Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, bundan sonra ücret düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını belirtti. 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılına ilişkin hedef yüzde 33 olarak belirlendi. Şimşek, OVP'nin Türkiye'nin olumlu bir döngüye gireceği yönünde olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın maliye politikasına tam destek verdiğini ifade etti.
7 Eylül 2023

Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye'de vergi ve fiyat artışlarının yakın olduğunu ifade etti. Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Uzmanlar, iktidarın artan finansman ihtiyacının vergilerle halka yansıtılacağını öngörüyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu da kur artışı nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurguladı.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümet, akaryakıta 6 liralık ÖTV zammı yaptı. Zamlar, dolar kurundaki artış ve enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde geldiği için vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, zammın gerekçesi olarak deprem maliyetlerinin bütçeye etkisini azaltma ve ÖTV'nin enflasyon karşısında erimesini gösterdi. Ayrıca, akaryakıtta ÖTV'nin yaklaşık yedi yıldır artırılmadığı ve yeni zammın enflasyon artışının altında olduğu belirtildi.
16 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, pandemi sonrası yıllarda güven endekslerinin 2023 yaz başında arttığını, bunun nedeninin ekonomi yönetiminin değişmesi olduğunu belirtti. Ancak 2024 seçimleri nedeniyle ekonomi yönetiminin istikrar programı yapmadığını ve tasarruf önlemleri almadığını vurguladı. Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye gelmediğini, bunun en büyük nedeninin hukuk ve demokrasi sorunları olduğunu ifade etti. Korkmaz, kapı kapı dolaşıp döviz aramanın güvenirlik sorununu artırdığını ve Türkiye'nin sıcak paraya mahkûm olduğunu söyledi.
2 Haziran 2024

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, çekirdek enflasyonun, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, altın, içki ve tütün gibi malların fiyat artışlarını çıkardıktan sonra elde edilen TÜFE(B)'nin yıllık bazda yüzde 70,31 olduğunu belirtiyor. Bu oranın, yıllık TÜFE'den daha yüksek olduğunu ve enflasyonun direnç gösterdiğini ve artacağını ifade ediyor. Korkmaz, 2021 yılından bu yana hem TÜFE hem de çekirdek enflasyonun arttığını ve seçim dönemi nedeniyle siyasi iktidarın popülizmden vazgeçmeyeceğini, bu durumun TÜFE artışını sürdüreceğini öne sürüyor.
5 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik krizde ikinci aşamaya geçtiğini ve bu aşamada piyasaya, bankalara ve dövize müdahalelerin başladığını ifade etti. Korkmaz, Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmaz ve istikrar programı uygulamazsa durumun daha da kötüleşeceğini, döviz sıkıntısı ve kur artışı nedeniyle üretimde aksamalar yaşanacağını ve bu durumun büyüme oranını düşüreceğini belirtti. Ayrıca, iç üretimdeki düşüş ve döviz sorunları nedeniyle ithalatın zorlaşacağını ve bu durumun ilaç kıtlığı gibi sorunlara yol açabileceğini, arz yetersizliği nedeniyle mal kıtlığının ve fiyat artışlarının hızlanacağını öne sürdü. Korkmaz, hükümetin radikal değişiklikler yapmaması durumunda krizin üçüncü aşamaya geçeceğini ve Türkiye'nin dış borçlarda temerrüde düşebileceğini, eksi büyüme, artan enflasyon ve işsizlikle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
27 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kamuda tasarruf ve harcama üzerine çalışmaların son aşamaya geldiğini ve 2024'ün ikinci yarısında uygulamaya konulacağını belirtti. Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlaması için yapısal reformlar ve maliye politikası alanında adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyonu düşürme sürecinin zaman alacağını ve bu süreçte sıkı para ve maliye politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Bakan, vergi muafiyetleri ve istisnaların da gözden geçirileceğini söyledi.
26 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, açıklanan kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin enflasyonu önlemede etkili olabilmesi için iktisadi ajanların güven duyması gerektiğini belirtti. Korkmaz, kamu ihale kanunu ve kamu-özel iş birliği anlaşmalarının eleştirildiğini, mali disiplinin sağlanamadığını ve tasarrufun altyapısının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 10 milyon yabancıyı besleyen bir ülkenin yapacağı tasarrufun önemsiz olduğunu ve seçimlerin israfı kronikleştirdiğini ifade etti.
14 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranını artırma kararı aldı. Yayınlanan tebliğ taslağına göre, kahvehane, kafeterya, pastane ve hazır yemek şirketleri dahil olmak üzere bu tür işletmelerde KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltilecek. Ayrıca, içki satışı yapılan işletmelerdeki KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacak. Gazino, bar, dans salonu gibi yerlerde verilen hizmetlerin KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilecek. Tebliğ taslağı, kamuoyunun görüşlerinin alınmasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
16 Nisan 2024

Türkiye'de yaşanan deprem ve yılın ilk iki ayında enflasyonun yüzde 10'a ulaşması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ek bütçe ihtimalini değerlendiriyor. Geçen yıl haziran ayında da rekor enflasyon oranları sebebiyle ek bütçe gereksinimi oluşmuştu. Deprem ve diğer harcama artırıcı uygulamaların bütçe üzerindeki baskısı, ekonomik dengeleri sarsabilir. Hazirana kadar genel durumun netleşmesi ve ek bütçe ihtiyacının belirlenmesi bekleniyor, ayrıca olası bir iktidar değişikliği de bu kararı etkileyebilir.
7 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketinin 'çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması' ilkesiyle hazırlandığını ve dar gelirli vatandaşlara yönelik hükümler içermediğini belirtti. Şimşek, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenlemeler önerdiklerini ifade etti. Ayrıca, kayıt dışılıkla mücadele ve gönüllü uyumu artıracak adımlar atacaklarını vurguladı.
16 Temmuz 2024

Türkiye'de hafta sonu Meclis'e sunulan ek bütçe kanun teklifi ile vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması yetkisi verilmesi planlanıyor. İş Yatırım, bu gelişmeleri değerlendirerek, yerel seçimlere doğru popülist politikaların sürdüğünü ve ek bütçe kanun teklifinin, seçim vaatlerinin finansmanı ve deprem hasarlarının karşılanması için vergi artışlarını içerdiğini ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na aktarılması ve borçlanma limitinin artırılması talebinin de popülist politikaların bir parçası olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

Türkiye'de KDV oranının %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarılması ve harç tutarlarının %50 artırılması gibi vergi ve harçlara yapılan zamlar sonrasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter üzerinden hükümete yönelik eleştirilerini dile getirdi. Akşener, adı konmamış bir IMF programının uygulandığını iddia ederken, Babacan iktidarın beceriksizliğini ve Davutoğlu ise ekonomi yönetiminin yanlışlığını eleştirdi.
7 Temmuz 2023
İşaretlediklerim