TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen, Meclis'in ikinci kez olağanüstü toplanmayacağını açıkladı. 16 Ağustos'ta yapılan olağanüstü toplantıda, Alpay Özalan ve AKP'liler Ahmet Şık'a saldırmış, bu olay sonrasında Şık ve Özalan'a kınama cezası verilmişti. CHP, 10 Eylül'de ikinci bir olağanüstü toplantı talep etmiş, ancak Kurtulmuş bu talebi reddetmiştir. Kurtulmuş, Atalay hakkında yeni bir hukuki durum olmadığını ve Meclis'in 1 Ekim'de çalışmalarına devam edeceğini belirtti.
8 Eylül 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin teamüllere uygun olduğunu savundu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. Bu durum, TBMM Genel Kurulu'nun Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı okumasına yol açtı. Kurtulmuş, Türkiye'de anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, 12 Eylül Anayasası'nın erkler arası tanımları muğlak hale getirdiğini ifade etti.
9 Şubat 2024

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçildi. Avukatları, Atalay'ın mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulundu, ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerine, milletvekilinin serbest bırakılması konusunda ne karar verebileceğini ne de böyle bir gücü olduğunu ifade ederek yanıt verdi. Kurtulmuş, karar verme sorumluluğunun mahkemede olduğunu ve Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinin kararının beklenmesi gerektiğini vurguladı.
22 Haziran 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve TBMM iç tüzük değişikliğinin iptali talepleriyle ilgili olarak CHP ve Atalay'ın avukatlarının yaptığı başvuruları 'karar verilmesine yer olmadığı' gerekçesiyle reddetti. AYM'nin kararının gerekçesi daha sonra açıklanacak. Bu kararlar, AYM'nin daha önce Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmamasının ardından geldi.
22 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydı. AYM, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasını hukuki değerden yoksun buldu. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine neden olamayacağı belirtildi. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş ve Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti.
1 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasının ardından, Atalay'ın milletvekilli kaydının yapılması ve özlük haklarının tesis edilmesi için TBMM başkanlığına başvurdu. Atalay da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararının derhal uygulanarak tahliye edilmesini talep etti. Atalay, Anayasa'nın açık hükümlerine uyulması gerektiğini ve milletvekilliğinin yeniden tanınmasını beklediğini belirtti.
5 Ağustos 2024

Eski AKP milletvekili Bülent Arınç, tutuklu milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının Anayasa Mahkemesi tarafından 'yok hükmünde' sayılmasının ardından, bu kararın uygulanması gerektiğini belirtti. Arınç, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslenerek, Can Atalay'ın meclise davet edilip ant içmesinin sağlanmasını istedi. Arınç, bu konunun daha fazla uzatılmadan çözülmesi gerektiğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Can Atalay için olağanüstü toplanacak Meclis genel kurulunu AKP'li Bekir Bozdağ'ın yöneteceğini duyurdu. Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar vermişti. Muhalefet partileri, bu kararı ele almak üzere Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis’in bu konuda yapabileceği bir şey olmadığını belirtti.
14 Ağustos 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararının ardından Meclis'te yapılan görüşmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Can Atalay konusunun tamamen kapandığını ve AKP'nin MHP olmadan da gereğini yaptığını belirtti. Meclis'teki olağanüstü toplantıda yaşanan tartışmalar ve kavgalar sonrasında, Bahçeli sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararını eleştirdi ve Cumhur İttifakı'nın duruşunu övdü.
17 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi'nden yazdığı mektupta, Anayasa Mahkemesi'nin vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen Meclis'in bu kararı uygulamamasını eleştirdi. Atalay, hukukun açık emirlerinin yerine getirilmesi gerektiğini ve Anayasa'ya uymayan Meclis'in meşruiyetini kaybedeceğini vurguladı. Ayrıca, Meclis'in yeniden toplanmasının bu durumu düzeltmek için bir fırsat olduğunu belirtti. Atalay, Anayasa'ya ve hukuka bağlı kalınması gerektiğini savundu.
27 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması sebebiyle ikinci bir başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu 13 Aralık'taki toplantısında ele alacak. AYM'nin daha önce Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapılmasını talep etmişti. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına uyulmamasına karar vermiş ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar almıştı.
7 Aralık 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesini 'açık bir darbe girişimi' olarak değerlendirdi. AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş, ancak Yargıtay bu karara karşı çıkmıştır. Erkan Baş, tüm siyasi partileri ve yurttaşları bu duruma karşı ortak tavır almaya çağırdı.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Atalay, Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayarak, daha önce konuşmayan veya yeterince tepki göstermeyen kişileri hukuksuzluklara karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Başkanlık Divanı'na da durumun ciddiyeti karşısında sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti ve yemin etmek için kendisine heyet gönderilmesini talep etti.
14 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen, Atalay'ın tahliyesi için Meclis'in yapabileceği bir şey olmadığını belirtti. Tunç, Gezi Davası kapsamında Yargıtay'ın kesin hükmünün bulunduğunu ve bu nedenle Meclis'in herhangi bir işlem yapamayacağını ifade etti. CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, TİP, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Emek Partisi, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmıştı ve toplantıda AYM kararının ele alınması bekleniyor.
14 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen tutuklu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin 'derhal serbest bırakılması' yönündeki kararına uyulmamasını eleştirdi ve mahkemenin kararı Yargıtay'a atmasının Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) soruşturulmasını istedi. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararının 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı halde, mahkemenin kararı uygulamaması ve Yargıtay'a atması tepki çekti.
31 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişkin genel görüşme yapılması önergesi, AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantıda, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın AKP sıralarına yönelik sert eleştirileri üzerine tartışma çıktı ve AKP'li Alpay Özalan, Şık'a saldırdı. Olayın ardından Şık ve Özalan'a kınama cezası verildi. CHP'nin TBMM'nin çalışmalarına devam etmesine ilişkin önergesi de kabul edilmedi.
16 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim