10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerini fosil yakıtlardan arındırma taahhüdünde bulundu. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Avusturya, Danimarka, Litvanya, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda'nın verdiği taahhütler, bazı eksiklikler içerse de, fosilsiz elektrik üretimi hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Mali, Nijer ve Burkina Faso, Rusya ile telekomünikasyon ve gözetleme uyduları almak için bir anlaşma imzaladı. Bu üç Afrika ülkesi, askeri cunta tarafından yönetiliyor ve darbeden sonra Rusya merkezli bir dış politika izliyor. Anlaşma, sınır gözetimini ve ulusal güvenliği artırmayı, aynı zamanda güvenli iletişimi sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, uyduların sel, kuraklık ve yangın gibi acil durumları izlemelerine ve müdahale etmelerine yardımcı olacağı belirtildi.
24 Eylül 2024

Almanya'da Köln-Wahn Askeri Hava Üssü, sabotaj şüphesiyle giriş çıkışlara bir süreliğine kapatıldı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Arne Collatz, üssün izinsiz bir giriş sebebiyle kapatıldığını ve sabotaj şüphesinin bulunduğunu belirtti. Üsse verilen suyun değerlerinde anormal bir artış görüldüğü için kirletilmiş olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, Geilenkirchen'deki NATO üssü de sabotaj şüphesiyle kapatıldı.
14 Ağustos 2024

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da 'Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti' adında bir oluşum kuracaklarını açıkladı. Bu yeni devletin, dini hoşgörüyü teşvik etmek amacıyla Vatikan tarzı bir anklav olarak planlandığı belirtildi. Rama, bu yapının kurulmasının zaman alacağını ve sadece birkaç yakın yardımcısının planı bildiğini söyledi. Yeni devletin ordusu, sınır muhafızları ve mahkemesi olmayacak.
22 Eylül 2024

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7 grubu, bu yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük sıçrama yapan aşırı sağın gölgesinde toplandı. G7 üyesi ülkelerin liderleri, ülkelerindeki siyasi zorluklar ve kırılgan yapılar nedeniyle zirveye 'kafaları meşgul' bir halde katıldılar. Özellikle Joe Biden, Rishi Sunak, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz gibi liderler, ülkelerinde ciddi zorluklarla karşı karşıya. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın iktidarını koruması zor görünürken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ise erken seçim sonrası nasıl bir sonuç alacağı belirsiz.
15 Haziran 2024
İşaretlediklerim