Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış mevsiminin sona ermesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla karlar eridi. Bu durum, meraların çiçekler, kelebekler ve göçmen kuşlarla renklenmesine yol açtı. Besiciler, yaklaşık beş ay boyunca ahırlarda kalan hayvanlarını meralara çıkararak otlatmaya başladı. Besici Orhan Aydın, hayvanları meraya çıkartmanın kendilerini mutlu ettiğini ve hayvanların içeride kalmasının zararlı olduğunu belirtti.
16 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen oryantasyon günlerinde, hayvan barınağı (BUPAWS) gönüllülerinin stant açmasına izin verilmedi. Gönüllüler, son altı yıldır resmi izinle stant açıyorlardı ancak bu sene okul yönetimi izin vermedi. Gönüllülerin stant açmasına izin verilmediği, oryantasyon başlangıcında sözlü olarak iletilmiş ve gerekçe paylaşılmamıştır. Gönüllülerle yetkililer arasında yapılan ikinci bir görüşmede, BUPAWS adını kullanmadan stant açabilecekleri belirtilmiştir.
26 Eylül 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023

Kanada hükümeti, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olaylarına misilleme olarak Türkiye'de terör saldırısı riskinin arttığını belirterek vatandaşlarını uyardı. Uyarıda, saldırıların ibadethaneleri, diplomatik misyonları ve özellikle İstanbul ve Ankara'daki yabancıların sıkça ziyaret ettiği yerleri hedef alabileceği ifade edildi. Bu uyarı, İsveç'te Kuran yakılmasına verilen iznin Türkiye'de tepkilere neden olmasının ardından geldi. Ayrıca İstanbul'daki Britanya, Hollanda ve Almanya başkonsoloslukları güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı.
1 Şubat 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo'da, trafik ışıklarında bekleyen taksi şoförü Ozawa Atsuşi, yeşil ışıkta hızlanarak yoldaki güvercinleri ezdi ve bir güvercini öldürdü. Çevredekilerin ihbarı üzerine polis olayı araştırdı ve şoförün kasten hareket ettiği belirlendi. Ozawa, polis sorgusunda suçunu itiraf etti ve 'av hayvanı olmayan bir güvercini' kasten öldürmekten ve vahşi yaşamı koruma kanununu ihlal etmekten tutuklandı. Olay, Japonya basınında geniş yer buldu ve sosyal medyada tepkilere neden oldu.
6 Aralık 2023

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, baharın gelmesiyle birlikte çiğdem ve nergis çiçekleri açmaya başladı. 1500 metre rakımda yer alan ve Munzur ile Mercan dağları arasında konumlanan ilçede, karların erimesiyle doğa yeniden canlanıyor. İlçeye bağlı köylerdeki tarım arazilerinde de bu çiçekler görülmeye başlandı. Yerel halk, açan çiçekler arasında gezinti yaparak bu güzellikleri fotoğraflıyor.
4 Nisan 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de 29 zeytin ağacının sökülmesiyle ilgili olarak, Limak'ın da ortak olduğu YK Enerji şirketi herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. İkizköy KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık ve çevre aktivistlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal, ağaçların YK Enerji tarafından söküldüğünü duyurmuştu. YK Enerji ise ağaçların bölge halkından bir vatandaş tarafından başka bir alana transfer edilmek istendiğini ve bu durumun vatandaşın resmi beyanlarından anlaşıldığını belirtti. Ayrıca şirket, çevre ve toplumla uyumlu faaliyetlerde bulunduğunu ve doğal afetlerde de destek sağladığını vurguladı.
7 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İstanbul Beşiktaş'taki Yıldız Parkı'nı yapılaşmaya açacak SİT derecesi değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda iptal edildi. İstanbul 9'uncu İdare Mahkemesi, Yıldız Parkı'nın ekolojik, fizyografik ve biyolojik yapısı itibariyle bütün olarak korunması gerektiğini belirtti. Yıldız Parkı, İstanbul'da koruma derecesi değiştirilen toplam büyüklüğü 58 bin hektarı geçen 506 doğal SİT alanından yalnızca biri.
28 Eylül 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, depremler sonucu yaban hayatı ve yaşam alanlarının zarar görmesi sebebiyle 2022-2023 Av Dönemi'ni yeniden değerlendirerek, ülke genelinde kara avcılığını ikinci bir duyuruya kadar yasakladı. Bu karar, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince alındı. Yaban hayatının ve doğal kaynakların korunması amacıyla alınan bu önlem, deprem felaketinin etkilerini azaltmayı hedefliyor.
14 Şubat 2023

Salt Beyoğlu'nda, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini vurgulayan 'Havaya Dair' adlı sergi ziyarete açıldı. Sergi, Milano'dan davet edilen 2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlandı ve çeşitli enstalasyonlarla hava kirliliğinin unsurlarını somutlaştırıyor. Ziyaretçilere havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaları teşvik edilirken, sergi aynı zamanda temiz hava solumanın evrensel bir hak olduğuna dair politik bir mesaj da içeriyor. Sergi, 18 Ağustos'a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
11 Mayıs 2024

Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangınına müdahale çalışmaları devam ediyor. Üç gün önce çıkan yangını kontrol altına alma çalışmaları hem karadan hem de havadan sürdürülüyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren yangına çok sayıda helikopter ve uçak da müdahale etmeye başladı. Bölgede çalışan helikopterler, alçalarak denizden aldıkları suyu, yanan alanlara taşıyarak söndürme çalışmalarına destek veriyor.
26 Temmuz 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen deniz dibi temizliği etkinliği kapsamında 106 kilogram atık toplandı. Toplanan atıklar, Bodrum Belediyesi 1'inci Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne nakledildi. Etkinlik, Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla Bitez, Güvercinlik, Ortakent ve Kumbahçe mahallelerinde de gerçekleştirilecek.
23 Ağustos 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarmanın müdahalesine tepki gösterdi. 2019'dan bu yana süren direnişte, ağaç kıyımının başladığı 24 Temmuz'da jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi ve direnişçilere biber gazlı ve coplu saldırıda bulunuldu. Ağaçları korumak için ormana giren köylülere de jandarma müdahale etti. Köylüler, jandarmaya 'Kimin için buradasın?' diye sitem etti.
26 Temmuz 2023

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi' sırasında protesto gerçekleştirerek 'Havası kirli, parası kirli, neresi temiz' yazılı bir pankart açtı. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan Tek, kömürün temiz bir enerji kaynağı olmadığını ve Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede kömür kullanımını bırakması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kömür kullanımı konusunda dünya üçüncüsü olduğu ve kömürlü termik santrallerin sağlık masrafları ve erken ölümlere yol açtığı ifade edildi. Greenpeace, Türkiye'nin yeşil ve adil bir enerji dönüşümüne geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
24 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelikle Orman Kanunu'nun 17'inci maddesinde değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle, havalimanlarının çevresine alışveriş merkezi, otel, lokanta, akaryakıt istasyonu, dini ve sağlık tesisleri gibi yapıların kurulmasına olanak tanındı. Ayrıca, ağaç bulunmayan ve orman kurulması mümkün olmayan alanlarda güneş enerjisi tesislerinin kurulmasına izin verilecek.
16 Şubat 2023

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde, Sinpaş GYO'nun doğayı talan ettiği iddiasıyla açılan dava, hukuki bir garabetle karşı karşıya. Mahkeme, çevrecilerin avukatı Atilla Öztürk'ü dosyadan çıkardı. Ayrıca, çevrecilerin bilirkişi heyetinde uzman akademisyenler bulunmasını talep etmesine rağmen, mahkeme davalı taraftan, yani Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan personel görevlendirdi. Çevreciler, kamu kurumlarının davanın şirket lehine sonuçlanması için her adımı attığını iddia ediyor.
6 Ekim 2023

Hatay'da deprem sonucu yaralanan 15 yabani kuş, Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildi. Tedavi süreçleri tamamlanan kuşlar, Alahan Mahallesi'ndeki ormanlık alana bırakıldı. HMKÜ Veteriner Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, depremler sonrası yabani hayvanların tedavisine devam edildiğini belirtti ve bu süreçlerin zorluklarına dikkat çekti.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim