Aziz Çelik, Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyonun ülkenin en büyük sorunu olduğunu belirtiyor. Enflasyonun, emek gelirlerinin artış hızını aşması nedeniyle pahalılığın arttığını ve bu durumun özellikle emekçi sınıfları olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca, yüksek enflasyonun sermaye gelirlerini koruduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu ifade ediyor. Temmuz 2024'te açıklanacak olan resmi enflasyon oranlarının, kamu görevlileri ve emekliler için maaş artışlarını belirleyeceğini ancak bu artışların enflasyon oranının altında kalacağını öngörüyor.
6 Mayıs 2024

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, 2023 yılının ilk altı ayında en az 889 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Haziran ayında ise 159 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinin yaş gruplarına ve ölüm nedenlerine göre dağılımı raporda detaylandırıldı. Trafik ve servis kazaları, ezilme ve göçükler, kalp krizi ve beyin kanamaları en yaygın ölüm nedenleri arasında yer aldı.
10 Temmuz 2023

IMF-Dünya Bankası Bahar dönemi toplantısında sunulan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, 2030 yılına kadar küresel ekonominin yıllık ortalama %2.8 büyüyeceğini öngörüyor, bu oran tarihsel ortalamaların altında. Raporda, teknolojik atılımların ve iyi yönetimin toplam faktör verimliliğine yeterince katkı sağlayamadığı belirtiliyor. 2024 ve 2025 yılları için küresel ve bölgesel büyüme oranları ile enflasyon tahminleri de raporda yer alıyor. Özellikle Türkiye için büyüme ve enflasyon tahminleri dikkat çekici.
23 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtti. Türkiye'de asgari ücretin Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. Emeklilere ise tahmini yüzde 25 zam yapılacak, ancak refah payı verilmeyecek. Türkiye'deki emekli maaşlarının Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler ele alındı.
28 Haziran 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Nisan 2023 sayısında küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e, 2024 için ise yüzde 3,1'den yüzde 3'e indirdi. Rapor, enflasyonun yüksek seyretmesi ve finans sektöründeki çalkantılar nedeniyle 'yumuşak iniş' beklentilerinin azaldığını belirtti. Ayrıca, bankacılık sektöründeki kırılganlıklar ve politika faizlerindeki hızlı artışın yan etkileri üzerinde duruldu. Türkiye ekonomisi için 2023 yılında yüzde 2,7 ve 2024'te yüzde 3,6 büyüme tahmin edildiği ifade edildi.
11 Nisan 2023

The Lancet dergisinde yayınlanan 'Küresel Hastalık Yükü 2021' araştırması, Covid-19 pandemisinin 2019-2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini bir yıl altı ay azalttığını ortaya koydu. Bu durum, 1950'den bu yana yaşam süresindeki ilk düşüş olarak kaydedildi. Araştırma, pandeminin yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve pandemi döneminde ölümlerin ortalama yüzde 5,1 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanması ve bu değişimin sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
13 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat 2023 işsizlik oranlarını açıkladı. İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 10'a çıktı. İstihdam edilen kişi sayısı 361 bin kişi azalarak 31 milyon 460 bin kişiye düştü ve istihdam oranı yüzde 48,2 olarak belirlendi. Genç işsizlik oranı ise yüzde 19,2'ye geriledi.
10 Nisan 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Haziran 2024'te geniş tanımlı işsiz sayısının 11 milyon 810 bin kişiye ulaştığını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dar tanımlı işsizlik oranı Haziran 2019'da yüzde 13,7 iken Haziran 2024'te yüzde 9,2'ye düştü. Ancak geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29,2 olarak kaydedildi. Covid-19 salgınından sonra geniş tanımlı işsizlik oranı ve sayısında önemli artışlar yaşandı.
12 Ağustos 2024

Bloomberg HT'nin '24 Saatte İş' raporuna göre, beyaz yakalı işlerde talep artışına rağmen arz sınırlı kalmış ve bu işlerdeki ücretler enflasyon oranında artmıştır. Öte yandan, mavi yakalı işlerdeki ortalama ücretler enflasyonun üzerinde bir artış göstermiş, bu da mavi ve beyaz yakalı maaşlar arasındaki farkın azalmasına yol açmıştır. Rapor, bu eğilimin devam etmesi halinde beş yıl içinde maaşların eşitleneceğini öngörüyor. Ayrıca, Türkiye'deki işsizlik oranları ve üniversite mezunlarının iş bulma durumları üzerine de bilgiler verilmiştir.
8 Mayıs 2024

Alaattin Aktaş, memur ve emekli maaşlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirtiyor. Ocak ayında verilen zam ve yılın ikinci yarısı için eklenen enflasyon farkına rağmen maaşların enflasyona yenik düştüğünü vurguluyor. Aktaş, TÜİK verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaların bile memur ve emeklilerin alacaklı olduğunu gösterdiğini ifade ediyor. Bu durumun, gerçek enflasyon oranlarının daha yüksek olması nedeniyle daha da kötü olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2024

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye dahil G20'nin gelişmekte olan ekonomilerinde yaşanan ekonomik şokların dünya ekonomisini yüzde 4 oranında etkilediği belirtiliyor. Raporda, bu ekonomilerin 2000'den bu yana küresel GSYH'deki paylarını iki katından fazla artırdığı ve özellikle Çin'deki şokların gelişmiş ülkelere yayılma riskinin üç kat arttığı ifade ediliyor. Ayrıca, politika yapıcılara gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek daha büyük şokları yönetmek için tamponları koruma ve politika çerçevelerini güçlendirme çağrısında bulunuluyor.
10 Nisan 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17 bin 336 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretin 2023'ün ortasında yapılan zamla 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, açlık sınırı asgari ücretten 2 bin lira fazla.
29 Eylül 2023

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını ve 150 binden fazla iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Bu durumun çalışanlar için ayda ortalama 230 dolarlık gelir kaybına ve toplamda ayda yaklaşık 150 milyon dolarlık net gelir azalmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Ayrıca Suriye'de depremler nedeniyle 170 bin kişinin işini kaybettiği ve bu durumun yaklaşık 725 bin kişiyi etkilediği belirtiliyor. Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün ise yaklaşık 104 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
28 Mart 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın haziran dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 10 bin 434 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 36 bin 91 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçlar dahil edilerek hesaplanıyor. Ayrıca, asgari ücretin ilk açıklandığı zamandan bu yana TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu asgari ücretlilerin maaşlarında 48,5 dolarlık bir azalma yaşandı.
18 Temmuz 2023

Ekonomi profesörü Steve Hanke tarafından yayımlanan 2022 Dünya Sefalet Endeksi'ne göre Türkiye, 101,601 puanla dünyanın en sefil 10'uncu ülkesi oldu. Endekste birinci sırada 414,7 puanla Zimbabve yer alırken, en az sefalet yaşanan ülke 8,51 puanla İsviçre olarak belirlendi. Türkiye'deki sefaletin en büyük etkeni yüksek enflasyon olarak gösterildi. Hanke, ekonomik sefaletin yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklandığını ve azaltmanın yolunun ekonomik büyümeden geçtiğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın potansiyel faydaları ve riskleri konusunda ülkelerin durumunu haritalandırdı. Yapay zekanın verimliliği artırabileceği, ekonomik büyümeyi canlandırabileceği ve gelirleri yükseltebileceği belirtilirken, milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği vurgulandı. Yapay zekanın işlerin gelişmiş ekonomilerde yüzde 33’ünü, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 24’ünü ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 18’ini tehlikeye atabileceği aktarıldı. Ayrıca, yapay zekanın ülkeler arasındaki genel eşitsizliği kötüleştirebileceği ve genç çalışanların bu teknolojiyi daha kolay benimseyebileceği ifade edildi.
25 Haziran 2024

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın Temmuz ayında TBMM'den geçeceğini duyurdu. En düşük memur maaşının net 22 bin TL olacağını ifade etti. Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını ve paydaşları memnun edecek bir torba yasa üzerinde hedeflediklerini belirtti. Daha önce 11 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan da en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını söylemişti.
21 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı haziran ayında bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 9,2'ye yükseldi. 15 yaş ve üzerindeki işsiz sayısı 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,6'ya çıkarken, istihdam oranı yüzde 49,3'e düştü. Haftalık ortalama çalışma süresi ise 44 saat olarak kaydedildi.
12 Ağustos 2024

Microsoft, 220 binden fazla çalışanı bulunan şirketin işgücünü yüzde 5 oranında azaltmayı, yani yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu gelişme, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Benzer şekilde, Meta ve Amazon da büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim