Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tütün ürünlerine karşı en etkili mücadeleyi yürüttüğünü iddia etse de, resmi veriler bu iddiayı desteklemiyor. Türkiye, 27 Avrupa ülkesi arasında tütün kullanım sıklığı artan tek ülke olarak öne çıkıyor. 2012-2020 yılları arasında tütün kullanım sıklığı genel olarak %20, kadınlarda ise %38 arttı. Ayrıca, e-sigara ve diğer tütün ürünlerinin yaygınlaşması, tütünle mücadeledeki eksiklikleri gözler önüne seriyor.
14 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü, tütün yerine gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tütün tarımının hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zararları gündeme getirdi. Tütün tarımının yapıldığı alanlarda besin yetiştirilmesiyle milyonlarca insanın beslenebileceği belirtiliyor. Tütün tarımı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kimyasalların kullanımı, ormanların yok edilmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi olumsuz etkilere neden oluyor. Ayrıca, tütün tarımında çocuk işçiliği ve kadınların ağır çalışma koşulları gibi sosyal sorunlar da bulunuyor. Türkiye'de de tütün üretimi azalmış, ancak tüketim ve ithalat artmış durumda. Sağlık ve tarım uzmanları, tütün üreticilerinin alternatif sürdürülebilir ürünlere geçişinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
30 Mayıs 2023

Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacılar, Covid-19 salgınının genç yetişkinlerin içki tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini inceledi. 21 ila 29 yaşları arasındaki 234 aşırı içki içen genç üzerinde yapılan çalışmada, pandemi sırasında ve sonrasında içki tüketiminde belirgin bir azalma gözlemlendi. Araştırma, Z kuşağı ve milenyum kuşağı arasında 'sober curious' yani alkolden uzak durma yaşam tarzının popülerlik kazandığını ortaya koyuyor. TikTok'ta bu yaşam tarzıyla ilgili 89 binden fazla video paylaşılmış durumda.
31 Ağustos 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT), Imperial Tobacco ve TT sigara gruplarına zam yapıldığını duyurdu. Zamlar yarından itibaren geçerli olacak. Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son zammın TT grubuna geldiğini belirtti. Bu zamlar, sigara kullanıcılarını etkileyecek ve ekonomik yükü artıracak.
7 Temmuz 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris'in ardından JTİ sigara grubuna da zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, grubun yeni zamlı fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara tüketicilerini ve tekel bayilerini doğrudan etkileyen bir gelişme olarak öne çıkıyor.
5 Eylül 2024

Britanya'da parlamento, 2009'dan sonra doğan bireylere sigara satışını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Avam Kamarası'nda yapılan oylamada 383 milletvekili tasarı lehine oy kullanırken, 67 milletvekili karşı çıktı. Bu yasa, 'sigarasız nesil' yaratma amacıyla getirildi ve bu yıl 15 yaşına giren çocuklar dahil, 2009 sonrası doğanlar hayatları boyunca sigara satın alamayacak. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamaktadır.
17 Nisan 2024

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'na göre, obezite 13'ten fazla kanser türünün oluşumunda etkili bir faktör. Batı tarzı diyetlerin yüksek yağ ve hayvansal protein içeriği, düşük lif içeriği ile obeziteye zemin hazırladığı ve kanser riskini artırdığı belirtiliyor. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, obezitenin sigaradan sonra kansere neden olan en büyük çevresel faktör olduğunu ve gelecekte birincil kanser etkeni olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, sağlıklı beslenme ve egzersizle kilo vermenin kanser riskini azalttığı, Akdeniz diyetinin kanserden korunmada etkili olduğu ve vitamin/mineral takviyelerinin kontrolsüz kullanımının önerilmediği vurgulanıyor.
13 Mayıs 2023

Avustralya, gençler arasında hızla yayılan ve 'yeni nesil nikotin bağımlılığı' olarak nitelendirilen elektronik sigaraların kullanımını sınırlamak için harekete geçti. Elektronik sigaralar için asgari kalite standartları getirilecek ve bu ürünler sadece eczanelerde satılabilecek. Sağlık Bakanı Mark Butler, elektronik sigaraların özellikle gençler arasında bağımlılık yarattığını ve liselerde davranış sorunlarına yol açtığını belirtti. Avustralya hükümeti, bu ürünlerin kamu sağlığı için tehdit oluşturduğunu ve özellikle daha önce sigara içmemiş gençlerin risk altında olduğunu ifade ediyor.
2 Mayıs 2023

Nebraska Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, günde en az sekiz kez elektronik sigara kullanan 13-17 yaş arası gençlerin idrarında, ara sıra içenlere göre %30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğu belirlendi. Araştırma, özellikle tatlı aromalı elektronik sigaraları tercih eden gençlerde uranyum biyobelirteçlerinin yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, elektronik sigaraların potansiyel toksisitesi üzerine daha fazla çalışma yapılmasının önemini vurguladı.
30 Nisan 2024

Avustralya, nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için 1 Ocak'tan itibaren tek kullanımlık elektronik sigaraların ülkeye girişini yasaklayacak. 2021'den beri nikotin içeren elektronik sigaralar sadece reçeteyle satılabiliyordu, ancak bağımlılık seviyelerindeki artış endişe yaratıyor. Sağlık Bakanı Mark Butler, Mart'tan sonra tekrar doldurulabilir elektronik sigaraların da yasaklanacağını açıkladı. Araştırmalar, elektronik sigaraların akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor.
28 Kasım 2023

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris sigara grubuna zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 5 Ağustos itibarıyla geçerli olmak üzere paket başı beş lira zam geldiğini belirtti. Bu zam, sigara kullanıcılarını ekonomik olarak etkileyecek ve sigara tüketimi üzerinde de etkili olabilir.
5 Ağustos 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris sigara grubuna zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, grubun yeni zamlı fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara tüketicilerini doğrudan etkileyen bir gelişme olarak öne çıkıyor.
5 Eylül 2024

Britanya hükümeti, 2030 yılına kadar ülkedeki sigara içenlerin oranını yüzde 5'e düşürme hedefi doğrultusunda, sigara içenlere ücretsiz elektronik sigara kitleri dağıtacak ve hamile kadınlara sigarayı bırakmaları koşuluyla 400 sterlin verecek. Bu planın maliyetinin yaklaşık 45 milyon sterlin olacağı ve sağlık bakanlığının bütçesinden karşılanacağı belirtiliyor. Action on Smoking and Health örgütü, atılan adımları memnuniyetle karşılasa da, İngiltere'nin 2030 hedefine ulaşması için yeterli olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.
11 Nisan 2023

Fransa'da Cumhuriyetçi milletvekili Michel Lauzzana ve Ekolojistler Partisi'nden Francesca Pasquini tarafından sunulan ve 'Puff Bar' olarak bilinen tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasaklamayı hedefleyen yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te bulunan 104 milletvekilinin tümünün evet oyu ile kabul edildi. Avrupa Komisyonu'nun altı ay içinde tasarıya ilişkin görüş bildirmesi ve Senato'da görüşülmesinin ardından, yasağın 2024 yaz sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Başbakan Elisabeth Borne ve Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau, gençler arasında artan kullanım ve çevresel etkiler nedeniyle bu adımın önemine vurgu yapmıştır.
5 Aralık 2023

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigaradan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Bu artışın ardından sigara ve içki grupları fiyatlarını güncellemeye başladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Jack grubunun zamlı fiyat listesini paylaştı.
5 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve bu artışın sigara fiyatlarına en az 5 lira olarak yansıması öngörülüyor. Ayrıca yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarları da önemli ölçüde artırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Sigarada toplam vergi yükü yüzde 81'den 82.5'e çıktı ve bu durum, sigara üreticilerinin yapacağı her 1 kuruşluk fiyat artışının vatandaşa 7.5 kuruş olarak yansımasına neden olacak.
9 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, KT&G markasına ait Esse sigara grubunun fiyatlarına 5 lira zam yapıldığını açıkladı. Yapılan bu zamla birlikte en ucuz sigara paketinin fiyatı 55 lira, en pahalı sigaranın fiyatı ise 58 lira oldu. Zamlı fiyatlar sigara tüketicilerini etkileyecek.
29 Kasım 2023

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigaradan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak artırıldı. Bu artışla birlikte JTI grubu sigaralarının fiyatları güncellendi ve en ucuz sigara 68 TL, en pahalı sigara ise 80 TL oldu. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, diğer sigara gruplarının da fiyatlarını güncellemesinin beklendiğini belirtti.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim