ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

ABD yönetimi, Rusya'nın henüz aktif olmayan ancak uyduları hedef alma kabiliyeti geliştirdiğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, bu durumu ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu kabiliyetin şu an aktif olmadığını ve fiziksel yıkıma ya da insanlara zarar verecek bir silah olmadığını belirtti, ancak Rusya'nın bu yeteneği elde etme çabasının endişe verici olduğunu vurguladı.
15 Şubat 2024

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ukrayna ordusunun Patriot hava savunma sistemini kullanarak Rusya'ya ait Kinzhal hipersonik füzesini düşürdüğünü doğruladı. Bu olay, Patriot sistemlerinin ilk kez bir hipersonik füzeyi düşürdüğü anlamına geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'hava savunma sistemlerince önlenemez' olarak tanımladığı Kinzhal füzesinin düşürülmesi, medyada geniş yankı buldu. Ryder, hangi ülkenin bataryayı sağladığına dair bilgi vermekten kaçındı.
10 Mayıs 2023

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya bu yıl on binlerce top mermisi daha tedarik edeceğini açıkladı. Daha önce Ukrayna'ya 300 binden fazla top mermisi sağlayan Britanya, bu taahhüdünü Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından duyurdu. Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, ülkesinin Ukrayna'ya olan sarsılmaz bağlılığını vurguladı ve müttefiklerin birlikteliğini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
20 Eylül 2023

ABD, Güney Kore'nin yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde Apache helikopteri ve ekipman siparişine onay verdi. Pentagon'a bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), bu helikopterlerin Hint-Pasifik bölgesinin siyasi istikrarını ve güvenliğini artırma çabasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, DSCA Avustralya'ya yaklaşık 100 milyon dolarlık 350 Javeline füzesi satışının da onaylandığını duyurdu.
20 Ağustos 2024

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna işgali sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya Merkez Bankası'na ait 200 milyar avro değerindeki varlıkların AB üye ülkelerinde dondurulduğunu duyurdu. Ayrıca, G7 ve AB ülkelerinde Rus merkez bankasının toplamda yaklaşık 300 milyar avro değerinde varlığı dondurulduğu, AB içinde ise Rus oligarkların 24 milyar 100 milyon avro tutarında varlığının dondurulduğu belirtildi. Bu yaptırımlarla birlikte AB tarafından toplam 1473 oligark ve 205 Rus firması yaptırım listesine alındı.
27 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Filipinler'deki dört yeni üssün Güçlendirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamına dahil edildiğini ve bu üslere ABD askerlerinin konuşlandırılacağını duyurdu. Bu üsler Camilo Osias, Camp Melchor Dela Cruz, Balabac Adası ve Lal-lo Havaalanı olarak belirtildi. ABD'nin bu hamlesi, Hint Pasifik bölgesindeki güvenlik, insani yardım ve doğal afetlerle ilgili işbirliğini artırmayı ve ayrıca Pasifik'te Çin'in etkisini dengelemeyi amaçlıyor. ABD daha önce Filipinler'in savunma altyapısını güçlendirmek için 82 milyon dolar fon sağlamıştı.
4 Nisan 2023

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirmeye çalışırken, Wagner adlı paralı asker grubunun isyanı nedeniyle Moskova'yı korumak zorunda kaldığını belirtti. Blinken, bu durumun Putin'in otoritesini sorguladığını ve gerçek çatlakları ortaya çıkardığını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin temel odağının Ukrayna olduğunu ve Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendini korumak ve işgal edilen toprakları geri almak için ihtiyaçlarını sağlamaya odaklandıklarını belirtti.
25 Haziran 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına destek amacıyla Challenger 2 tankları göndereceklerini belirtti. Britanya'nın bu konudaki detayları daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Britanya'ya teşekkürlerini iletti. Almanya ve Fransa'nın ardından Britanya da Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ülkeler arasına katıldı.
14 Ocak 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası Türk yetkililerle iletişime geçtiklerini ve 158 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdiklerini açıkladı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) da ek yardımlar için Türkiye ile koordinasyon halinde. Ayrıca, ABD depremden etkilenen Suriye'ye de yardım sağlayacak.
6 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın 20 Şubat'ta gerçekleştirdiği ve son ana kadar gizli tutulan Ukrayna ziyaretinin ayrıntıları, ziyareti takip eden gazeteciler tarafından paylaşıldı. Gazeteciler, ziyaret öncesinde Beyaz Saray'da bir toplantıya çağrılarak gizlilik yemini etmeye zorlandıklarını ve ziyaretin detaylarının ancak son anda kendilerine bildirildiğini açıkladılar. Biden'ın ziyareti sırasında güvenlik önlemleri nedeniyle çok az şey görebildiklerini ve Beyaz Saray ekibiyle sınırlı temasları olduğunu belirttiler. Biden, Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü ve ardından Polonya'ya geçti.
21 Şubat 2023

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa'da barış sağlanana kadar Ukrayna'ya desteklerinin süreceğini ifade etti. Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve Fransa'nın Ukrayna'ya hafif tanklar sağlayacağını, ayrıca hava savunması konusunda desteğini sürdüreceğini belirtti. Ancak Fransa'nın Ukrayna'ya ne kadar hafif tank göndereceği konusunda bilgi verilmedi.
5 Ocak 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin askeri yardım sağladığı ülkelerden savaş hukukuna uygun hareket etme garantisi talep edeceğini açıkladı. Bu kapsamda, bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt alınacak, aktif çatışma içinde olan ülkeler için bu süre 45 gün olarak belirlendi. ABD, İsrail gibi ülkelere yıllık milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlıyor. Yeni kararname, çatışma durumunda sivillere yardımın teslim edilmesine dair güvencelerin verilmesini ve düzenli bilgilendirme yapılmasını zorunlu kılıyor.
9 Şubat 2024

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023
İşaretlediklerim