Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün deprem haberleri nedeniyle Halk TV, Tele 1 ve FOX TV'ye verdiği cezaları, haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne darbe olarak değerlendirdi. TGC, RTÜK'ün bu tavrının medya tarihinde utanç verici bir örnek olarak kalacağını ve RTÜK'ün gazeteciliği iktidarın halkla ilişkiler aracı olarak gördüğünü ifade etti. Ayrıca, bu cezaların genel seçimler öncesinde medya üzerinde kurulacak baskının ipuçlarını verdiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Kanser tedavisi gören gazeteci Süleyman Özışık hayatını kaybetti. Özışık ve kardeşi Hadi Özışık, daha önce Sedat Peker ve Süleyman Soylu arasındaki bir durumda arabuluculuk yaptıkları iddialarıyla gündeme gelmişti. Bu iddialar sonrasında yaşananlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten Özışık kardeşler, Süleyman Özışık'ın kansere yakalanmasını da bu sürece bağlamışlardı.
5 Ağustos 2023

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde iki kişiyi öldürmek suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Tokatspor Kulübü Başkanı Ufuk Akçekaya, İzmir'deki cezaevinde intihar etti. Akçekaya'nın cenazesi olay yerindeki incelemenin ardından hastane morguna kaldırıldı. Akçekaya, Nazmi Arıkan ve şoförü Şerif Eker'i öldürmek suçlarından hüküm giymişti.
10 Nisan 2023

Evet-Hayır yarışmasıyla tanınan sunucu Erkan Yolaç, 16 Mayıs 2024 akşamı saat 21.00'de çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Yolaç, solunum sıkıntısı nedeniyle hastaneye başvurmuş ve uzun süredir yoğun bakım ünitesinde tedavi görmekteydi. Hastane, Yolaç'ın tedavisinin multidisipliner bir yaklaşımla sürdürüldüğünü belirtti. Yolaç'ın vefatı, ailesi ve sevenleri için büyük bir üzüntü kaynağı oldu.
17 Mayıs 2024

Die Welt gazetesi yazarı ve eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak' suçlamalarıyla yargılanmakta olan bir davada, Adalet Bakanlığı'nın Almanya'da yaşayan Yücel'in savunmasının alınması için yazılan talebi işleme almaması üzerine yakalama kararı çıkarıldı. İki ayrı suçlamayla ilgili davalar 2021'de birleştirilmişti ve davanın altıncı duruşması İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 17 Ekim'de devam edecek.
18 Mayıs 2023

TRT Van muhabiri Behçet Özen, evinde ölü bulundu. İki gündür haber alınamayan Özen'in evine giden çalışma arkadaşları, kapının açılmaması üzerine 112 Acil Çağrı Merkezi'ne başvurdu. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, Özen'i mutfakta hareketsiz buldu ve yaşamını yitirdiği belirlendi. Özen'in yalnız yaşadığı ve kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği belirtildi. Kesin ölüm nedeni yapılacak otopsi sonrası belirlenecek.
21 Eylül 2023

Kocaeli Körfez'de yaşayan 23 yaşındaki edebiyat öğretmeni Aziz Alptekin, atama beklerken özel dersler vererek hayatını sürdürmeye çalışıyordu. Geçen hafta intihar girişiminde bulunan Alptekin, bu sabah odasına girip çıkmadı. Ablasının ipi keserek kurtardığı genç öğretmen, sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.
22 Ağustos 2023

Yeşilçam'ın tanınmış oyuncularından Bahar Öztan, 61 yaşında kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Öztan, kanseri üç kez yenmesine rağmen geçen yıl hastalığa yeniden yakalanmıştı. Vefatının ardından cenazesi, İstanbul Üsküdar'daki Şakirin Camii'nde kılınacak cenaze namazı sonrası Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek. Öztan, hastalığıyla ilgili son durumu sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşmış ve yakında ameliyat olacağını duyurmuştu.
21 Mart 2024

Kanserle mücadele eden ve 69 yaşında hayatını kaybeden MFÖ grubunun üyesi Özkan Uğur için Atatürk Kültür Merkezi'nde bir veda töreni gerçekleştirildi. Törene siyaset ve sanat dünyasından birçok kişi katıldı. Uğur'un yakın dostları ve ailesi duygusal konuşmalar yaptı. Özkan Uğur'un cenazesi, Taksim Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.
11 Temmuz 2023

62 yaşında hayatını kaybeden yazar ve sunucu Metin Uca'nın ölümünden sonra, daha önce bir YouTube programında dile getirdiği yakılarak ölmek istediği yönündeki vasiyeti sosyal medyada yeniden konuşulmaya başlandı. Uca, Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde araç kullanırken rahatsızlanarak kaza yapmış ve hastanede yoğun bakımda yaşam mücadelesini kaybetmişti. Vasiyetinde, Türkiye'nin özgür bir ülke olması durumunda yakılarak ölmek istediğini ve küllerinin İstanbul Boğazı'na serpilmesini arzuladığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

Türk tiyatrosunun tanınmış isimlerinden ve Devlet Tiyatroları'ndan emekli olan Kazım Akşar, 69 yaşında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ve Oyuncular Sendikası, Akşar'ın ölümü üzerine taziye mesajları yayınladı. Akşar, Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olduktan sonra uzun yıllar Devlet Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yapmış, ayrıca ODTÜ ve Kadir Has Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştı.
28 Şubat 2023

Türkiye'nin tanınmış tarihçilerinden Prof. Dr. Zafer Toprak 77 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberini meslektaşı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan sosyal medya üzerinden duyurdu. Zafer Toprak, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanlığını yapmış ve Tarih Vakfı'nın kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca, 'Darwin'den Dersim'e Cumhuriyet ve Antropoloji' adlı eseriyle 2012 yılında Sedat Simavi Ödülü'ne layık görülmüştür.
3 Haziran 2023

Türk halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan, sabah yürüyüşünden döndükten sonra evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 63 yaşında vefat etti. Çok sayıda albüme imza atan ve sinema filmlerinde de rol alan Çaçan'ın cenaze töreni detayları müzisyen Ferman Toprak tarafından duyuruldu. Çaçan, 1960 yılında Ağrı'da doğmuş ve 1978'de TRT Erzurum Radyosunun düzenlediği yarışmayı kazanarak müzik dünyasına adım atmıştı.
12 Ocak 2023

Türk tiyatro ve sinema dünyasının tanınmış isimlerinden Can Gürzap, 79 yaşında hayatını kaybetti. Uzun yıllar boyunca tiyatro, sinema ve dizi alanlarında önemli roller üstlenen Gürzap, 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz', 'Kurtlar Vadisi', 'Bir Avuç Deniz', 'Aşk Beklemez' ve 'Medcezir' gibi yapımlarla tanınıyordu. Sanatçının vefat haberini Armağan Çağlayan sosyal medya üzerinden duyurdu. Gürzap, aynı zamanda bir eğitmen ve yazar olarak da biliniyor ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nda eğitim vermişti.
1 Aralık 2023

Menzil Cemaati'nin lideri Abdulbaki Erol'un vefatı üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş başsağlığı mesajları yayınladı. Erdoğan, Erol için 'ülkemizin manevi rehberlerinden' ifadesini kullanırken, Erbaş ise Erol'un iyiliğin yaygınlaşması ve inançlı bir neslin yetişmesi için çaba gösterdiğini belirtti. Her iki lider de Erol için Allah'tan rahmet diledi ve ailesine, sevenlerine sabır ve başsağlığı temennisinde bulundu.
13 Temmuz 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, Beşiktaş'ta haber takibi yapan gazeteci Zeynep Kuray gözaltına alındı. Aynı gün, KRT TV'den Eylem Sultan Keleş ve Gencer Keten haber takibi sırasında tartaklandı ve polisin kameramanın görüntü almasını engellediği bildirildi. Dokuz8 Haber'den Fatoş Erdoğan'ın çektiği fotoğrafa göre, gazeteci Hazar Dost da polis şiddetine maruz kaldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası, foto-muhabir Bülent Kılıç'ın da polis şiddetine uğradığını duyurdu. Evrensel Gazetesi çalışanları ise Maltepe'de düzenlenen resmi 1 Mayıs mitingine alınmadı. Taksim'e yürümek isteyen çok sayıda kişi de gözaltına alındı.
1 Mayıs 2023

Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sabahında evine yapılan bir baskın sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alınma nedeni hakkında henüz bilgi verilmedi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, Kartal'ın götürüldüğü Vatan Emniyet'e hareket etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, AKP iktidarı döneminde gazetecilik alanında yaşanan sorunlara dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Hrant Dink'in ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. 50 yaşında olan Bakırcıoğlu, Dink ailesinin yanı sıra birçok önemli davada görev almış bir avukattı. Hrant Dink, 2005 yılında İstanbul'da suikast sonucu öldürülmüştü ve davası Türkiye'de geniş yankı uyandırmıştı. Bakırcıoğlu için Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde bir tören düzenlenecek.
2 Nisan 2023

30 yıl önce Ankara'da evinin önünde suikaste uğrayan araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölüm yıl dönümünde çeşitli tören ve etkinliklerle anıldı. Suikast, İBDA-C ve Hizbullah gibi örgütler tarafından üstlenilmiş olmasına rağmen, olayın üzerinden geçen 30 yıla rağmen aydınlatılamadı. Anma etkinlikleri, Mumcu'nun vurulduğu yerde ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde gerçekleştirildi. Sosyal medyada da Mumcu için unutulmadığını gösteren on binlerce tweet atıldı.
24 Ocak 2023

Çok sayıda dizi, film ve reklamın görüntü yönetmenliğini üstlenen İlker Berke, 55 yaşında hayatını kaybetti. Berke'nin ölüm sebebi açıklanmadı. Hacettepe Üniversitesi’nde iktisat okurken fotoğraf, video ve sinema sanatıyla ilgilenmeye başlayan Berke, 150’den fazla reklam filminde kamera asistanı olarak çalıştı. 'Fasülye', 'Mayıs Sıkıntısı' ve 'Gönül Yarası' gibi yapımların görüntü yönetmenliğini üstlendi.
24 Eylül 2023
İşaretlediklerim