Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir hayvan barınağında kötü muamele ve hayvan ölümleri yaşandığı ortaya çıktıktan sonra, belediye barınağın hayvanlar için uygun olduğunu ve her türlü imkanın sağlandığını iddia ederek savunma yaptı. Barınakta kötü muamele gören köpeklerle ilgili görüntülerin infial yaratmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iki görevli tutuklandı ve altı yıla kadar hapis cezası isteniyor. Belediye, barınağın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenli denetlendiğini ve herhangi bir sorun tespit edilmediğini öne sürdü.
2 Şubat 2023

Hopa Belediyesi, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı, 'Güvenlik sokaklar, sağlıklı hayvanlar' adlı bir proje başlattı. Proje kapsamında köpekler kısırlaştırılacak, küpe ve çip takılarak bakım ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Belediye Başkanı Utku Cihan, projenin sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak ve Hopa'da yaşayanların huzursuzluğunu önlemek açısından önemli olduğunu belirtti. Proje, veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucularının desteğiyle yürütülecek.
23 Mayıs 2024

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü komisyonun ikinci toplantısının sansür altında başladığını duyurdu. Karaca, komisyon başkanının talimatıyla tüm koridorların güvenlik görevlileriyle kapatıldığını ve demokratik kitle örgütleri, baro temsilcileri, veteriner hekimler birliği temsilcileri ve gazetecilerin komisyonun olduğu koridora bile sokulmadığını belirtti. Ayrıca, toplantı salonu koridorunda tartışmanın takip edildiği televizyonun da 'bozuk' gerekçesiyle söküldüğünü ifade etti.
22 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Başakşehir'de Eros adlı kedinin öldürülmesi olayında katil İbrahim Keloğlan'a verilen iki yıl altı ay hapis cezasını, Hayvanları Koruma Kanunu'na atıfta bulunarak savundu. Bu cezanın kanun kapsamında bugüne kadarki en yüksek ceza olduğunu belirtti. Keloğlan, iyi hal indirimiyle serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkış yasağı kondu. Cumhuriyet Başsavcılığı, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına itiraz etti.
13 Mart 2024

İstanbul, Küçükçekmece'de bir kediye şiddet uygulayarak öldüren İbrahim Keloğlan'ın yargılanması, başsavcılığın itirazı üzerine yeniden görülecek. Olay, sosyal medyada büyük tepki toplamış ve Keloğlan hakkında 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dava açılmıştı. İlk mahkeme, Keloğlan'ı bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıp, hükmün açıklanmasını geri bırakarak serbest bırakmıştı. Ancak, davacılar ve savcının itirazı sonucu karar kaldırıldı ve dava yeniden görülecek.
21 Şubat 2024

Hatay'da yaşanan depremin ardından hayvanları enkaz altında kalan ve devletten aldığı yem yardımı hayvanlarına yetmeyen çiftçi Feyyaz Çoban, ailesinin geçimini sağlamak için günlük 300 lira karşılığında hasarlı evlerden eşya taşımaya başladı. Çoban, devlet yetkililerinden daha fazla yardım beklediğini belirtiyor ve hayvancılığı bırakma noktasına geldiğini ifade ediyor. Ayrıca, hayvanlarını düşük fiyata satmak zorunda kalmaktan ve sosyal güvencesiz çalışmaktan duyduğu endişeyi dile getiriyor.
13 Mart 2023

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir boğaya balyozla vurarak öldürdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından tutuklanan Mustafa Yaprak, mahkeme tarafından tahliye edildi. Mahkeme, Yaprak'ın cezaevinde geçirdiği süre, suçun niteliği, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmamasını gerekçe gösterdi. Ayrıca, Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep baroları ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nin davaya katılma talepleri reddedildi. Sanıklar hakkında Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında üç yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.
3 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve en az 13 hayvanın mahsur kaldığı Galeria Sitesi'nin yıkımına başlandı. Yıkım öncesinde hayvanları kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve hiçbir nakliye şirketi yıkım alanına araç yanaştırmayı kabul etmedi. Yıkım sırasında hayvanların kaçışı için fırsatlar yaratılmaya çalışıldı, ancak hayvanseverler ve HDP'li vekillerin girişimleriyle yıkım, içeride bir kedi tespit edilip kurtarılana kadar durduruldu.
22 Şubat 2023

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan 27 yaşındaki Cihan Çelik, babasının bir ayı saldırısından sonra aile hayvanlarına bakmaya başladı. Çelik, 'Sakıb' adını verdiği eşeğin kapıyı açma anlarını kaydedip Instagram hesabından paylaştı ve bu videolarla sosyal medyada dikkat çekti. Çelik, Sakıb ile olan dostluğunu gösteren videolar çekmeye devam ediyor ve aldığı olumlu geri dönüşlerden bahsediyor.
15 Ocak 2023

Gümüşhane'nin Alemdar köyünde yaşayan Okan Berker, iftar öncesi gezintiye çıktığı sırada yol kenarında bir ayı yavrusu buldu. Annesi olmadığını fark edince yavruyu evine götürdü ve 'Yogi' adını vererek bir gece besledi. Ertesi gün Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. DKMP yetkilileri, doğadaki yaban hayvanı yavrularına dokunulmaması ve bulundukları yerde bırakılması konusunda uyarıda bulundu.
2 Nisan 2023

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Antalya'daki Waterhill Park'ta (Aqualand Dolphinland) iki haftada bir yunus ve bir fok öldü. Hayvan hakları savunucuları, parklarda yunuslara uzman veterinerlerce nekropsi uygulanmadığını ve hukuksuz durumlar için işbirliği kurulan veterinerler olduğunu belirtiyor. Türkiye'de sekiz yunus parkı bulunuyor ve bu sayıyla Avrupa'da en çok yunus parkı bulunan ülke konumunda. 2021'de yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik, mevcut parkların 10 yıl daha açık kalmasını öngörüyor.
17 Eylül 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kesimhanelerde belirli noktalara kamera sistemi kurulmasını zorunlu hale getirecek yeni bir yönetmelik taslağını kamuoyunun görüşüne açtıklarını açıkladı. Bu düzenleme, 2011'de yürürlüğe giren Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nde yapılacak değişikliklerin bir parçası olarak sunuluyor. Amaç, tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak ve kesimhanelerde istenmeyen görüntülerin önüne geçmek. Ayrıca, kesilen hayvanların dijital takibi için gerekli altyapının oluşturulması da planlanıyor.
11 Ağustos 2024

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Avrupa'daki ülkelerin sokak hayvanlarına yönelik çözüm yolları ve yasal düzenlemeleri incelendi. İspanya, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımını öne çıkarırken, Fransa hayvanları sokağa terk etme kuralını ihlal edenleri üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırıyor. Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Britanya'da köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takmak zorunlu. İtalya, hayvanların sahipsiz kalmaması, kötü muamele görmemesi, kısırlaştırılması, yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanması ve sadece tedavi edilemeyenlerin uyutulması için 1991’de dokuz maddeden oluşan bir yasa çıkardı.
22 Eylül 2023

Hayko Bağdat, Türkiye'nin mevcut siyasi ve hukuki durumunu eleştirerek, ülkenin normalleşmesi için hukukun üstünlüğünün şart koşulması gerektiğini vurguladı. Özgür Özel'in muhalefetteki rolüne değinen Bağdat, Türkiye'nin hukuk alanında ciddi sorunlar yaşadığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve KHK mağdurları gibi örneklerle, siyasi kumpasların ve haksızlıkların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mayıs 2024

Uğur Dündar ve D.G. adlı şahısların biyolojik babalık testi için Adli Tıp'a kan ve saç örnekleri verdiği belirtilmiş. 22 Mart 2024 tarihli raporda, Uğur Dündar'ın D.G'nin biyolojik babası olmadığı sonucu açıklanmış. Bu sonuç, mahkemenin 12 Haziran'daki duruşmasında dikkate alınacak. Ayrıca, medyanın Dündar hakkında olumsuz yayınlar yapmaya devam ettiği ve bu durumun politik nedenlerle yapıldığı iddia edilmiş.
25 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023
İşaretlediklerim