Türkiye'de barınma ihtiyacı, artan maliyetler ve yüksek faizler nedeniyle dar gelirliler için giderek zorlaşıyor. Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin konut fiyatlarının yüzde 45-50'sini, bazı bölgelerde ise yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtti. Yurtdışında ise arsa maliyetlerinin yüzde 20-25'i geçmediğini ifade eden Boysanoğlu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin regüle edilmesi durumunda konut fiyatlarının daha makul hale gelebileceğini söyledi. Boysanoğlu, ekonomik arazi üretiminin kamu gücü ile mümkün olabileceğini vurguladı.
18 Temmuz 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve AKP'li Veysel Eroğlu, deprem bölgesinde hedeflenen sürede kalıcı konutların inşası için Türkiye'de yeterli işgücünün bulunmadığını ifade etti. Uzmanlar, artçı sarsıntıların devam ettiği bölgede konut yapımının tehlikeli olduğunu ve uygun zemin araştırmalarının yapılmadığını belirtiyor. Eren, hükümetin hedeflediği zaman diliminde konutların tamamlanamayacağını, bu nedenle konteyner ve prefabrik kentlerin birkaç yıl kalıcı olacak şekilde düşünülmesi gerektiğini söyledi.
7 Nisan 2023

Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

İstanbul'da döner ustası, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı Murat Kurum'dan oy istemesi üzerine, ekonomik zorluklarını ve geçinememe sorununu dile getirdi. Dönerci, 1996'da bir yıllık maaşıyla babasına ev alabildiğini, ancak şu anda bayramda memlekete gitmenin bile hayal olduğunu belirtti. Murat Kurum'un '22 senede ülkeyi nereden nereye getirdik' sözlerine karşılık, döner ustası maaşıyla geçinememe sorununu vurguladı.
17 Şubat 2024

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede 1 milyona yakın konutun yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Bölgedeki yapı stokunun büyük bir kısmının 2000 yılı öncesine ait olduğunu ve bu yapıların yüzde 90'ının çöktüğünü, yeni yapıların ise yüzde 5'inin yıkıldığını belirtti. Elmas, bölgedeki toplam konut sayısının yaklaşık yarısının yenilenmesi gerektiğini ve depremlerin konut ve altyapı zararının 100 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulamanın olup olmaması tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışının kısıtlanmasının konut fiyatlarını ve kiraları düşüreceğini savunurken, bazıları bu durumun döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı ve TÜKODER Başkanı, kısıtlamanın Türk vatandaşlarına fayda sağlayacağını ifade ediyor. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, yabancıların konut piyasasında dolaylı etkiler yarattığını söylüyor.
4 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem kaygısıyla şehir dışına göç edenlerin sayısı arttı. Konut sektörü temsilcileri, özellikle eski yapıların bulunduğu ilçelerden göç yaşandığını belirtiyor. Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, nakliye firmalarına olan talebin arttığını, insanların ikinci evleri veya daha güvenli bölgelere taşındığını ifade ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise, ekonomik şartlar daha iyi olsa daha fazla insanın sağlam binalara geçeceğini söylüyor.
2 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de konut satışları mart ayında yıllık bazda %21,4 azaldı. Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, konut fiyatlarının yüksek seviyelere ulaştığını ve zirve yapmış olabileceğini ifade etti. Dövizdeki artış beklentisi ve kur korumalı mevduat faiz tavanının kalkması gibi faktörlerin konut talebini azaltacağını ve bu durumun konut alımlarını düşük seviyede tutacağını öngördü. Aktaş, genel bir fiyat düşüşünün olasılığının düşük olduğunu ve fiyatların uzun süre yatay seyredebileceğini belirtti.
18 Nisan 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun işsizlik oranlarına dair verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını iddia ediyor. 2023 genelinde dar tanımlı işsizlik oranının %9.4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %22.8 olduğunu belirtiyor. Muratoğlu, iş arayan işsizlerin 3.2 milyon, haftada 40 saatten az çalışanların 2.1 milyon ve iş bulmaktan umudunu kesenlerin 3.4 milyon kişi olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, çalışabilecek durumda olup çalışmayanların sayısının 33 milyon 793 bin olduğunu vurgulayarak, İstatistik Kurumu'nun verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını eleştiriyor.
26 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nda İstanbul'da katılmak isteyen hanelerin aylık 120 bin lira gelir elde etmesi gerektiği belirtildi. Kampanya, asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için ulaşılamaz durumda. Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü asgari ücret ve altında maaş alırken, emeklilerin ve memurların büyük çoğunluğu da bu kampanyadan yararlanamayacak gelir seviyesinde.
5 Ocak 2023

Türkiye'de iki yıl önce, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama Temmuz 2024'te sona eriyor ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Maliye Bakanı'nın enflasyonla ilgili açıklamalarına dayanarak, bu sınırlamanın uzatılmayacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ancak, Tunç bu ifadelerinin bir tahmin olduğunu belirtti. Bu açıklama, kira artış sınırlamasının kaldırılacağı iddialarına Saray'dan yalanlama gelmesine rağmen yapıldı.
24 Şubat 2024

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un tanınırlık sorunu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gölgesinde kalmakta olduğu belirtiliyor. Ekrem İmamoğlu'nun adaylığı döneminde yaşadığı benzer bir tanınırlık sorununun aksine, Kurum'un Erdoğan ile olan yakınlığı ve sürekli onun gölgesinde kalması, tanınırlığını artırma şansını zorlaştırıyor. İstanbul'da katıldığı törenlerde de Erdoğan ve diğer bakanların gölgesinde kaldığı, bu durumun Kurum'un görünürlüğünü olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
28 Şubat 2024

Türkiye'de konut satışları mart ayında yıllık bazda %21,4 azalmasına rağmen, fiyatlar hızla artmaya devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, konut fiyatlarındaki yıllık artış şubat ayında %141,5 olarak ölçüldü. Uzmanlar, seçim belirsizliği ve yüksek enflasyon ortamında konutun iyi bir servet koruma aracı olarak görülmesi nedeniyle fiyatların düşmesini beklemiyorlar. Ancak döviz bazında fiyatların düşebileceği öngörülüyor.
19 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2024 konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azalarak 79 bin 313’e geriledi. Ocak-haziran döneminde ise satışlar yüzde 3,7 azalarak 545 bin 74’e düştü. Konut Fiyat Endeksi (KFE) ise Mayıs 2024’te yıllık yüzde 45 arttı.
17 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656'ya düştü. Ocak-Eylül döneminde ise konut satışları yüzde 14,9 azalarak 900 bin 74 oldu. Eylül ayında en çok konut satışı 15 bin 247 ile İstanbul'da gerçekleşti. En az konut satışı gerçekleşen iller ise Ardahan, Hakkari ve Bayburt oldu.
16 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Haziran ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,4 azalarak 83 bin 636'ya geriledi. İpotekli konut satışları yüzde 66,8, sıfır konut satışları yüzde 42,1 ve ikinci el konut satışları yüzde 45,4 oranında düşüş gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 69,6 azalarak 2 bin 625 oldu. En çok konut satışı yapılan şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya olarak kaydedildi.
14 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile imar düzenlemelerinde değişiklikler yapıldı. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği, bu değişikliklerin kentsel dönüşüm sürecini durdurabileceğini ve yapıların statik açıdan tercih edilmeyen şekillerde inşa edilmesine, plan ergonomisinin, mimari estetiğin ve mülkiyet paylaşımının zarar görmesine yol açabileceğini ifade etti. Dernek, önceliğin riskli yapı stoğunun yenilenmesi olması gerektiğini savunurken, iktidarın İstanbul'da 'rezerv alanlarda' yeni konutlar inşa edilerek riskli bölgelerdeki vatandaşların taşınacağını açıkladığı belirtildi.
13 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, inşaat sektöründe çalışan sayısı temmuz ayında 1 milyon 848 bin kişiye yaklaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği'ne göre sektörde halen ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ramadan Kumova, projelerdeki nitelik artışının personel sayısında da artışa neden olduğunu belirtti. AYİDER Başkanı Hakan Şişik ise lüks konut projelerinde iyi bir ustayla çalışabilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını ifade etti.
18 Eylül 2024

Türkiye'deki gayrimenkul ilanlarında 'vatandaşlığa uygun' notu artıyor. Bu durum, 2018'de yabancılara vatandaşlık için ev alımında öngörülen bedelin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesi sonucu ortaya çıktı. Bu değişiklik, Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki değer kaybı ve yabancıların ev alımında rekorlar getirmesiyle birlikte gayrimenkul fiyatlarının artmasına neden oldu. İstanbul ve kıyı kentlerdeki gayrimenkul ilanları, 'vatandaşlığa uygun' notuyla öne çıkıyor ve fiyatlar 150 milyon liraya kadar çıkabiliyor.
11 Ekim 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık için yasa taslağı hazırlanacağını duyurdu. Özhaseki, İstanbul'da 2012'den bu yana 800 bin civarında konutun yenilendiğini, 5,8 milyon bağımsız birimden 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve 600 bininin ilk etapta yıkılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, rezerv alanlarda 350 bin konut inşa edileceğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile vatandaşların evlerini yıkıp yeniden yapmaları durumunda bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
19 Ağustos 2023
İşaretlediklerim