Harvard Tıp Fakültesi'nden Profesör David Sinclair, biyolojik yaşından genç kalmak için günlük rutinlerini ve beslenme alışkanlıklarını açıklıyor. Sinclair, resveratrol zengini gıdalar tüketmeyi, kahvaltıyı atlayarak aralıklı oruç uygulamayı ve şeker ile etten kaçınarak bitki bazlı bir diyeti benimsemeyi öneriyor. Bu alışkanlıkların bağırsak sağlığını güçlendirmek, doku hasarı riskini azaltmak, ruh halini iyileştirmek ve kalp sağlığını artırmak gibi faydaları olduğunu belirtiyor.
8 Temmuz 2023

Beş doktor, D vitamininden magnezyuma kadar çeşitli popüler takviyelerin faydalarını ve kullanım alanlarını değerlendirdi. D vitamini, Omega 3, magnezyum, çinko, B kompleksi, demir, ashwagandha, C vitamini, selenyum, krom, ginkgo, aslan yelesi ve sarımsak gibi takviyelerin farklı sağlık sorunlarına nasıl yardımcı olabileceği açıklandı. Ayrıca, multivitaminlerin bireysel takviyelerden daha az etkili olabileceği ve dikkatli seçilmesi gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, takviye kullanmadan önce doktorlara danışılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
21 Temmuz 2024

Çin'de 60 yaş ve üzeri 29 bin kişi üzerinde yapılan 10 yıllık bir araştırma, sağlıklı yaşam tarzı faktörlerinin Alzheimer risk geni taşıyan bireylerde dahi hafıza kaybını yavaşlattığını ortaya koydu. Araştırmada, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel egzersiz, aktif sosyal ilişkiler, aktif bilişsel aktivite, sigara içmeme ve alkol kullanmama gibi altı faktör incelendi. Araştırma sonuçları 'British Medical Journal' dergisinde yayınlandı.
28 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yapay tatlandırıcı aspartamı 'kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler' listesine dahil etti. Aspartam, 1965'te keşfedilmiş ve şekerden 200 kat daha tatlı bir madde olarak dünya genelinde yaklaşık 6 bin üründe kullanılmaktadır. DSÖ'nün araştırmalarında aspartamın insanlarda kansere neden olabileceğine dair 'sınırlı kanıtlar' bulunmuş, ancak günlük 40 miligram/kilo tüketim miktarı hala geçerli olarak kabul edilmektedir. DSÖ, ürünlerin raflardan kaldırılması veya tüketimin tamamen durdurulması çağrısında bulunmazken, ölçülü kullanımı önermektedir.
15 Temmuz 2023

Bilim insanları, güneş ışığına maruz kalan plastik su şişelerinin toksik bileşikler saldığını tespit etti. Çin’in Jinan Üniversitesi'nden araştırmacılar, farklı ülkelerden temin edilen altı tür plastik su şişesini analiz etti ve kansere neden olabilen kimyasalların salındığını buldu. Bu durum, şişelenmiş suyun güvenliği konusunda endişeleri artırıyor ve tüketicilerin bu risklerin farkında olması gerektiği vurgulanıyor. Ancak, tek bir şişenin küçük kütlesi nedeniyle bu risklerin yönetilebilir olduğu belirtiliyor.
22 Haziran 2024

Türkiye'de lif, tohum ve ilaç etkin maddesi üretimi için kenevir yetiştiriciliği serbest bırakıldı. Sağlık profesyonelleri, bu durumun kamuoyunda serbest kullanım için bir zemin hazırlama amacı taşıdığını düşünüyor. Kenevirin tıbbi kullanımı sınırlı hastalıklar için etkili olmasına rağmen, yan etkileri ve bağımlılık riski taşıyor. Tütün endüstrisinin kenevir ürünlerine yatırım yaptığı ve bu alanda genişleme planları olduğu belirtiliyor. Kenevirin tıbbi olmayan kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
5 Nisan 2023

Uğur Dündar, piyasada gerçek gıda ürünlerinin yerine çeşitli aromaların satıldığını ve bu durumun tüketicileri yanılttığını belirtti. Dündar, internette satılan bu aromaların çeşitliliğine dikkat çekerek, ekmekten peynire kadar birçok ürünün sahte versiyonlarının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin ve kimyasalların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade etti.
13 Temmuz 2024

Yeni Zelanda hükümeti, gençler arasında artan elektronik sigara kullanımını endişe verici bulduğu için tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Sağlık Bakan Yardımcısı Casey Castello, bu adımın reşit olmayanları elektronik sigara kullanımından korumayı amaçladığını belirtti. Yeni düzenleme ile 18 yaş altına elektronik sigara satan işletmelere 60 bin dolara kadar ceza uygulanabilecek. Ayrıca, elektronik sigaralarda çocuk güvenlik kilidi zorunluluğu ve ürün pazarlamasında çekici isimlerin kullanımı yasaklandı.
20 Mart 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, hastanelerin kanser ilaçlarını koruyamadığını belirterek, bu ilaçların eczanelerden verilmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul'da bir hastaneden yaklaşık 5 milyon lira değerinde kanser ilaçlarının çalınması ve kemoterapi ilaçları yerine su enjekte edilmesi olayına değindi. Saydan, 1 Temmuz 2015'ten itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesiyle ilgili sürekli hırsızlık haberleri geldiğini ve bu durumun hastaları mağdur ettiğini, çalınan ilaçların yurtdışına kaçak yollarla satıldığını belirtti.
7 Mart 2023

Belçikalı araştırmacılar, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin reddedilme duyarlılığını inceledi. Araştırmada, alkol kullanım bozukluğu teşhisi konmuş ve en az 10 gündür içmemiş 105 hasta ile 73 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu 'reddedilme duyarlılığı anketi'ni yanıtladı. Anket sonuçları, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin sosyal etkileşimlerde reddedilme duyarlılığının ortalamanın üstünde olduğunu gösterdi. Araştırmanın sonuçları 'Journal of Psychiatric Research' dergisinde yayınlandı.
30 Ekim 2023

1996 ile 2010 yılları arasında doğan Z kuşağı bireylerinin önemli bir kısmı, sosyal medyanın psikolojileri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünerek sosyal medya detoksu yapmaya başladı. HMD Global ve McKinsey Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, Z kuşağı katılımcılarının büyük bir kısmının sosyal medyayı azaltarak gerçek dünyayla yeniden bağlantı kurmaya çalıştığını ve bu sayede ruh sağlıklarının iyileştiğini gösteriyor. Cardiff Üniversitesi öğrencisi Iwan Kellet, sosyal medya detoksu yaparak daha iyi hissettiğini belirtiyor. Bangor Üniversitesi öğretim görevlisi Donna Dixon, sosyal medyanın gençler üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkilerine dikkat çekiyor ve sağlıklı teknoloji kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.
26 Kasım 2023

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, JTI grubuna ait sigaralara 5 lira zam geldiğini duyurdu. Zam, Winston, Camel, Monte Carlo ve LD gibi sigaraları kapsıyor. Yeni fiyatlarla birlikte Winston marka sigaraların fiyatı 53-57 TL arasında, Camel marka sigaraların fiyatı 50-100 TL arasında ve Monte Carlo marka sigaraların fiyatı 50 TL oldu.
1 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde yaklaşık 5 milyar kişi trans yağların olumsuz sağlık etkilerine karşı korumasız durumda. 43 ülke, gıdalardaki trans yağlarla mücadelede etkili önlemler alarak 2,8 milyar insanı koruma altına almış. Ancak hala trans yağ tüketimi, her yıl yaklaşık 500 bin erken ölüme yol açıyor. DSÖ, 2018'de endüstriyel olarak üretilen trans yağların küresel olarak ortadan kaldırılması çağrısında bulunmuştu ve bu konuda ilerleme kaydedilmesine rağmen tam anlamıyla bir koruma sağlanamadığı belirtiliyor.
24 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sahte kanser ilaçları hakkında Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda hükümetin sessizliğini eleştirdi. Demirtaş, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bu sahte ilaçları nasıl satın aldığını ve bu durumun tek adam rejiminin devlet kurumlarındaki çürümeyi gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, kanser hastalarına yönelik bu tür eylemlerin ahlaki çürümeye işaret ettiğini ve yakın zamanda bu sorunların üstesinden gelineceğini belirtti.
9 Ocak 2023

Netflix'te yayınlanan Zeytin Ağacı dizisi, aile dizimi yöntemiyle tedaviyi gündeme getirdi ve bu yöntem bilimsel çevrelerce eleştirildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, dizinin psikiyatri ve ilaçları kötüleyerek halk sağlığı suçu işlediğini söyledi. Yıldırım, aile dizimi savunusunun aşı karşıtlığına benzer bir zihniyetle desteklendiğini ve bu tür uygulamaların zarar verici olabileceğini belirtti. Dizinin, bilimsel olmayan yöntemleri teşvik ederek halkı yanlış yönlendirdiği ifade edildi.
16 Temmuz 2024

1990'lı yıllardan bu yana kanser ölüm oranları, çeşitli önleme programları ve tedavi yöntemleri sayesinde düşüş göstermiş ve son 30 yılda %33'lük bir azalma yaşanmıştır. Ancak pandemi döneminde sağlık sistemine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ileri evre kanser tanılarında artış beklenmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kanser teşhisi almaktadır ve en sık görülen kanser türleri arasında meme, tiroid, rahim ve akciğer kanserleri bulunmaktadır. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserini azalttığı ve Türkiye'de DSÖ'nün önerdiği kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama programları bulunduğu belirtilmiştir.
4 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Coca Cola'nın diyet içeceğinde de bulunan dünyanın en yaygın yapay tatlandırıcısı aspartamı kanserojen olarak ilan etmeye hazırlanıyor. DSÖ'ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) ve DSÖ'nün katkı maddeleri komitesi JECFA, aspartamı inceliyor ve kararlarını Temmuz 2023'te açıklayacaklar. Aspartamın kanser riskini biraz artırdığı ve kaygı düzeyini yükselttiği önceki araştırmalarla belirlenmişti.
29 Haziran 2023

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşısının zarar verdiğini iddia edenlere yargı yolunu gösterdi. Dünya genelinde 13 milyar dozdan fazla aşı uygulandığını ve aşıyla ilişkili sadece bir ölüm vakasının olduğunu belirtti. Aşı karşıtı iddiaların temelsiz olduğunu ifade eden Ceyhan, aşıdan zarar gördüğünü iddia edenlerin neden dava açmadıklarını sorguladı. Ayrıca, Covid-19 aşısının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi.
12 Haziran 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Esse marka sigaralara zam yapıldığını açıkladı. Yeni zamma göre, Esse markasının en düşük fiyatlı sigarası 57 lira, en yüksek fiyatlı sigarası ise 67 lira oldu. Dündar, zamlı yeni fiyat listesini sosyal medya hesabından duyurdu.
13 Mayıs 2024

Philip Morris grubuna ait sigaraların fiyatlarına 5 lira zam yapıldı. Yeni zamlarla birlikte sigaralar 47-53 lira bandında satışa sunulacak. Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, bu zammın artan benzin ve motorin fiyatlarına karşı yapılan maliyet zammı olduğunu belirtti.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim