ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açmasının ardından, Binance ABD'deki dolar cinsinden para yatırma işlemlerini askıya aldı ve bankacılık ortaklarının para çekme işlemlerini durduracağını duyurdu. Bu gelişmelerin sonucunda Binance, ABD iştirakinden yaklaşık 50 kişiyi işten çıkardı, bu kişiler arasında hukuk, uyum ve risk departmanlarındaki çalışanlar da bulunuyor.
17 Haziran 2023

ABD, kendi hava sahasında tespit edilen ve 'casus balonu' olarak nitelendirilen Çin'e ait bir balonu Atlantik Okyanusu üzerinde Amerikan karasularına çıktığında düşürdü. Balonun düşürülmesi için FAA, bazı havaalanlarının uçuşlarını durdurdu ve hava sahasını kapattı. Bu olay, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini iptal etmesine neden oldu ve ABD ile Çin arasındaki gerginliği artırdı.
5 Şubat 2023

ABD hükümeti tarafından Covid-19 salgını sırasında sağlanan toplam 4,2 trilyon dolarlık yardım fonundan 280 milyar doların çalındığı ve 123 milyar doların israf edildiği açıklandı. Hızlı fon dağıtımı sırasında kısıtlamaların az ve gözetimin yetersiz olması dolandırıcıların işini kolaylaştırdı. Dolandırıcılar, mahkumların ve ölülerin bilgilerini kullanarak yardım talep etti. ABD Adalet Bakanlığı şu ana kadar 2,230'dan fazla kişiye dava açtı ve binlerce soruşturma devam ediyor.
14 Haziran 2023

NASA, resmi sosyal medya hesabından yanlışlıkla paylaşılan 'tehlike' mesajının eğitim simülasyonuna ait olduğunu açıkladı. Videoda, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir astronotun hayatta kalma şansının zayıf olduğu belirtiliyordu. Bu durum, uzayda olası bir acil durum spekülasyonlarına yol açtı, ancak NASA ve SpaceX, ISS'deki tüm mürettebatın güvende olduğunu doğruladı. Mesajın, astronotların ve yer ekiplerinin çeşitli senaryolar için eğitim aldığı bir simülasyondan yanlışlıkla yönlendirildiği belirtildi.
14 Haziran 2024

ABD'de deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağı düştü ve pilot sağ kurtuldu. Kazanın ardından uçağın enkazı, Güney Carolina eyaletinde bir kırsal alanda bulundu. Kazanın nedeni hala araştırılıyor ve bu süreçte ek bilgi sağlanamıyor. Kazanın ardından ABD içinde ve dışındaki tüm havacılık birimlerinde iki gün süreyle tüm uçuşlara ara verildi.
19 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar, Kahramanmaraş depremleri sonrası İHA ve SİHA'ların afet bölgesindeki performansını eleştiren bir tweet üzerine 150 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. Aydın Aydoğan isimli kullanıcının tweet'inde, Bayraktar'ın şirketi tarafından üretilen dronların bir kısmının donduğu ve uçamadığı iddia edilmişti. Bayraktar'ın avukatları, bu iddiaların İHA ve SİHA sistemlerine olan güveni sarsıp başarılarını karaladığını savunarak dava dilekçesine İHA ve SİHA'larla ilgili olumlu haberler ekledi. Aydoğan ise eleştiri hakkını kullandığını ve sadece AFAD başkanının söylediklerini paylaştığını belirtti.
13 Nisan 2023

İstanbul Çatalca'da, bir bungalov sitesindeki beş ev, projeyi yapan kişi ile bir ev sahibi arasında çıkan maddi anlaşmazlık sonucu çalındı. Ev sahibi, tartışmanın ardından evleri havuzlarıyla birlikte söküp kamyona yükleyerek götürdü. Site sakinleri durumu jandarmaya bildirdi ve soruşturma devam ediyor. Ev sahiplerinden biri olan Enis Onat, olayla ilgili detayları paylaşarak, hızlı bir çözüm beklediklerini ifade etti.
5 Mayıs 2024

ABD Sahil Güvenlik tarafından yapılan aramalar sonucunda, Atlas Okyanusu'ndaki Titanik enkazına turistik sefer düzenleyen 'Titan' adlı denizaltının enkazı bulundu. Denizaltının iç patlama sonucu parçalandığı ve yolcuların hayatını kaybettiği açıklandı. Enkaz, Titanik enkazının yaklaşık 500 metre uzağında tespit edildi. Denizaltıda beş kişinin bulunduğu ve aralarında Britanyalı milyarder Hamish Harding ile Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud'un da olduğu biliniyor.
22 Haziran 2023

NASA tarafından kurulan ve tanımlanamayan anormal fenomenleri (UAP) inceleyen kurul, ilk bulgularını bir brifing ile paylaştı. Savunma Bakanlığı'ndan Dr. Sean Kirkpatrick, 800'den fazla UAP ihbarı aldıklarını ve bunların çok azının 'tanımlanamayacak anormallikler' olarak değerlendirildiğini belirtti. FAA yetkilisi Mike Freie, özellikle SpaceX'in Starlink lansmanından sonra ve Şubat ayında bir Çin casus balonunun düşürülmesinden sonra UAP ihbarlarında artış olduğunu ifade etti. Toplantıda, tespit edilen cisimlerin arkasında 'insan dışı bir zeka' olup olmadığı sorusu gündeme geldi, ancak NASA'dan David Spergel henüz böyle bir kanıtın olmadığını vurguladı.
1 Haziran 2023

NASA'nın X (eski adıyla Twitter) platformundaki Ay hesabı, 8 Nisan'da gerçekleşen yılın ilk tam Güneş tutulması sırasında, Ay'ın Güneş'i fiziken engellemesini takiben, bir şaka yaparak Güneş hesabını engelledi. Bu olay, Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde gözlemlenen ve yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyen tam Güneş tutulması sırasında gerçekleşti. NASA'nın bu eğlenceli yaklaşımı, sosyal medyada dikkat çekti ve kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
9 Nisan 2024

Titanik filminin yönetmeni James Cameron, Atlas Okyanusu'nda turistik amaçla sefer yaparken kaybolan ve içinde beş yolcusuyla birlikte enkazı bulunan 'Titan' adlı denizaltının kayboluşunu ve enkazının bulunmasını şiddetle hissettiğini ifade etti. Cameron, daha önce Titanik'e 33 kez dalış yapmış biri olarak, denizaltının iletişim ve navigasyon sistemlerinin aynı anda kaybolmasından bir felaketin gerçekleştiğini tahmin ettiğini belirtti. Denizaltının enkazı, Titanik enkazının yakınında bulundu ve iç patlama sonucu parçalandığı açıklandı. Denizaltı turunu düzenleyen OceanGate şirketi, yolcuların ailelerine başsağlığı diledi.
23 Haziran 2023

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bir kanser hastası kadına cinsel saldırıda bulunulduğu iddiasıyla erkek hemşire E.K. tutuklanmıştı. İzmir 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan hemşire ile ilgili olarak, ailenin rektörlüğe açtığı tazminat davasında İzmir 5'inci İdare Mahkemesi aileye 600 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6'ncı İdari Dava Dairesi, kararı hukuka uygun buldu.
18 Mart 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yanlış bir komut göndermesi sonucu bağlantısını kaybettiği Voyager 2 uzay aracından yeniden sinyal aldığını duyurdu. Yanlış komut sonucu uzay aracının anteni yüzde iki oranında kaymış ve Voyager 2 ile iletişim kesilmişti. NASA, Avustralya'nın başkenti Canberra'daki devasa çanak anteni kullanarak 19 milyar kilometre ötedeki Voyager 2'den sinyal almayı başardı. Voyager Interstellar Proje Müdürü Suzanne Dodd, Voyager 2'nin halen 'hayatta' olduğuna dair sinyaller aldıklarını bildirdi.
1 Ağustos 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

ABD'de 20'li yaşlardaki Anton ve James Peraire-Bueno kardeşler, 12 saniye içinde 25 milyon dolar değerinde Ethereum çalmakla suçlanıyor. MIT'de matematik ve bilgisayar mühendisliği okuyan kardeşler, elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla tutuklandı. Savcılar, bu tür bir dolandırıcılığın ilk kez bir suç davasının konusu olduğunu belirtiyor. Bu olay, blok zincir sisteminin güvenilirliği hakkında soru işaretleri doğurdu.
16 Mayıs 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin dünyaya dönüşü, Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışın ertelendiğini duyurdu. Ekip ve uzay aracının sağlıklı durumda olduğu, bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarının izlenmeye devam edeceği belirtildi.
6 Şubat 2024

Rapçi Nicki Minaj, Titanik enkazına turistik amaçla sefer düzenleyen ve beş kişinin ölümüne neden olan 'Titan' denizaltısına kişi başı 250 bin dolar ödenmesini eleştirdi. Minaj, bu durumu eleştirerek, bazı insanların hayatları boyunca çalışmalarına rağmen 250 bin dolar biriktiremediğini ve bu paranın bir denizaltıya atlayıp, içerisindeki hemen hemen herkesin öldüğü bir geminin enkazını görmeye gitmek için harcandığını belirtti. Minaj'ın bu sözleri bir kesimin tepkisini çekerken, bir kesim de Minaj'a hak verdiğini belirtti.
25 Haziran 2023

ABD'de, İran yaptırımlarını ihlal ettiği iddiasıyla Halkbank'a karşı açılan tazminat davası, istinaf mahkemesi tarafından düşürüldü. Müştekiler, bankanın yaptırım ihlalleri nedeniyle İran'dan alacaklarını tahsil edemediklerini iddia ederek dava açmışlardı. Halkbank, davanın düşürüldüğünü Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) duyurdu. Halkbank'a yönelik ABD'deki 'İran yaptırımlarını delme' suçlamasıyla ilgili ceza davası ise devam etmektedir.
3 Mayıs 2023

Delaware'de bir bilgisayar tamir dükkanı sahibi olan John Paul Mac Isaac, Hunter Biden'ın avukatının bilgisayardaki bilgilerin çalınması ve paylaşılması hakkında savcılara yaptığı cezai soruşturma çağrısını değerlendirdi. Mac Isaac, kendisine yönelik tehdit iddialarını reddederek, Hunter Biden'ın bilgisayarını tamir etmek ve içeriklere erişmek için gerekli izne sahip olduklarını belirtti. 2020'de New York Post'un haberine göre, Hunter Biden'ın bilgisayarında babası Joe Biden'ın Ukrayna politikalarına müdahalesine dair iddialar ve kişisel içerikler bulunmuştu. Hunter Biden'ın avukatı, bilgisayarın içeriğinin çalınması ve dağıtılması konusunda dükkan sahibi ve Trump'ın ekibinden bazı isimleri suçlamıştı.
4 Şubat 2023

Los Angeles yönetimi, 2020 yılında helikopter kazasında hayatını kaybeden basketbol yıldızı Kobe Bryant ve kızı Gianna'nın kaza yerinde çekilen fotoğraflarının yayılması sebebiyle Vanessa Bryant'a 28.85 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Vanessa Bryant, polis ve itfaiyecilerin kazanın görüntülerini gayriresmi hesaplardan paylaştığı gerekçesiyle dava açmıştı. Dava, anlaşmayla sonuçlandı ve Vanessa Bryant'ın avukatı Luis Li tarafından anlaşma doğrulandı.
1 Mart 2023
İşaretlediklerim