ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin askeri yardım sağladığı ülkelerden savaş hukukuna uygun hareket etme garantisi talep edeceğini açıkladı. Bu kapsamda, bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt alınacak, aktif çatışma içinde olan ülkeler için bu süre 45 gün olarak belirlendi. ABD, İsrail gibi ülkelere yıllık milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlıyor. Yeni kararname, çatışma durumunda sivillere yardımın teslim edilmesine dair güvencelerin verilmesini ve düzenli bilgilendirme yapılmasını zorunlu kılıyor.
9 Şubat 2024

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, mütalaanın hazır olmaması sebebiyle duruşma ertelendi. Bağrıaçık, suçlamaları reddetti ve olayın büro değişikliği talebiyle ilgili olduğunu öne sürdü. Müştekinin avukatı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı, Bağrıaçık'ın suçlu olduğunu savundu. Mahkeme başkanı, duruşma savcısından esas hakkındaki mütalaasını istedi ancak savcı süre talep ettiği için duruşma ertelendi. Bir sonraki duruşmada hükmün açıklanması bekleniyor.
22 Mayıs 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, alt mahkemenin Türkiye'nin kamu bankası Halkbank'ı İran yaptırımlarını delmekle suçlayarak yargılanması gerektiğine dair kararını gözden geçirmeye karar verdi. Halkbank, 1976'da yürürlüğe giren Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD'de ceza mahkemesinde yargılanamayacağını savunmuş, ancak bu savunma alt mahkeme tarafından reddedilmişti. Yüksek Mahkeme, yargılama kararını alt mahkemenin insiyatifine bırakarak, 'Halkbank yargılanmalı' talebini net bir şekilde desteklemedi.
19 Nisan 2023

ABD Anayasa Mahkemesi, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunu görüştü. Halkbank, 1976'dan beri yürürlükte olan Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD'de yargılanamayacağını savunuyor. Alt mahkeme bu savunmayı reddetmişti. Duruşmada Halkbank'ın yargılanıp yargılanmayacağına dair bir karar çıkmadı. NTV muhabiri Hüseyin Günay, yargıçların duruşmada çok hazırlıklı olduklarını ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bilgi verdi.
18 Ocak 2023

Ekvador'da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio'nun suikastıyla bağlantılı olduğu iddia edilen altı Kolombiyalı, ülkenin en büyük ve en kalabalık hapishanesi Litoral Cezaevi'nde ölü bulundu. Gardiyanların raporuna göre, ölü bulunan kişilerde boğuşma kaynaklı herhangi bir işkence ya da yara izine rastlanılmadı. Devlet Başkanı Guillermo Lasso'nun güvenlik kabinesini toplayacağı ve konuya ilişkin ayrıntılı bilgi isteyeceği belirtildi.
7 Ekim 2023

ABD'de hukuk yayın kuruluşu Law and Crime, Halkbank davasını 2023 yılında ABD'de izlenecek en önemli davaların başında sıraladı. Halkbank, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek ve kara para aklamak gibi altı ayrı suçlamayla karşı karşıya. Banka, İran'a yasaklı fonlardan 20 milyar dolar transfer etmekle suçlanıyor ve bu paranın en az 1 milyar dolarının ABD mali sisteminde aklanmış olabileceği iddia ediliyor. Halkbank suçlamaları reddederken, Rıza Sarraf ve Hakan Atilla gibi isimlerin dava sürecinde önemli rolleri bulunuyor. Dava, 17 Ocak 2023'te görülecek.
2 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğini belirterek, bu suçların cezasız kalmaması adına bir uluslararası mahkeme kurulmasının gerekliliğini vurguladı. AB Komisyonunun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuyla ilgili konuşma yaptı. Reynders, Ukraynalı savcılara delil toplama konusunda yardım ettiklerini ve Uluslararası Ceza Mahkemesine destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, Eurojust ve Europol'un da suçları cezalandıracak bir uluslararası mahkeme kurulması için çalışmalara katıldığını ve bir 'uluslararası soruşturma bürosu' kurulması için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
18 Ocak 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, tutukluluğunun altıncı yılında bir mesaj yayınladı. Mesajında, Türkiye'deki hukuksuzluğu vurgulayan Kavala, hukukun egemen olacağına dair umudunu kaybetmediğini belirtti. Kavala, 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi ancak Kavala hala tutuklu.
1 Kasım 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde polisin Meksika sınırından ülkeye giren göçmenleri gözaltına alma yetkisi kazandığını onayladı. Aynı zamanda, eyalet yargıçlarına göçmenleri sınır dışı etme yetkisi de verildi. Bu karar, Joe Biden liderliğindeki Demokrat hükümet tarafından federal göçmenlik uygulamalarına müdahale olarak nitelendirilmişti. Teksas Valisi Greg Abbott'un sınır güvenliği önlemleri ve Biden yönetiminin bu önlemlere karşı çıkması, iki taraf arasında derin bir anlaşmazlık yaratmıştı.
19 Mart 2024

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows, mahkemeye teslim oldu. Meadows, Trump'la Georgia Eyaleti Sekreteri Brad Raffensperger arasında yapılan ve Trump'ın Raffensperger'i kendi lehine yeterli oyu bulmasına yardım etmeye çağırdığı görüşmeye dahil olmasıyla suçlandığı belirtildi. Aynı dava kapsamında yargılanan Donald Trump ve avukatı Rudy Giuliani de kefalet ödemeyi kabul etmişti.
24 Ağustos 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi, 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, yeniden yargılama için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) vereceği bir kararın gerekliliğini belirtti. AİHM, Kavala'nın ikinci başvurusuna öncelik verdiğini ve Türk hükümetinden savunma istediğini duyurdu. Kavala'nın olası yeniden yargılanma ve tahliyesi için tek umut, AİHM'in vereceği karara bağlı.
15 Mayıs 2024

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Britanya, IŞİD’in Suriye ve Kuzey Irak’ta Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamları soykırım olarak tanıdı. Bu karar, Britanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmed tarafından açıklandı. Açıklamada, bu kararın Ezidilerin tazminat almasını ve adalete erişmesini sağlama taahhüdünü güçlendirdiği belirtildi. Ayrıca, Almanya'nın da ocak ayında benzer bir karar aldığı hatırlatıldı.
1 Ağustos 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Türkiye'deki seçimlerin demokrasi ve hukuk devleti yönünde sonuçlanacağına inancını dile getirdi. 2017'den bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etmekte ve Kavala halen tutukluluk durumundadır.
11 Mayıs 2023

Ekşi Sözlük, Türkiye'de deprem eleştirileri sonrası kapatılmış ve yönetimin itirazı üzerine mahkeme tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, erişim engeli kaldırma kararına itiraz edilmesi sonucu site tekrar erişime kapatıldı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu tür kararların iki-üç yıl sürebileceğini ve tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtti. Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları uzun süre bekletebileceğini ve bu durumun etkili başvuru yollarını ortadan kaldırdığını ifade etti.
3 Mart 2023

Yazar Eylem Tok'un 17 yaşındaki oğlunun babası Bülent Cihantimur, 'suçluyu kayırma' suçlamasıyla İstanbul Adliyesi'ne ifade vermek üzere geldi. Tok'un oğlu, İstanbul'da bir kaza yaparak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olmuş, ardından annesiyle birlikte önce Mısır'a sonra ABD'ye kaçmıştı. Adalet Bakanlığı iade sürecini başlatmış, Cihantimur ve diğer bir kişiye yurtdışına çıkış yasağı konmuş, bir çalışan ise tutuklanmıştı.
15 Mart 2024
İşaretlediklerim