıca, Venezuala güzeli Amanda Dudamel'in annesinin jüride yer aldığı iddiaları torpil tartışmalarını beraberinde getirdi.
15 Ocak 2023

'Bir Hayalin İzinde' projesi, İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri işbirliğiyle, sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Eylül ayında başlayan ve hazirana kadar sürecek olan bu özel gelişim programı, 40 genç kızı yaratıcı ve cesur rol modelleri olan akademisyenler, sanat tarihçileri ve sanatçılarla buluşturuyor. Proje, genç kızların kadın sanatçılardan ilham alarak kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerini ve cesaretlendirilmelerini hedefliyor. Program, seminerler, dersler ve atölye çalışmaları içeriyor ve katılımcılara çağdaş sanat tarihi, yapıt inceleme ve sanatçılarla etkileşim fırsatları sunuyor.
7 Mart 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ekibi, 52’nci İstanbul Müzik Festivali'nde öne çıkan beş konseri Diken okurları için seçti. Festival, 21 Mayıs'ta başlayıp 12 Haziran'a kadar sürecek ve İstanbul'un çeşitli mekanlarında 25 konser sunacak. Önerilen konserler arasında Maria João Pires, Khatia Buniatişivili, Borusan Filarmoni Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası yer alıyor. Festivalin bu yılki teması 'Kökler' olarak belirlendi.
25 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen 31’inci İstanbul Caz Festivali, ödül gecesiyle başladı. Açılış töreni Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirildi ve geceye siyaset, iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Festivalde Nilüfer Verdi ve Nino Varon'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülleri' verildi. Festival, 4-18 Temmuz tarihleri arasında popüler ve yeni isimlerle dolu bir program sunacak.
4 Temmuz 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerine verildi. Festivalde, Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazandı. Selman Nacar'ın 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü Tülin Özen'e, en iyi erkek oyuncu ödülü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy'a verildi. Festivalde ulusal ve uluslararası birçok kategoride ödüller dağıtıldı.
29 Nisan 2024

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

Afife Tiyatro Ödülleri adayları ve jüri özel ödülleri Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'e, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Müge Oskay'a, Haldun Dormen Özel Ödülü Duru Tiyatro'ya ve Yapı Kredi Özel Ödülü Murat Ovalı'ya verildi. En başarılı oyun, yönetmen, kadın oyuncu ve erkek oyuncu kategorilerinde adaylar belirlendi. Ödül töreni 11 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde Özge Borak ve Mert Fırat'ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek.
14 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

Türkiye’nin olimpik standartlardaki tek parkuru olan Meriç Nehri’nde düzenlenen Gençler Türkiye Kürek Kupası sona erdi. Organizasyonun son gününde masterler, genç erkekler ve kadınlar kategorilerinde 227 sporcu yarıştı. Fenerbahçe, 19 yaş altı erkekler ve 17 yaş altı kadınlar kategorisinde birinci olurken, Galatasaray 19 yaş altı kadınlar ve 17 yaş altı erkekler kategorilerinde birinci oldu. Dereceye girenlere ödüllerini Edirne Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Türkiye Kürek Federasyonu Genel Sekreteri Uğur Kılıç ve TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba verdi.
14 Temmuz 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı ve Fenerbahçe Opet'in kaptanı Eda Erdem Dündar, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen 'Uluslararası Cesur Kadınlar' ödülüne aday gösterildi. ABD İstanbul Başkonsolosluğu Konukevi'nde düzenlenen resepsiyonda, Dündar'a adaylığı için bir plaket verildi ve kadınların güçlendirilmesi konusundaki önemli katkılarından dolayı övgü aldı. Dündar, adaylığının kendisi için büyük bir onur olduğunu ve takım arkadaşlarının da bu başarıda büyük payı olduğunu belirtti.
26 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü 'Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi' kapsamında Fatih Gülsüm Hanım İhya Kız Kur'an kursundan 47 kız öğrenci hafızlık icazeti aldı. Öğrenciler, hem örgün eğitim hem de hafızlık eğitimi alarak üç yılın sonunda hafızlıklarını tamamladı. Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende, öğrenciler icazetlerini Reisü’l Kurra Vekili Talip Akbal Hoca'nın elinden aldı. Proje, öğrencilerin akademik, sosyal ve ahlaki gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor.
22 Eylül 2024
İşaretlediklerim