Ordu'nun İkizce ilçesinde, annesi yaban hayvanlarının saldırısı sonucu ölen ve bitkin düşen yavru karaca bir vatandaş tarafından bulundu. Vatandaşın durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şubesi Ünye Şefliği ekipleri olay yerine giderek yavru karacayı teslim aldı. Ünye'de özel bir veteriner kliniğine getirilen karaca, koruma altına alındı. Veteriner Hekim Yunus Emre Gümüş, karacanın beslenemediğini ve vücut ısısının düşük olduğunu belirtti.
1 Haziran 2024

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, sokak kedilerine kezzap ve asit döktüğü gerekçesiyle Murat Özdemir isimli şüpheli gözaltına alındı ve tutuklandı. Özdemir, 'ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etme, acımasız ve zalimce muamelede bulunma' suçlarından hakimliğe sevk edildi. Şüpheli, tutuklama kararının ardından yaptığı açıklamada, hayvanları ve güvercinleri boğdukları için ve onları etle besleyenlere kızdığı için bu eylemi gerçekleştirdiğini belirtti.
7 Ağustos 2023

İstanbul'da bir taksici, güzergah konusunda tartıştığı yolcuları araçtan indirdiği için 4 bin 64 lira idari para cezasına çarptırıldı ve aracı 10 gün süreyle trafikten men edildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, olayın sosyal medyada yer almasının ardından çalışma başlattı ve taksici İ.K.'nin kimliğini tespit etti.
2 Eylül 2023

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

Giresun'un Eynesil ilçesinde bir caminin minaresinde mahsur kalan yavru baykuş, AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Yavru baykuş, iki ay boyunca köylüler ve cami cemaati tarafından beslendi. Kurtarılan yavru baykuş, tedavisinin ardından Tirebolu Doğa Koruma ve Milli Parklar İlçe Müdürlüğüne teslim edildi.
7 Ağustos 2023

Muğla'da 15 yaşındaki lise öğrencisi Sıla Akgül'e çarparak ölümüne neden olan sürücü T.Y, önce 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı, sonra ceza 24 bin 300 lira para cezasına çevrildi. Ayrıca sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Akgül ailesinin avukatı Didem Alaca, karara itiraz edeceklerini belirtti ve verilen cezanın çok az olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

İstanbul Kadıköy'de, IŞİD'in 2015 yılında Şanlıurfa/Suruç'ta gerçekleştirdiği saldırının yıl dönümünde anma düzenlemek amacıyla bildiri dağıtan 46 üniversite öğrencisi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerden altısı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan öğrenciler Ayşe Beliz İnce, Gamze Toprak, Berkan Deveci, Yasemin Ebru Gürsoy, Merve Yeşilyurt ve Ali Taha Sarıbıyık olarak açıklandı.
19 Temmuz 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir boğaya balyozla vurarak öldürdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından tutuklanan Mustafa Yaprak, mahkeme tarafından tahliye edildi. Mahkeme, Yaprak'ın cezaevinde geçirdiği süre, suçun niteliği, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmamasını gerekçe gösterdi. Ayrıca, Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep baroları ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nin davaya katılma talepleri reddedildi. Sanıklar hakkında Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında üç yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.
3 Ocak 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetimler gerçekleştirdi. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen üç taksi sürücüsüne toplam 12 bin 628 lira ceza kesildi. Ayrıca, taksiler çekici yardımıyla kaldırıldı ve çalışma ruhsatları askıya alındı.
9 Ağustos 2023

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bir polis uygulama noktasında, polisler bitkin halde bir balaban buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaralı kuşu teslim aldı ve ilk müdahalesini yaptı. Kuş, tedavisi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilecek.
16 Eylül 2023

İstanbul Ataşehir'de, satın aldıkları araçların kilometrelerini düşürerek tekrar satışını yapan bir dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği tarafından yapılan operasyonda, 25 kişi gözaltına alındı. Savcılık, bu şüphelilerden 17'sini tutuklarken, sekizini adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi hakimlik, savcılığın taleplerini kabul etti.
10 Şubat 2024

Siirt'in Şirvan ilçesindeki bir bakır madeninde gece saatlerinde göçük meydana geldi. Göçük sonucunda beş işçiden üçü hayatını kaybetti, iki işçi yaralandı. Yaralı işçiler, sağlık ve itfaiye ekiplerince kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındı ve Siirt başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
23 Kasım 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

İstanbul Beykoz'da bir düğün konvoyunda pompalı tüfekle havaya ateş eden bir kişi, sosyal medyada paylaşılan video sayesinde tespit edilerek gözaltına alındı. Şüpheli C.C.B'ye yol kapatma, saygısızca araç kullanma, trafik güvenliğini tehlikeye sokma ve ön cam filmi kullanmak gerekçeleriyle toplam 2 bin 259 lira para cezası kesildi. Şüphelinin aracı yediemin otoparkına çektirildi ve işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edileceği belirtildi.
11 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören Galeria Sitesi'nde mahsur kalan en az 13 hayvan için kurtarma çalışmaları yapıldı. Yıkım kararı alınan binada, itfaiye ve polis ekipleri dronlarla hayvanları tespit etmeye çalıştı, ancak yeterli uzunlukta bir nakliye asansörü bulunamadığı için hayvanlara ulaşılamadı. Yıkımın ertesi gün sabah saat 08:00'de kontrollü bir şekilde yapılacağı ve hayvanların kaçışı için fırsat yaratılacağı belirtildi.
21 Şubat 2023

Antalya'da işe giderken sırtından bıçaklanan E.A. isimli kadının saldırganı Emre Kırkuşu, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan yargılanırken, mahkeme suçu 'silahla kasten yaralama' olarak değerlendirip altı yıl hapis cezası verdi. Sanık, tutuklu kaldığı bir yıl göz önünde bulundurularak tahliye edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre sanığın cezai ehliyeti tam bulundu.
2 Mart 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 'Şila' adlı köpeği kulübesini yakarak öldüren Ömer Faruk Baki'ye dört yıl hapis cezası verildi. Olay, 13 Ekim 2022'de gerçekleşmiş ve soruşturma sonucunda Baki tutuklanmıştı. İlk kararda iyi hal indirimiyle ceza düşürülmüş, ancak avukatların itirazı üzerine istinaf mahkemesi kararı bozmuş ve dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilmişti. Son duruşmada Baki'nin cezası dört yıla çıkarıldı ve tutuklama kararı verildi.
14 Mart 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim