Türkiye, uzay çöplerine karşı milli çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Türksat Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhan, uzay çöplerinin ciddi kazalara ve uydu kayıplarına yol açabileceğini belirtti. Ayhan, bu çözümlerin Türkiye'ye bilimsel, ekonomik, güvenlik ve çevresel alanlarda önemli avantajlar sağlayacağını ve uzay endüstrisinde yeni iş kolları oluşturacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uzayda aktif varlık göstermesi ve uzay çöplerini takip etmesi için radar ve teleskop sistemlerinin genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
30 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, gelecek yıl Türkiye'deki TEKNOFEST'e katılmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce Musk'la bir araya gelmiş ve onu TEKNOFEST'e davet etmişti. Ayrıca Erdoğan, Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmıştı. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TEKNOFEST'teki yarışmalara katılan tüm takımları tebrik etti ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarını görüşmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Eylül 2023

Aslı Enver ve Mehmet Günsür'ün başrollerini paylaştığı, Emin Alper'in yönettiği 'Arayış' dizisinin ilk tanıtım fragmanı Disney+ sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıldı. Fragmanda, farklı inançlara uygun şekilde dua eden insanlar ve doğanın güzelliği ile mistisizmin öne çıktığı mekanlar gösteriliyor. Dizi, metropol hayatından sıkışıp kalmış ve yolunu kaybetmiş bir kadının, gizemli bir adada kendini arayışını ve şaibeli bir tarikatla karşılaşmasını konu alıyor. Yönetmen Emin Alper, daha önce 'Alef' gibi başarılı bir platform dizisiyle de tanınmaktadır.
3 Mayıs 2023

ABD'li milyarder işadamı Elon Musk, Kaliforniya'da kabul edilen cinsel kimlik yasasının ardından SpaceX ve X genel merkezlerini Teksas'a taşıma kararı aldı. Musk, bu yasayı 'bardağı taşıran son damla' olarak nitelendirdi. Yasa, okulların öğrencilerin cinsiyet değiştirme ve yeni cinsiyet zamiriyle anılma taleplerini ailelere bildirmesini yasaklıyor. Bu karar, her iki şirkette de çalışan binlerce kişiyi etkileyecek.
17 Temmuz 2024

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan kullanılamayacağını duyurdu. Gazze'deki iletişim ağlarının İsrail nedeniyle kesik olduğu bir dönemde, Musk yardım kuruluşlarına destek olacağını belirtmişti. Ancak Karhi, HAMAS'ın bu hizmeti terörist faaliyetler için kullanabileceğini iddia ederek Musk'ı eleştirmiş ve İsrail'in onayı olmadan Starlink'in kullanımına izin verilmeyeceğini açıklamıştır.
27 Kasım 2023

NASA’nın Curiosity keşif aracı, Mars'ta daha önce hiç görülmemiş sarımsı yeşil renkte saf kükürt kristalleri buldu. Bu keşif, Curiosity'nin Gediz Vadisi kanalını araştırırken bir kaya yığınının üzerinden geçip birini çatlatması sonucunda gerçekleşti. Bilim insanları, bu bulgunun Mars'ın kozmik tarihi ve potansiyel olarak gelecekteki kolonizasyon çabaları için önemli olabileceğini belirtiyor. Saf kükürt, Dünya'da yalnızca volkanik süreçler veya sıcak su kaynakları gibi aşırı koşullar altında oluşur.
23 Temmuz 2024

Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronot Frank Rubio, 366 günle uzayda en uzun süre kalan ABD’li astronot olarak kayıtlara geçti. 27 Eylül’de Dünya’ya dönecek olan Rubio, bu tarihe kadar kesintisiz olarak 371 gün uzay görevinde bulunmuş olacak. Rubio'nun bu rekoru, görevi için gittiği Uluslararası Uzay İstasyonuna dönüş kapsülünün arızalanması sonucu gerçekleşti. Ancak, dünya rekoru 437 günle Rus kozmonot Valeri Polyakov’a ait.
12 Eylül 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink, beyin çipi yerleştirilen Noland Arbaugh isimli hastanın düşünce yoluyla satranç oynadığını duyurdu. Arbaugh, sekiz yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu elleri ve ayakları felçli kalmıştı. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresinden insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
21 Mart 2024

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji firması Neuralink, ilk kez bir insanın kafatasına yerleştirdikleri çipin beyinden ayrılmaya başladığını duyurdu. Nolan Arbaugh adlı kullanıcının beyin dokusuna yerleştirilen çipin bağlantı kabloları geri çekilmiş, bu da işlemci ve pilin sinirlerden aldığı veri miktarını azaltmış. Şirket, bu durumun Arbaugh'un sağlığı için tehlike oluşturmadığını ve çipin işlevselliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Arbaugh, çip sayesinde felçli elleri ve ayaklarına rağmen düşünerek satranç oynayabilmişti.
10 Mayıs 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve büyük merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir uzay çöpü parçası olduğunu açıkladı. Nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evine düşmüş ve NASA tarafından yapılan incelemeler sonucu, 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesinde bulunan bir kargo paletine ait olduğu belirlenmiştir. Ev sahibi Otero, olayda kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti. Kacır, Musk'ın Türkiye'ye gelmesi durumunda onu ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Bu davet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'ta Musk ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Erdoğan, bu görüşmede Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmış ve SpaceX ile Türkiye'nin uzay programı kapsamında işbirliği imkanlarının olabileceğini belirtmişti.
28 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Elon Musk ve zengin dostlarının seçimleri satın almaya çalışmasından bıktığını belirtti. Biden, Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından X hesabından yaptığı açıklamada, kendisiyle aynı görüşü taşıyanları kampanyasına bağış yapmaya çağırdı. Wall Street Journal, Elon Musk’ın Trump’ın başkanlık kampanyasını destekleyen America PAC adlı yeni siyasi eylem komitesine her ay yaklaşık 45 milyon dolar vermeyi planladığını yazmıştı.
18 Temmuz 2024

Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, Andreessen Horowitz ve Sequoia Capital tarafından desteklenen finansman turunda 6 milyar dolar topladı. Bu finansman, xAI'nin ilk çıkışından bir yıldan kısa bir süre sonra gerçekleşti ve yapay zeka araçları geliştirme alanındaki en büyük yatırımlardan biri oldu. xAI, daha önce Twitter olarak bilinen X platformundaki GrokAI hizmetiyle başlamıştı.
27 Mayıs 2024

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in Bitcoin satışı sonrası Bitcoin ve Ethereum değer kaybetti. Bitcoin, son iki günde yaklaşık yüzde 13,1 değer kaybetti ve 26 bin 500 dolara dengelendi. Ethereum'un da son 2 günlük değer kaybı yaklaşık yüzde 14'e ulaştı.
18 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg ile yapmayı planladığı kafes dövüşü öncesinde UFC dövüşçüsü George St-Pierre ile antrenman yaptı. Musk, daha önce Zuckerberg'e Twitter'a alternatif olarak kurmayı düşündüğü 'Threads' adlı metin tabanlı platform üzerinden meydan okumuş ve Zuckerberg bu dövüş teklifini kabul etmişti. Antrenman sonrası Musk ve St-Pierre, sosyal medyada birlikte çekilmiş fotoğraflarını paylaştılar ve Musk antrenmanın eğlenceli geçtiğini ancak daha çok çalışmaya ihtiyacı olduğunu esprili bir dille ifade etti.
4 Temmuz 2023

NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nun jiroskop sistemindeki arıza nedeniyle uyku moduna geçirildiğini açıkladı. Teleskobun güvende olduğu ancak geçici olarak atıl durumda bulunduğu belirtildi. Yetkililer, arızayı gidermek için çalışmalarını sürdürüyor. Hubble, 1990 yılında yörüngeye oturtulmuş ve en son 2009 yılında altı yeni jiroskopla donatılmıştı.
4 Haziran 2024

Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın net bir fotoğrafı, Olay Ufku Teleskobu (EHT) tarafından paylaşıldı. Bu fotoğraf, bilim insanlarının Mayıs 2022'de ilk kez görselini elde ettiği Sagittarius A*'nın polarize ışıkta görüntülenen ilk görseli olarak kaydedildi. Görsel, kara deliğin etrafındaki manyetik alanların da gözlemlenmesini sağlıyor. Kara delik, Güneş'ten 6,5 milyar kat daha ağır ve Samanyolu Galaksisi'ne 54,8 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
27 Mart 2024

Dünya'ya ait ses ve görüntülerden oluşan 'Voyager Altın Kayıtları'nın bir kopyası, açık artırmaya çıkarılıyor. Bu kayıtlar, 1977'de NASA tarafından Voyager 1 ve 2 uzay araçlarıyla uzaya gönderilen ilk yıldızlar arası mesajları içeriyor. Kayıtların bir kopyası, astronom Carl Sagan ve eşi Ann Druyan tarafından kaydedilmiş ve New York'ta açık artırmaya çıkarılmıştır. Kayıtların 400 bin ila 600 bin dolara alıcı bulması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan veriler, süper kütleli kara deliklerin galaksilerde yıldız oluşumu için gerekli olan gazı yok ederek galaksileri 'öldürdüğünü' ortaya çıkardı. Cambridge Üniversitesi'nden uluslararası bir ekip, Webb Teleskobu ile 'büyük patlama'dan iki milyar yıl sonrasında oluşan bir galaksiyi inceledi ve bu galaksinin merkezindeki kara deliğin, galaksiden yüksek hızda gaz fırlatarak yeni yıldız oluşumunu durdurduğunu keşfetti. Bu bulgu, kara deliklerin galaksilerde yıldız oluşumunu nasıl durdurduğunu anlamada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024
İşaretlediklerim