Eski Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, kendisini taşıyan helikopterin Şili'nin Los Rios bölgesinde Ranco Gölü'ne düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kazada Pinera dışında üç kişi daha yaralandı ve kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Pinera, 2010-2014 ve 2018-2022 yılları arasında iki dönem Şili'nin devlet başkanlığını yapmıştı ve Pandora Belgeleri'nde adı geçen yolsuzluk dosyalarıyla gündeme gelmişti.
7 Şubat 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, göçmen politikalarının sıkılaştırılması konusunda koalisyon ortakları arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu hükümetin istifa ettiğini duyurdu. Rutte, göç meselesinin büyük bir sosyal problem olduğunu belirtti ve kabinenin istifasını Kral Willem Alexander'a sunacağını ifade etti. Rutte ayrıca, seçimlerin yenilenmesi sürecini başlatacaklarını ve mevcut hükümetin seçimlere kadar geçici olarak görevde kalacağını söyledi. Muhalefet, hükümetin düşmesinden memnuniyetini Twitter üzerinden dile getirdi ve seçimlerin bir an önce düzenlenmesi çağrısında bulundu.
8 Temmuz 2023

22 yaşındaki trans kadın Rikkie Valerie Kolle, Hollanda'da düzenlenen bir güzellik yarışmasını kazanarak Miss Hollanda tacını takan ilk trans kadın oldu. Kolle, bu zaferini büyük bir gurur ve mutlulukla duyurdu. Aralık ayında El Salvador'da yapılacak olan Miss Universe yarışmasında Hollanda'yı temsil edecek ve bu yarışmada yer alacak ikinci trans kadın olacak. İlk trans kadın yarışmacı ise 2018'de Angela Ponce idi.
11 Temmuz 2023

31 Aralık'ta 95 yaşında hayatını kaybeden Emerit Papa 16. Benediktus'un naaşı, Vatikan'daki Aziz Peter Bazilikası'nda ziyarete açıldı. Katolik dünyası, Papa'yı son kez görmek için uzun kuyruklar oluşturdu. 2005-2013 yılları arasında Papalık görevini yürüten ve 600 yıl sonra istifa eden ilk Papa olan 16. Benediktus için Perşembe günü düzenlenecek cenaze törenini halefi Papa Francesco yönetecek. Tören sade ve ölçülü olacak şekilde planlanmıştır ve dünya çapından devlet liderleri de cenazeye davet edilmiştir.
2 Ocak 2023

Dame Edna Everage karakteriyle tanınan Avustralyalı komedyen Barry Humphries, 89 yaşında hayatını kaybetti. Mart ayında geçirdiği kalça ameliyatının ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılan Humphries'in ölümü, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese tarafından da üzüntüyle karşılandı. Humphries, sahne ve ekran kariyeri boyunca birçok önemli yapımda yer aldı ve 'Kayıp Balık Nemo' gibi animasyon filmlerinde seslendirme yaptı. Dört kez evlenen ve dört çocuk babası olan sanatçı, geride eşi Lizzie Spender'ı bıraktı.
22 Nisan 2023

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı bütçesinde kesintiler yapmak gibi kemer sıkma önlemleri üzerinde çalışacaklarını vurguladı. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya’da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Tayyip Erdoğan, TBMM'de geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli'den mazbatasını alarak yemin etti ve üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu töreni locadan izledi. Erdoğan'ın ailesi ve torunları da töreni locadan takip etti. Yemin töreninin ardından Erdoğan, Anıtkabir ziyareti ve Beştepe'deki göreve başlama törenine katılacak. Törene çok sayıda yabancı devlet başkanı, başbakan ve uluslararası kuruluş temsilcileri katılacak. Erdoğan'ın yeni kabinesini akşam yemeğinden sonra açıklaması bekleniyor.
3 Haziran 2023

Kral Charles’ın portresini taşıyan 5, 10, 20 ve 50 sterlinlik banknotlar dolaşıma girdi. Yeni banknotlar, yıpranmış olanların yerine ve banknotlara olan talepteki genel artışı karşılamak amacıyla basılacak. Kraliçe 2’nci Elizabeth’in portresinin yer aldığı banknotlar da kullanılmaya devam edecek. Yeni banknotların yavaş yavaş yayılması bekleniyor.
5 Haziran 2024

ABD'de huzurevinde kalan 74 yaşındaki Constance Glantz'ın öldüğü bildirildi ancak cenaze işlemleri sırasında hala yaşadığı fark edildi. Lancaster Bölge Şerif Ofisi'nden Ben Houchin, cenaze işlerini yürüten şirket çalışanlarının nakil işlemleri sırasında kadının nefes aldığını fark ettiğini ve derhal yetkililerle irtibata geçtiğini belirtti. Glantz hastaneye götürüldü ve olayın oldukça alışılmadık olduğu vurgulandı.
4 Haziran 2024

Avustralya'nın Victoria eyaletinde kısa bir gezintiye çıkan 48 yaşındaki Lillian Ip, yanlış bir dönüş yaparak çamura saplandı ve beş gün boyunca aracında mahsur kaldı. Bu süre zarfında annesine hediye etmek için taşıdığı bir şişe şarabı tüketti. Geçen cuma havadan yapılan arama sonucu acil durum hizmetleri tarafından bulunan Ip, hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
9 Mayıs 2023

Avustralya'nın Queensland bölgesinde balık tutarken kaybolan 65 yaşındaki Kevin Darmody adlı kişinin cesedinin parçaları, bölgede yapılan arama çalışmaları sırasında öldürülen iki timsahın birinin midesinden çıktı. Darmody'nin yanında olan arkadaşı, olay anında sadece bir bağırış ve suya düşme sesi duyduğunu belirtti. Yaban hayatı uzmanları, Darmody'nin iki timsah tarafından öldürülmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bu olay, 1985'ten bu yana kayıtlara geçen 13'üncü timsah saldırısı vakasıdır.
3 Mayıs 2023

Prenses Diana'nın beyaz koyunların arasında tek bir siyah koyunun yer aldığı ünlü kazağı, New York'taki Sotheby's Müzayede Evi tarafından 1,14 milyon dolara satıldı. Kazak, 1981'de Diana'nın Galler Prensi Charles'la evliliğinden haftalar önce giydiği ve Kraliyet ailesi içindeki yerinin sembolü olarak tanımlanan bir parçadır. Kazanan kişinin kimliği açıklanmadı.
15 Eylül 2023

Ünlü canavarlar Godzilla ve King Kong'un yer aldığı evrenin beşinci filmi olan 'Godzilla ve Kong: Yeni İmparatorluk' için ilk fragman yayınlandı. 2021 yapımı 'Godzilla vs. Kong' filminin yönetmeni Adam Wingard, bu yeni filmde de yönetmenlik görevini üstleniyor. Film, Kong ve Godzilla'nın insanlık için yeni bir tehdide karşı birleşmelerini anlatıyor. Rebecca Hall, Brian Tyree Henry ve Kaylee Hottle gibi isimler serideki rollerine geri dönerken, Dan Stevens ve Fala Chen gibi yeni isimler de kadroya katılıyor. Filmin senaryosu Terry Rossio, Jeremy Slater ve Simon Barrett tarafından yazılmış ve film 12 Nisan 2024'te sinemalarda gösterime girecek.
4 Aralık 2023

Amerikalı ünlü aktör Robert De Niro, 19 yaşındaki torunu Leandro De Niro Rodriguez'in ölümünden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Leandro'nun annesi ve De Niro'nun kızı Drena De Niro, oğlunun vefat haberini Instagram üzerinden duyurdu. Leandro'nun ölüm nedeni resmi olarak açıklanmamış olmasına rağmen, Daily Mail'in haberine göre, genç bir evde beyaz toz bir madde yanında ölü bulundu ve polis uyuşturucu kullanımı ihtimali üzerinde duruyor.
4 Temmuz 2023

Londra'da Royal Albert Hall'de Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler yararına düzenlenen yardım konserinde Britanyalı oyuncu Olivia Colman, Nazım Hikmet'in 'Yaşamaya Dair' şiirini İngilizce olarak okudu. Colman, 'The Crown', 'The Lobster', 'Fleabag' ve 'The Iron Lady' gibi yapımlarla tanınmaktadır. Şiirin okunduğu anlar, Gerçek Gündem yazarı Bahar Akpınar tarafından Twitter üzerinden paylaşıldı. Nazım Hikmet'in şiiri, yaşamın kıymeti ve ciddiyeti üzerine odaklanıyor ve insanın yaşama tutunmasını vurguluyor.
17 Nisan 2023

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles, Lancaster Dükalığı aracılığıyla, vasiyet bırakmayan veya varisi olmayan kişilerin mallarına el koyarak servetine eklemekte. Feodal sistemden kalma 'bona vacantia' adı verilen bu uygulama ile son 10 yılda 60 milyon sterlinin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlandığı iddia edilse de, gazete bu iddiaları yalanlayarak paraların Charles'ın mülklerini geliştirmek için kullanıldığını öne sürdü. Ölen kişilerin yakınları ve Liberal Demokrat Parti'den eski bakan Norman Baker, durumu ahlak dışı ve iğrenç olarak nitelendirdi.
25 Kasım 2023

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya'da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Hollanda'nın Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olan Sigrid Kaag, ailesine yönelik artan tehditler sebebiyle siyasetten çekilme kararı aldığını açıkladı. Kaag, popülizm ve İslamofobi karşıtı duruşuyla tanınan bir politikacıydı ve özellikle aşırı sağ kesimler tarafından hedef alınıyordu. Ailesinin güvenliği için bu kararı aldığını belirten Kaag, kadın düşmanlığının da kendisine yönelik tepkilerde etkili olduğunu ifade etti. Kaag, yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edeceğini söyledi.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim