Arjantin'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı aday Javier Milei, oyların yüzde 55,82'sini alarak zafer kazandı. Rakibi 'Peronist' ittifakı adayı Sergio Massa ise yüzde 44,17 oy oranında kaldı. Massa, seçim sonuçlarını kabul ederek Milei'yi tebrik etti ve Arjantin halkının tercihine vurgu yaptı. Seçime katılım oranı yüzde 76 olarak gerçekleşti.
20 Kasım 2023

Arjantin Başkanı Javier Milei'nin, Kongre'ye danışmadan anayasa üzerinde karar alma yetkisi verilmesini amaçlayan bir yasa tasarısını desteklemesi ülke genelinde protestolara neden oldu. Başkent Buenos Aires'te düzenlenen protestolar sırasında polis, Milei'yi diktatörlükle suçlayan göstericilere müdahale etti. Milei'nin önerdiği ekonomik reformlar arasında devlet kurumlarının özelleştirilmesi ve liberal politikalar bulunuyor. Milei'nin iktidar koalisyonu Kongre'de azınlıkta olduğu için tasarının geleceği belirsiz.
3 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da devlet başkanlığı seçimini eski milletvekili 35 yaşındaki Daniel Noboa kazandı. Oyların yüzde 91,46'sının sayıldığı seçimlerde, Ulusal Demokrasi Hareketi adayı Noboa oyların yüzde 52,28'ini, solcu Halk Devrimi adayı Luisa Gonzalez ise yüzde 47,72'sini aldı. Gonzalez, sonuçların kesinleşmesinin ardından yenilgiyi kabul etti. Seçimlerde, güvenlik krizi nedeniyle yaklaşık 100 bin asker ve polis görevlendirildi.
16 Ekim 2023

Venezuela Mali İşler Genel Müdürlüğü, muhalif aday Maria Corina Machado'ya kamu etiğini, idari ahlakını ve hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle 15 yıl siyasi yasak getirdi. Machado'nun eski muhalif lider Juan Guaido ile işbirliği yapması ve Venezuela'nın yurt dışında çalınan varlıkları ile ilgili yolsuzluklar nedeniyle ülkenin sağlık sistemine zarar verdiği iddia edildi. Machado, Twitter üzerinden yasak kararına tepki göstererek, ön seçimlerde güçlü bir şekilde oy kullanacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
1 Temmuz 2023

16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, İtalya'da düzenlenen ve 16 ila 30 yaş arası piyanistlerin katıldığı Piano Akademi Eppan'da 'Arturo Benedetti Michelangeli' ödülünü kazanarak birinci oldu. Türkiye'den yarışmaya katılan tek isim olan Saraç, finalde 5 bin avro para ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başladığı eğitimine Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde devam eden Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada öğretmenlerine, ailesine ve dinleyicilerine verdiği sözü tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100'üncü yılını başarılarla kutlamaya devam ettiğini ifade etti.
6 Kasım 2023

Arjantin'de yoksulluk oranı, hükümetin kemer sıkma politikaları nedeniyle yüzde 52,9’a çıkarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Devlet Başkanı Javier Milei'nin ekonomik reform teklifleri ve liberal politikaları, yüksek enflasyon ve işsizlikle mücadele etmeyi amaçlasa da, muhalefet bu politikaların ekonomiyi daha da kötüleştirdiğini savunuyor. Milei'nin göreve gelmesinden bu yana 136 bin kişi işini kaybetti ve ülkede protestolar devam ediyor.
27 Eylül 2024

Arjantin'de yoksulluk oranı, hükümetin kemer sıkma politikaları nedeniyle yüzde 52,9'a çıkarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Devlet Başkanı Javier Milei'nin ekonomik reform teklifleri ve liberal politikaları, yüksek enflasyon ve işsizlikle mücadele etmeyi amaçlasa da, muhalefet bu politikaların ekonomiyi daha da kötüleştirdiğini savunuyor. Milei'nin göreve gelmesinden bu yana 136 bin kişi işini kaybetti ve ülkede protestolar devam ediyor.
27 Eylül 2024

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Nicolas Maduro'nun Venezuela'da yeniden devlet başkanı seçilmesi üzerine Venezuela ordusuna darbe çağrısında bulundu. Milei, Maduro'yu 'diktatör' olarak nitelendirerek, Venezuela Silahlı Kuvvetleri'nin demokrasi ve halk iradesini savunmasını umduğunu belirtti. Milei, seçim sonuçlarının Maduro'nun yenilgisini gösterdiğini ve halkın komünist diktatör rejimini sonlandırdığını savundu. Milei, Aralık 2023'te göreve başlamış ve kendisini liberteryen ve anarko-kapitalist olarak tanımlamaktadır.
29 Temmuz 2024

Arjantinli emekliler, Devlet Başkanı Javier Milei’nin emeklilik reformunu veto etmesine tepki göstermek amacıyla başkent Buenos Aires’teki Ulusal Kongre çevresinde protesto düzenledi. Gösteriler sırasında polis ve protestocular arasında çıkan arbedede 30’dan fazla kişi yaralandı. Dört polis memuru üzerlerine dökülen kaynar su nedeniyle yaralanırken, emniyet güçlerinin müdahalesi sırasında yaralanan göstericilerden ikisi hastaneye kaldırıldı. Yerel halk, olayların hükümetin emekli maaşı politikalarına duyulan artan memnuniyetsizlik ve yönetimle halk arasındaki gerginliğin artması nedeniyle yaşandığını belirtti.
5 Eylül 2024

Bolivya'da eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın liderliğinde bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Zuniga, 2025'te yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Evo Morales'in adaylığına karşı çıkmıştı. Darbe girişimi sırasında askerler Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye etti ve hükümet sarayını ele geçirmeye çalıştı. Ancak, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin atadığı yeni ordu komutanı Sanchez'in emriyle askerler geri çekildi ve Zuniga gözaltına alındı.
27 Haziran 2024

Meksika'da resmi olmayan sonuçlara göre Claudia Sheinbaum, ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçildi. Sheinbaum, rakibi Xochitl Galvez'i geride bırakarak %59 oy aldı. Seçim süreci, ülkede 38 siyasetçinin suikast sonucu öldürülmesiyle en kanlı seçim olarak nitelendiriliyor. Sheinbaum'un gündeminde ekonomideki bütçe açığı, ABD'ye göçmen geçişi ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı işbirliği bulunuyor.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim