Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Gazeteci Candaş Tolga Işık, Avustralya'da bir sandık yetkilisinin 720 adet AKP'ye mühürlü oy pusulası bulduğunu Twitter üzerinden duyurdu. CHP'nin yurt dışı örgütü, bu durumla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. AKP'nin YSK üyesi Recep Özel, olayın takipçisi olduklarını ve pusulayı ilk bulanın AK Parti sandık kurulu üyesi olduğunu belirtti. CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılıç ise bu bilginin doğru olmadığını ve olayın takipçisi olduklarını ifade etti.
5 Mayıs 2023

Ankara Asayiş Şube Müdürlüğü, 'Maskeli Beşler' adını veren hırsızlık çetesine yönelik operasyonda dokuz zanlıyı yakaladı. Çubuk ilçesindeki bir adresten 26 bin dolar değerinde pırlanta, 52 çeyrek altın ve 35 bin lira çalınması olayıyla ilgili çalışma başlatıldı. Zanlıların, İstanbul ve Ankara grupları olarak birbirleriyle bağlantılı hareket ettikleri, farklı marka lüks araçlarla Ankara'da buluştukları belirlendi. Şüphelilerden dördü Ankara'da, beşini İstanbul'a kaçmaya çalışırken Kocaeli'de yakalandı.
24 Ekim 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle, Twitter bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurabilir. BTK, 19 Temmuz'da Twitter'a reklam verilmesini yasaklamıştı. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci belirleme ve bildirime yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda BTK, Twitter'ın bant genişliğinin daraltılması için mahkemeye başvurma hakkı kazanıyor.
18 Ekim 2023

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

MİT ve İstanbul Emniyeti'nin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucunda, MOSSAD'a bilgi satmakla suçlanan, aralarında bir özel dedektifin de olduğu yedi şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski kamu personeli Hamza Turhan Ayberk de bulunuyor. Ayberk'in, para karşılığı MOSSAD'a bilgi sızdırdığı ve 'Victoria' isimli bir ajanla temas kurduğu belirlendi.
5 Mart 2024

Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da deprem ve Togg kredisi vaadiyle dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 25 şüpheli gözaltına alındı. Aralarında örgütün elebaşı olduğu iddia edilen 'Suflör' lakaplı kişinin de bulunduğu zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklandı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda silah, POS cihazları, cep telefonları ve para ele geçirildi. İnternet üzerinden sahte kredi vaatleriyle vatandaşları kandırdıkları ve banka hesaplarından para çektikleri tespit edildi.
10 Nisan 2023

Müzik yayın platformu Spotify, maliyetleri azaltma amacıyla çalışanlarının yaklaşık yüzde 6'sına denk gelen 600 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Şirketin toplamda 9 bin 800 civarında çalışanı bulunuyor. Bu gelişme, pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma haberleriyle gündeme gelmişti.
23 Ocak 2023

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremler sonrası, Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı tespit edilen 202 hesap yöneticisinden 18'ini gözaltına aldı, bunlardan 5'i tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve vatandaşlardan para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleriyle ilgili işlemler yapılarak cüzdanlar donduruldu.
8 Şubat 2023

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

ABD'li pop şarkıcısı Taylor Swift, Eras turunun ABD ayağı kapsamında görev alan kamyon şoförlerine ve diğer tur ekibi üyelerine 100 bin dolarlık ikramiye verdi. Colorado merkezli kamyon şirketi Shomotion’un CEO’su Michael Scherkenbach, bu jestin nakliye personelini şaşırttığını belirtti. İkramiyenin bu büyüklükte olmasını beklemediklerini ifade eden Scherkenbach, tur için yaklaşık 50 kamyon sürücüsünün görev aldığını söyledi.
4 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan iletişim sorunları nedeniyle Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), GSM operatörleri ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, operatörlerin ve BTK'nın ihmalkarlığı ve sorumsuzluğu nedeniyle 'görevi kötüye kullanma', 'haberleşmenin engellenmesi', 'bilinçli taksirle öldürme' ve 'bilinçli taksirle yaralama' suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. BTK'nın deprem sırasında Twitter'a erişimi kısıtladığı da belirtildi.
10 Şubat 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü olan Seçil Erzan, Galatasaray Spor Kulübü ile banka arasındaki sponsorluk anlaşması sonucu kurulan güven ilişkisi üzerinden Galatasaray camiasından kişilere 'fon' adı altında yatırım yapma vaadiyle dolandırıcılık yapmıştır. Erzan'ın dolandırdığı kişi sayısının 30-40, topladığı paranın ise 30-35 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Erzan, bazı müşterilere 'kar' veya 'faiz' adı altında ödemeler yaparak güvenlerini kazanmış. Dolandırıcılık, bir müşterinin evrak beklerken şüphelenip şubeye gitmesi ve durumu anlatması sonucu ortaya çıkmıştır. Denizbank, Erzan hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve iki çalışanını görevden uzaklaştırmıştır. Soruşturma kapsamında Emre Belözoğlu ve Arda Turan gibi isimler mağdur sıfatıyla ifade vermişlerdir.
28 Nisan 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki bir okul müdürü, gurbetçilerin okula bağışladığı bilgisayarları sattığı iddiasıyla soruşturma altında. Güveçci Ortaokulu'na 19 dizüstü bilgisayar bağışlayan gurbetçiler, okul müdürü M.A'nın bu bilgisayarlardan dokuzunu satarak sanal bahis oynadığını öne sürdü. Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetçi, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını bildirdi.
31 Ekim 2023

İstanbul Beylikdüzü'nde, gerçeğe aykırı reçeteler düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratan bir dolandırıcılık operasyonu gerçekleştirildi. Olayla ilgili üç doktor ve eczacıların da aralarında bulunduğu 18 zanlı tutuklandı. Soruşturma kapsamında, doktorlar ve bazı eczacıların, tahlil yapılmadan maddi değeri yüksek ilaçları reçete ettikleri ve bu reçetelerin SGK'ya faturalandırılarak kamu zararı oluşturulduğu belirlendi. Operasyon sonucunda, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'rüşvet', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'örgütlü şekilde nitelikli dolandırıcılık' suçlarından 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve 39 zanlı gözaltına alındı.
24 Şubat 2024

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), Huawei Telekomünikasyon Dış Ticaret Limited Şirketi'nin yurt dışına kişisel veri aktarımına izin verdi. Bu izin, Türkiye'deki internet kullanıcılarının rızası olmaksızın verilerinin yurt dışına aktarılabileceği anlamına geliyor. Uzmanlar, Türkiye'nin kişisel verileri koruma kanununun Avrupa Birliği'nin GDPR düzenlemelerine kıyasla yetersiz olduğunu belirtiyor. Huawei'nin Türkiye'deki internet altyapısındaki büyük payı ve bu durumun güvenlik riskleri de vurgulanıyor.
29 Mayıs 2024

Merkez Bankası verilerine göre, 4 Ağustos haftasında kartlı harcamalar 181,6 milyar lira ile rekor seviyeye ulaştı. En belirgin artışlar hizmet sektörleri, gıda ve eğitim-kırtasiye harcamalarında görüldü. Ancak, elektrik-elektronik ve mobilya gibi bazı alt gruplarda harcamalar azaldı. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde ise 2,1 milyar lira azalışla haftalık 57,3 milyar lira harcama yapıldı.
11 Ağustos 2023

Çin'in Gansu bölgesinde, ChatGPT kullanarak oluşturulan ve dokuz inşaat işçisinin öldüğünü iddia eden sahte bir tren kazası haberinin sosyal medyada yayılmasının ardından, 15 binden fazla kez tıklanan bu içerikle ilgili bir kişi gözaltına alındı. Polis, şüphelinin Baidu'ya ait bir platformda 25 hesap üzerinden bu sahte haberi yaydığını ve Hong soyadlı şüphelinin yanlış bilgi vermekten dolayı gözaltına alındığını açıkladı. Çin'de 10 Ocak'tan itibaren deepfake ve yapay zeka ile sahte bilgi üretiminin engellenmesine yönelik kurallar yürürlüğe girmiş durumda.
11 Mayıs 2023

Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında gerçekleşen Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası çıkan olaylar sebebiyle 12 şüpheliden 7'si adliyeye sevk edildi. Maç sırasında ve sonrasında sahaya yüzlerce su şişesi, meşale, bozuk para ve çakmak atıldı, bazıları Fenerbahçeli futbolculara isabet etti. Maçın bitimiyle birlikte Trabzonspor taraftarları sahaya inerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı, güvenlik güçleri durumu kontrol altına almakta yetersiz kaldı. İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu olaylarla ilgili soruşturma başlattı.
20 Mart 2024
İşaretlediklerim