Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi ve Marder tipi zırhlı muharebe araçları vereceklerini ifade etti. İki lider, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteklerini yineledi ve Ukrayna'ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlama konusunda ortak kararlılıklarını dile getirdi. ABD de Ukrayna'ya Bradley tipi zırhlı muharebe araçları sağlayacağını ve her iki ülkenin Ukrayna kuvvetlerini eğitmeyi planladığını açıkladı.
6 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'ya verilecek 31 M1 Abrams tankının sadece Ukrayna'nın topraklarını savunması koşuluyla kullanılacağını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın bu tankları Ukrayna'ya sağlayacağını duyurmasının ardından, tankların Kırım veya Rusya topraklarına karşı kullanılıp kullanılmayacağı sorulduğunda Price, tankların yalnızca Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırları içinde savunma amaçlı kullanılacağını ifade etti. Bu koşul, daha önce sağlanan Stinger ve Javelin gibi hava savunma ve zırh delici sistemler için de geçerli.
26 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

NATO'nun Washington'daki zirve toplantısında, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek sağlamak amacıyla önümüzdeki bir yıl içinde asgari 40 milyar avro tutarında bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı. Ayrıca, Ukrayna'ya NATO askeri yardımının ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi amacıyla Almanya'da özel bir karargâh kurulması kararlaştırıldı. Bu adımlar, cephede zorlanan Ukrayna için büyük önem taşıyor. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliği için müzakerelerin resmen başlatılmasını bekliyordu.
12 Temmuz 2024

ABD, Ukrayna'ya gönderilecek F-16 savaş uçaklarını gelişmiş silah ve füze sistemleriyle donatacağını açıkladı. Pentagon, Ukrayna'nın bazı NATO üyesi ülkelerden alacağı F-16'ları havadan havaya ve havadan karaya füze sistemleri, güdümlü füze sistemleri ve diğer yüksek teknolojiye sahip silahlarla donatacak. Bu adım, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı hava sahasını koruma kapasitesini artırmayı hedefliyor. NATO ülkeleri Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in yaklaşık 80 adet F-16'yı Ukrayna'ya göndermesi kararlaştırılmıştı.
30 Temmuz 2024

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya mali destek sağlamak amacıyla 16 milyar dolarlık çok yıllı bir yardım paketini değerlendiriyor. Paketin, Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamak ve uluslararası finansmanı teşvik etmek için bir katalizör işlevi görmesi amaçlanıyor. Paketin uygulanması için IMF'nin borç verme kurallarında değişiklik yapılması ve Ukrayna'nın belirli politikaları taahhüt etmesi gerekiyor. Anlaşmanın mart sonuna kadar sağlanabileceği ve ilk ödemenin nisanda yapılması bekleniyor.
27 Ocak 2023

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

ABD, Almanya'ya toplam değeri 5 milyar doları bulan 600 adet Patriot füzesiyle ilgili ekipman satışına onay verdi. Bu satış, Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı silah bağışlarının ardından azalan stoklarını yeniden doldurmasına yardımcı olacak. Ayrıca, bu satışın Avrupa'daki güvenlik ve istikrarın devamına önemli katkı yapacağı belirtildi. Aynı zamanda ABD, İtalya'ya da 738 milyon dolarlık silahlı insansız hava aracı satışına onay verdi.
16 Ağustos 2024

ABD, Ukrayna'ya daha hızlı tank sağlamak amacıyla yeni Abrams M1-A2 tankları yerine eski tank gövdelerini modernize ederek M1-A1 varyantını sonbahara kadar teslim etmeye karar verdi. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, bu değişikliğin teslimat süresini önemli ölçüde kısaltacağını belirtti. ABD'nin bu kararı, Almanya'nın Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya tedarik edilmesi konusunda ABD'nin önce tank vermesini şart koşmasının ardından geldi.
22 Mart 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde silah desteğinin süreceğini belirtti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un ABD silahlarıyla Kırım'a operasyon düzenleyeceklerini açıklamasının ardından Singh, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu ve ABD'nin bu konudaki pozisyonunu koruduğunu ifade etti. Singh, Ukrayna'nın topraklarını geri alma çabalarını her durumda destekleyeceklerini vurguladı.
20 Ocak 2023

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD, Hollanda ve Almanya'nın Ukrayna'ya Patriot hava savunma füzeleri sağladığını Twitter üzerinden duyurdu. Reznikov, bu ülkelerin savunma bakanlarına teşekkürlerini iletti. ABD ve Almanya daha önce Aralık 2022 ve Ocak 2023'te Ukrayna'ya Patriot füzeleri sağlayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Almanya, ayrıca Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndermişti.
19 Nisan 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay verdi. ABD de Ukrayna'ya Abrams tankları gönderme kararı aldı. Bu kararlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Batı'nın askeri desteğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklardan en az bir bölük, ABD'den ise bir tabur Abrams tankı sağlanacak.
25 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki yıl için yaklaşık 100 milyar dolarlık acil finansman talebinde bulunacağını açıkladı. Bu yardım, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yapılacak yardımları da içeriyor. İsrail, ABD'den bugüne kadar en fazla askeri yardım alan ülke oldu. ABD'nin İsrail'e sağladığı askeri finansmanın toplamı 158 milyar doları buldu. 2023'te İsrail'e askeri finansman için 3,8 milyar dolar ayrıldı.
20 Ekim 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun modern tanklara ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda mücadele edeceklerini belirtti. Zelenski, müttefik ülkelerin Ukrayna'ya olan desteğinin önemini vurgulayarak, topraklarını özgürleştirmek için uzun menzilli füzelere de ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Fransa ve Almanya'nın Ukrayna'ya muharebe araçları gönderme kararı aldığı, ancak Almanya'nın ağır tanklar konusunda ABD'nin kararını beklediği bilgisi paylaşıldı.
21 Ocak 2023

ABD, Rus güçlerine karşı savaşan Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı aldı. Misket bombaları, patladığında çok sayıda küçük bombacık saçarak geniş bir alana zarar verebilen ve sivil ölümlere yol açabilen silahlardır. Oslo Sözleşmesi bu tür silahların kullanımını yasaklamaktadır. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın cephanesinin tükenmekte olduğunu belirterek bu kararı savundu. ABD'nin müttefikleri ve insan hakları grupları ise bu karara tepki gösterdi.
9 Temmuz 2023

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023
İşaretlediklerim