Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk turistlerin Yunan adalarına bir haftalık vize ile seyahat edebilmeleri uygulamasını onayladı. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesi sonrasında bu uygulama duyurulmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AB Komisyonu'nun onayının ardından Yunan makamlarının ilgili yönetmeliği hazırladığını ve Türk vatandaşlarının adalara giriş-çıkışlarında zorluk yaşamamaları için gerekli altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
8 Aralık 2023

Bu yıl Ramazan Bayramı nedeniyle 10-12 Nisan tarihleri arasında dokuz günlük bir tatil ilan edildi. Bu süre zarfında, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamasına göre, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait olan köprü ve otoyollar ücretsiz olacak. Bu uygulama, bayram tatilini fırsat bilerek seyahat etmek isteyen vatandaşlar için kolaylık sağlayacak.
4 Nisan 2024

Türkiye'de orta ve lüks segment otellerde beş gecelik tatilin maliyeti yerli turistler için 150 bin ile 200 bin lira arasında değişirken, Alman turistler aynı süre için uçak bileti dahil 500 avro (yaklaşık 17 bin 460 lira) gibi oldukça düşük bir maliyetle tatil yapabiliyor. Erken rezervasyon fiyatlarındaki yüzde 80'e varan artışlar bile tatil maliyetlerini düşürmekte yetersiz kalıyor. Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle yerli turistler için tatil giderek daha zor bir hayal haline gelirken, yabancı turistler için Türkiye, cazip bir tatil destinasyonu olmaya devam ediyor.
5 Mart 2024

Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Gerapetritis, Türk turistler için kapıda vize uygulamasının 30 Mart'ta başlayacağını açıkladı. Bu karar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Aralık ayında gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından alındı. Uygulama, başlangıçta altyapısı uygun olan beş adada başlayacak ve daha sonra diğer adalara genişletilecek. Bu adımla, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve turizmin geliştirilmesi hedefleniyor.
12 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sayıştay’ın 162’nci kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, kamu malına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Roma seyahati gibi harcamaları eleştiren Erdoğan, kamu kurumlarındaki adam kayırmacılığı ve savurganlığa dikkat çekti. Erdoğan, devlet işlerinin ciddiyetle ve özveriyle icra edilmesi gerektiğini belirterek, kamu görevlilerinin millete hizmet etme sorumluluğunu hatırlattı.
28 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuruna yüzde 30,5 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte 10,77 TL olan kur, 14,0387 TL'ye yükseldi. İlaç avro kuru genellikle yılda bir kez güncellenirken, reel kur ile ilaç avro kuru arasındaki farkın açılmasıyla ilaç sıkıntısı tüm yıla yayılmaya başladı ve birçok ilaca ulaşılamıyor.
23 Temmuz 2023

Türkiye'de turizm sektörü temsilcileri, yerli turistlerin bu yıl yaz sezonunda yüzde 60-70 ile başlayan ve yüzde 200'e kadar çıkabilecek otel ücreti zamlarıyla karşılaşacağını belirtiyor. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı ve diğer sektör temsilcileri, otel maliyetlerindeki artışların oda fiyatlarına yansıtılacağını ve bu durumun maliyetlerin TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranından daha fazla arttığını vurguluyor. Ayrıca, personel ve enerji maliyetlerindeki artışlar da otel ücretlerine zam olarak yansıtılacak.
18 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, İtalya'nın Milano şehri ve Britanya'nın başkenti Londra'daki Türk temsilcilikleri sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunarak vatandaşları ve İtalyalı dostları Diyanet Vakfı ve Kızılay'a bağış yapmaya yönlendirdi. Milano başkonsolosluğu ve Londra büyükelçiliği, bağış yapmak isteyenler için ilgili bağış sayfalarının linklerini paylaştı. Diyanet Vakfı'nın sitesinde farklı miktarlarda hızlı bağış seçenekleri sunuluyor.
8 Şubat 2023

Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi kıyısındaki tatil kenti Split'te, kent merkezinde bikini ve mayo ile dolaşmanın yasaklandığı ve bu kurala uymayanlara 150 Avro para cezası uygulanacağı açıklandı. 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren karar, kent merkezinin 21 radar tarafından gözetleneceğini belirtiyor. Ayrıca, kamusal alanlarda alkollü içki tüketenlere ve tasmasız köpek gezdiren vatandaşlara da cezai yaptırımlar getirildi.
29 Ocak 2023

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapıldı. Yeni tarifeye göre otomobiller 112 lira, minibüsler 168 lira ve motosikletler 43,7 lira ödeyecek. Bu zam, 14 Mayıs'ta otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan yüzde 60'lık zammın ardından geldi.
16 Mayıs 2024

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapıldı. Yeni tarifeye göre, otomobiller için gündüz geçiş ücreti 156 lira, minibüsler için 234 lira ve motosikletler için 60,8 lira olarak belirlendi. Bu zam, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yapılan zamların ardından geldi. 15 Ağustos'ta köprü ve otoyollara da zam yapılmıştı.
16 Ağustos 2024

İlber Ortaylı, Palermo'nun Avrupa'da beş vakit ezanın duyulduğu nadir başkentlerden biri olduğunu vurguladı. Şehrin Belediye Başkanı Roberto Lagalla'nın Müslümanlarla bayram namazlarına katıldığını belirten Ortaylı, Palermo'nun Kudüs, Beyrut ve İstanbul gibi şehirlerle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Sicilya'nın tarihsel ve kültürel katmanlarını anlatan Ortaylı, şehrin Avrupa Birliği fonlarıyla restore edilen binaları ve sıcak iklimiyle dikkat çektiğini belirtti.
23 Haziran 2024

Elif Zorlu Tapan, Türk turistlerin yaz tatilinde Yunanistan'ı tercih etme nedenlerini ele alıyor. Bodrum'dan Leros'a yapılan bir tatil deneyimi üzerinden, Yunan adalarının sakinliği, uygun fiyatları ve misafirperverliği vurgulanıyor. Türkiye'deki yüksek fiyatlar ve yerli turistlere gösterilen ilgisizlik, Türk turistlerin Yunanistan'ı tercih etmesinde önemli bir etken olarak belirtiliyor.
10 Temmuz 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'deki ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların tatil tercihlerini değerlendirdi. Yerli turistin ekonomiye katkısının sınırlı olduğunu ve döviz kazandıran yabancı turistlerin önemini vurguladı. Ekonomik zorluklar nedeniyle birçok vatandaşın yurt dışındaki vizesiz ülkelere ve Yunan adalarına yöneldiğini belirtti. Ayrıca, geçmişteki ekonomik durumla günümüzü karşılaştırarak, vatandaşların tatil yapma imkanlarının azaldığını ifade etti.
19 Haziran 2024

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sezonu boyunca bazı müze ve ören yerlerinin ziyaret saatlerini uzattı. Aspendos, Side, Patara, Hierapolis, Efes gibi ören yerleri gece 00.00'a kadar, İstanbul Havalimanı Müzesi ve Galata Kulesi saat 23.00'e kadar, Ayasofya Tarihi Müzesi, Van Akdamar Anıt Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ise saat 22.00'ye kadar ziyarete açık olacak. Bu değişiklik, turizm sezonunda ziyaretçilere daha esnek saatler sunmayı amaçlıyor.
9 Nisan 2024

Türk vatandaşları, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranları ve randevu almakta yaşanan zorluklar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkelerinden gelen ret cevapları devam ediyor ve yaz öncesi randevu yoğunluğu artıyor. Seyahat şirketleri, müşterilerine vizesiz ülkelere turlar önermeye başladı. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, yurt dışı talebinin arttığını ve döviz kurlarının sabit kalmasının yurt dışı tatillerini daha cazip hale getirdiğini belirtiyor.
30 Mayıs 2023

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün duyurusuna göre, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Türkiye'deki müze ve ören yerleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM'un himayelerinde gerçekleştirilecek Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği kapsamında, müzeler 23.00'e kadar ziyaretçilere açık olacak.
17 Mayıs 2023

İtalya, 10 yıllık bir aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını duyurdu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bu adımın Rusya'nın Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını engellemek amacıyla atıldığını belirtti. Bu hamle, Avrupa Birliği içinde diplomatik bölünmelere yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
26 Temmuz 2024
İşaretlediklerim